Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antena Delta. Kilka pytań
(20-03-2021, 20:41)SQ9MLZ Wrote: Ciekawy pomysł z tym trafo 1:49, nigdy nie widziałem takiego rozwiązania .. a może jednak by spróbować Cool

Mateuszu, Piotr próbował zrobić ze swojej delty EFHW. Do regularnej delty taki transformator z założenia się nie nadaje, zbyt duże przełożenie.
73 Sławek
Reply
Dla kompletu jeszcze jeden obrazek z moich nieco szalonych eksperymentów. Tym razem pętla zwarta na końcu i zasilona przez transformator 1:49.

Praktykujący teoretyk
Reply
(20-03-2021, 22:36)SP9BSL Wrote:
(20-03-2021, 20:41)SQ9MLZ Wrote: Ciekawy pomysł z tym trafo 1:49, nigdy nie widziałem takiego rozwiązania .. a może jednak by spróbować Cool

Mateuszu, Piotr próbował zrobić ze swojej delty EFHW. Do regularnej delty taki transformator z założenia się nie nadaje, zbyt duże przełożenie.
Sławek, doskonale o tym wiem Cool pożartować można.
Ponowię pytanie - delta 40m: jaki obwód zastosować?
Podzielcie się proszę doświadczeniami z tą anteną.
Reply
Nie bardzo rozumiem pytanie o obwód: czy chodzi o długość obwodu pętli czy obwód dopasowujący? Jeśli o to pierwsze to z moich doświadczeń wynika, że długość ta powinna wynosić 300/F*1.05 przy częstotliwości wyrażonej w megahertzach. Jednakże jest to wartość przybliżona, zależna od warunków lokalnych. Jeśli zaś chodzi o dopasowanie to najlepszy byłby transformator 1:2 ale trudno go wykonać. Popatrz na wykresy i sam wyciągnij wnioski na jaki kompromis możesz się zgodzić.
Praktykujący teoretyk
Reply
Oczywiście chodziło o długość obwodu.
Dzięki, odpowiedziałeś na moje pytanie.
Reply

Mam zamiar wykonać taką antenę o długości pętli 84 metry. Zasilanie anteny będzie rogu trójkąta linią 50 ohm. Wysokość zawieszenia tej anteny przy boku z zasilaniem będzie wynosiła 8 metrów a na dwóch pozostałych bokach 6 metrów.

Drogi Andrzeju! Używam podobnej anteny , zasilam ją przewodem symetrycznym 300 Ohm , a dopasowuję skrzynką antenową S-MATCH , pomysłu kolegi PA0FRI.

A ja powiadam Wam! Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało.Zatem, pomóżcie Drodzy Koledzy, w żniwach na naszym skromnym krótkofalarskim poletku!
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)