Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaka sprawdzona antena do ręczniaka?
(25-10-2018, 17:46)AdamC Wrote: Otrzymałem antenę ze złączem SMA-M męskie i tak zwaną beczkę żeńska SMA[...] zamawiałem ze złączem SMA-F
Słabo. Beczka to druciarstwo - dla wytrzymałości mechanicznej antena SMA powinna osiąść kołnierzem na obudowie radia. Ewidentna niezgodność towaru z umową.
Reply
Adam masz kilkanaście dni na odstąpienie od umowy lub polubowną zamianę. Ja bym tak zrobił, bo na dłuższą metę rozwiązanie z beczką jest nie do przyjęcia. Kolega(?) z wpisu wyżej ma rację. Napisz im, że możesz im beczkę odesłać na otarcie łez, ale antenę niech przyślą taką jaką zamawiałeś.
Bogdan
Reply
Witam,

Trochę odświeżę wątek. Jakiś czas temu, przy okazji zakupów u chińczyków, z ciekawości dorzuciłem do swojego zamówienia również dwie antenki Nagoya Na-771.
Tak wyglądają:

Działać to nie chciało, radyjko Baofeng UV5R na niej prawie nic nie odbiera, hi.
Coś mnie ostatnio tchnęło, i podpiąłem pod analizator EU1KY. Wynik:

Dla porównania sprawdziłem fabryczną antenkę, która jest w zestawie Baofenga:

Tu już jest w miarę przyzwoicie.

Ciekawość wygrała i poświęciłem jedną. Młotek w dłoń i oto rezultat:

Hmm, dla porównania środek oryginalnej antenki NA-771 ( obrazek zaczerpnięty z wyszukiwarki google ):

Wniosek nasuwa się jeden. Omijać szerokim łukiem, mimo że kosztuje zaledwie parę złotych.

73 Paweł
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)