Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FT-818ND - wyprowadzenie p.cz. na zewnątrz
Mam problem z wyprowadzeniem p.cz. na zewnątrz radia w celu podłączenia go rtl-sdr-a tak jak w w tym opisie
Nie mam schematu do 818 a tam filtr do którego się trzeba wpiąć trochę inaczej wygląda niż w opisie do 817.
U mnie jest tak
[Image: donft.jpg]

Podpowiedzcie coś.

Reply
Witam,

Uważam, że powinieneś się wpiąć w miejsce zaznaczone strzałką. To jest wyjście filtra zaraz po mieszaczu diodowym, który jest po prawej stronie, a przed filtrem pierwszej pośredniej.

Marcin

Reply
Dzięki, za podpowiedź. Nie mogę znaleźć nigdzie schematu tego radia. Nie masz może przypadkiem ?
Reply
sorry
Reply
Niestety nie. Po zdjeciu wnioskowalem.
Reply
(11-10-2018, 6:26)SQ7GVU Wrote: Witam,

Uważam, że powinieneś się wpiąć w miejsce zaznaczone strzałką. To jest wyjście filtra zaraz po mieszaczu diodowym, który jest po prawej stronie, a przed filtrem pierwszej pośredniej.

Marcin

Wydaje mi się że chyba z drugiej strony filtra powinno być to podłączenie z tego co patrzę na opis do którego zamieściłem
link w pierwszym poście lub tutaj
Reply
Widzę tylko wycinek radia na tym Twoim zdjęciu, ale widać wyraźnie kwartet diodowy (SMD) po prawej stronie transformatora (gorny prawy róg zdjęcia). Z tego wnioskuję, że to pierwszy mieszacz. Jeśli się wepniesz z drugiej strony to oczywiście zadziała, ale na donglu będziesz miał pasmo ograniczone do szerokości tego filtra kwarcowego (68312 KDS) a chyba nie o to chodzi.

Zawsze możesz zrobić próbę i jeśli masz już gotowy separator / wzmacniacz to zwyczajnie dolutuj to płytki kawałek szpilki i sprawdź punkt, który zaznaczyłem a poźniej z drugiej strony zaraz przy samym filtrze kwarcowym (czerwone strzałki).

Wtedy na donglu wyraźnie zobaczysz, które miejsce jest przed, a które za filtrem kwarcowym (za filtrem będziesz miał dużo węższą panoramę).

Marcin

Reply
Ok chyba się wyraziłem nieprecyzyjnie, nie chodziło mi o "drugą stronę filtra" tylko drugą stronę cewki.
Jeszcze raz zapytam, bo nie jestem w stanie zidentyfikować stron tego elementu...
Czy miejsce wpięcia zaznaczone na tym schemacie jako "A",

czyli wolny, nie używany koniec cewki oznaczonej jako T1023 nie jest aby po drugiej stronie tego elementu, czyli tutaj.

Problem w tym że gdzie bym się nie wpiął to chodzi.
Reply
OK,

Nie wiem dlaczego uparłem się przy opcji podłączenia "B", która jest bardzo powszechna, pewnie z powodu powszechności właśnie.

Tak, Masz rację, biorąc jednak pod uwagę, że schemat pasuje.
Jeśli wpięcie się w miejsce oznaczone strzałką w Twoim ostatnim poście działa, to w tym miejscu zostaw. Prawdopodobnie będzie to nieużywany koniec cewki - mniejsze obciążenie układu niż bezpośrednie wpięcie się w tor sygnałowy. Tak sądzę.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)