Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
COMBO DSP do transceiverów i odbiorników SSB-CW
W związku z uruchomieniem portalu zamieszczam gerbery v2.2 i obraz płytki DSP COMBO w najnowszej wersji jak była opracowana.
Program nie uległ zmianie od ostatniej wersji z października, ale dodaję też by było wszystko razem.

Załączone pliki Miniatury

.zip   gerbery v 2.2.zip (Rozmiar: 33.51 KB / Pobrań: 12)
.zip   DSP_23.inv_ekran.zip (Rozmiar: 336.67 KB / Pobrań: 16)
Odpowiedz
DSP COMBO wersja 2.5
W wyniku dalszych prac nad DSP COMBO  chciałbym zaproponować kolejną wersję programu, w której dodana została większa ilość filtrów.
Obecnie mamy do dyspozycji filtry: 2,7kHz; 2,5kHz; 2,3 kHz; 2,1kHz; 1,9 kHz; 1,7 kHz; 1,5 kHz; 1,3 kHz; 1,1kHz;  700Hz; 500Hz; 300Hz.
Mam nadzieję, że taki wybór filtrów zadowoli każdego użytkownika.

Wersja 2.5 jest już w testach u kilku kolegów, czekamy na opinie i wrażenia obecnej propozycji.

UWAGA odnośnie płytek z kodekami PCM1808. 
Zdarzają się płytki z wlutowanymi błędnie kondensatorami o wartości 100nF na wejściu kodeka. 
Ogranicza to drastycznie pasmo przenoszenia. Wartości jakie tam powinny być, wg pomiarów na płytkach poprawnie pracujących to 1nF lub 500pF.
W przypadku zauważenia problemu, że pasmo przenoszenia jest mocno ograniczone, należy wymienić kondensatory na właściwe. 
Szerszy opis problemu jest na stronie Jokera.

Załączam bin (spakowany zip.) DSP COMBO wersja  2.5 (pomijamy wersje testowe 2.3 i 2.4)

Załączone pliki
.zip   DSP_25.ino.merged.zip (Rozmiar: 343.55 KB / Pobrań: 18)
Odpowiedz
Witam kolegów , jestem jednym z tych którzy otrzymali do testów wersję 25 . Układ wykonałem na testowej prowizorycznej PCB , wgranie softu stosując się do opublikowanej przez Piotra instrukcji jest banalnie proste . Aby uniknąć niespodzianek zaopatrzyłem się w porządny , konkretny kabelek . Układ po załączeniu pokazuje bardzo atrakcyjne powitanie i przechodzi w stan gotowości .        

Podłączyłem DSP Combo do swojego PILIGRIMA w najprostszy możliwy sposób , wejście układu do wyjścia słuchawkowego , słuchawki do gniazda wyjściowego na module UDA1334A . Zasilanie z oddzielnego zasilacza 9v . Nie podłączałem wejścia S-meter , ufam że działa poprawnie . Obsługa DSP jest intuicyjna , dwa przyciski i impulsator z funkcja dodatkowego przycisku pełniącego rolę zmiany rastru filtra NOTH. Funkcje to regulacja volume , wybór szerokości filtra , pozycja NOTH FILTER , i regulacja szerokości SCOPE. 

Tak jak wspomniał Piotr mamy w nowej wersji możliwość wyboru filtra od pozycji "NO FILTER" poprzez 2,7; 2,5; 2,3; 2,1; 1,9, 1,7; 1,5 ; 1,3 i 1,1 kHz czyli 9 filtrów SSB ! w niektórych przypadkach 1,1kHz pozwala odczytać korespondenta wycinając ew. sygnał zakłócający. DO tego 700 ; 500 ; 300 Hz czyli kolejne trzy filtry CW. Rozwiązanie graficzne interfejsu pozwala na intuicyjna obsługę , i tak pozycja bez filtru na SCOPE pokazuje szerokość w kolorze pomarańczowym , włączenie filtru np. 2,7 kHz zmienia kolor na zielony zmieniając szerokość proporcjonalnie do stosowanego filtru .

Używałem DSP COMBO przez kilka dni , szukając specyficznych warunków aby sprawdzić funkcjonalność zaoferowanych filtrów z NOTH Filter włącznie , to co oferuje ten układ powala na kolana. Wiele lat temu używałem DSP w YAESU FT1000MP , miałem też pełna obsadę filtrów i o ile pamięć mnie nie myli filtry DSP COMBO w niczym nie ustępują filtrom i Noth Filter zastosowanym we wspomnianym YAESU . W obecnym układzie ( implementacji prowizorycznej) nie wykorzystam w pełni możliwości tego układu , bo bardziej właściwym będzie wstawienie go przed układ ARW ( w Piligrim jest to tuż przed ostatnim stopniem wzmocnienia LM386) i wtedy układ zapewni znacznie lepsza jakość odsłuchu. 
Udało mi się skompletować wszystkie elementy do kolejnych dwóch układów , i te zostaną zmontowane na fabrycznej PCB .

Przypomnę tylko w ramach uwagi, sprowadziłem trzy moduły PCM1808 w małych odstępach czasu , pierwszy okazał się sprawny w 100% natomiast dwa kolejne posiadają wadę o której wspomniał Piotr , zamiast kondensatorów 1nF zamontowano 100nF i ten feler należy bezwzględnie naprawić .
Na zakończenie chciałbym podziękować kolegom Piotrowi SP9LVZ i Damianowi SP9DK, koledzy znakomita robota ! Moduł powinien znaleźć zastosowanie w konstrukcjach amatorskich TRX od prostych jednopasmowych po zaawansowane takie jak wasze BLU, SP5WW ( poprawione przez SP2JQR) , Mini Yes, czy też Homodyny jak PILIGRIM . Prostota wykonania i niskie koszty ( a można pogrzebać na ALI i znaleźć promocyjne łączone zamówienia wtedy zestaw modułów to czasem poniżej 50 PLN) na 200% dadzą satysfakcję i zadowolą nie jedno umęczone szumem  i QRM'ami ucho. Opracowanie jest znakomite ! Dziękuję za pomoc Piotrze!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości