To forum używa plików cookies
To forum wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji o Twoim logowaniu, jeśli jesteś zarejestrowany, oraz informacji o Twojej ostatniej wizycie, jeśli nie jesteś zalogowany. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe zapisywane na Twoim komputerze; cookies ustawiane przez to forum mogą być używane wyłącznie na tej stronie i nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa. Cookies na tym forum śledzą również, które tematy zostały przez Ciebie przeczytane oraz kiedy miało to miejsce. Prosimy o potwierdzenie, czy akceptujesz, czy odrzucasz zapisywanie tych plików cookies.

Niezależnie od wyboru w Twojej przeglądarce zostanie zapisany plik cookie, aby zapobiec ponownemu zadawaniu tego pytania. W każdej chwili będziesz mógł zmienić ustawienia cookies, korzystając z linku w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taurus TRX QRP wg SP5DDJ
W BFO jedyną cewką jest dławik. Wymiana na inny dała minimalne zmiany. Największą zmianę dała wymiana rezonatora na taki w małej obudowie, ale i tak udało się uzyskać maksymalnie 8,000 MHz.
Większe "przeciągnięcie" uzyskasz łącząc 2 rezonatory równolegle. To stary (jak ja) i sprawdzony patent.
Praktykujący teoretyk
Ja robię to wymieniając dławik na cewkę strojoną rdzeniem. wykorzystuję obwód z filtru p.cz.10,7 MHz o wym.12x12mm, nie wykorzystuję ekranu tego filtru. Wstępnie nawijam ok 50 zw. drucika (fi 0,10 lub podobny) i dostrajam. Jeśli jeszcze nie pasuje to wtedy zmieniam ilość zwojów tejże ceweczki. Mam szeroki zakres regulacji. Bardzo wygodny sposób. Jako że używane kwarce w filtrach znacznie odbiegają od uzyskanego pasma przenoszenia filtru uzyskuję w ten sposób możliwość precyzyjnego ustawienia generatora BFO na krawędzi filtru, a tym samym jakości odbieranego sygnału SSB (lub CW, jeśli ktoś woli telegrafię). Polecam!!!
Czasem w szeregu z kwarcem wstawiam też trymer, sam, lub z dławikiem, w zależności od tego jaką wstęgę chcę odbierać , LSB/USB. Do budowy swoich filtrów używam precyzyjnie dobieranych demobilowych kwarców, a do BFO tych najbardziej "odjechanych" częstotliwościowo, które nie pasują już do filtrów. Rozumiem, że bolączką jest kupno małej ilości rezonatorów i nie ma z czego wybierać. Takie nasze hobby, budujemy a tego co mamy. Życzę sukcesów!
Ryszard
Dziękuję za podpowiedzi. Przed użyciem przestrajanej cewki chciałem jeszcze sprawdzić zachowanie bez niej, czyli ze zwartym dławikiem. Okazało się, że częstotliwość skoczyła do ponad 8,002 MHz i nie dało się zejść do 8,0012 za pomocą trymera. Jednocześnie zastąpienie trymera kondensatorem 4,7 pF dało częstotliwość poniżej 8,0012 MHz. Wywnioskowałem więc, że oryginalny trymer jest zbyt duży i wlutowałem zielony 5,5-30 pF. Zgodnie z oczekiwaniami udało się bez trudu uzyskać 8,0012 MHz. Zastanawiam się tylko dlaczego były konieczne takie zmiany. Ani z instrukcji ani opisów budowy Taurusa 80 przez różne osoby nie wynikało żeby miały być jakiekolwiek trudności ze strojeniem BFO.

I jeszcze jedna kwestia: skąd właściwie ta częstotliwość 8,0012 MHz? W oryginalnym Taurusie jest 9,9965 MHz, czyli przesunięcie 3500 Hz względem częstotliwości pośredniej. Skąd więc 1200 Hz przy pasmie 80 m?

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP5GND, 7 gości