13-08-2010, 16:27
Pomyśl o funkcji TUNE - aby wysłać z AVRka do współpracującego TRXa z interfejsem szeregowym komendę ustawienia parametrów na wybrany obiekt RPT - to by było coś
tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi
|
Monitor ramek APRS
|
|
13-08-2010, 16:27
Pomyśl o funkcji TUNE - aby wysłać z AVRka do współpracującego TRXa z interfejsem szeregowym komendę ustawienia parametrów na wybrany obiekt RPT - to by było coś
tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi
26-03-2011, 19:20
Rysiu przyjrzałem się dzisiaj Twoju programowi i mam uwagę.
Nie do samego działanie programu tylko bardziej do braku kilku linii które utrudniają kompilację innym, a ktoś mało doświadczony może w ogóle nie wiedzieć dlaczego u niego nie działa. Powinieneś zawrzeć na początku programu takie : $regfile - plik z danymi o rodzaju procesora $crystal - częstotliwość kwarcu oscylatora $baud - szybko transmisji szeregowej te linie oczywiście odpowiadają odpowiednim pozycją w menu Options, ale jeśli przekazujesz tylko sam listing programu lub plik bas, trochę tego brakuje. Brak tych linie jeszcze nie jest tak kłopotliwy jak tych poniżej: $hwstack - wielkość stosu sprzętowego $swstack - wielkość stosu programowego $framesize - wielkość ramki Dlaczego o tym mówię? Przy standardowych ustawieniach kompilatora jest to odpowiednio 32, 8 i 24 bajty, co razem procesorowi 90S2313 który ma 128 bajtów RAM-u, zabiera połowę pamięci, dzięki czeku pozostaje tylko 63 bajty. Natomiast zmienne w twoim programie potrzebują 97 bajty, co oczywiście podczas kompilacji powoduje wystąpienie błędu. Można również dołożyć do projektu plik .CFG który zawiera informacje o konfiguracja z menu Options. To samo tyczy się konfiguracji pinów LCD, o których już wspomniał Heniek-Dipol Nie wiem jakie masz doświadczenie w pisaniu, ale nawet nieźle Ci Ten wyszedł. Oczywiście można poprawić go tak, że oszczędziło by to z 10-20% pamięci ma program, ale ważne że się zmieścił Tobie i działa PS. Ja planuje też zrobienie pewnego urządzenia do APRS-u, a wymaga to trochę większego procesora i zewnętrznej pamięci RAM.
--= SWL SP6-01-396 =--
26-03-2011, 21:58
Masz racje uwagi są w 100% słuszne, do projektu wrócę jak tylko ogarnę temat innego projektu. Oczywiście zmienię procesor i parę rzeczy.
Lista "fjuczerów" którą przewiduje: Code: 1. Funkcjonalności
...przede wszystkim nie zakłócać...
|
|
« Next Oldest | Next Newest »
|