15-05-2019, 13:01
Nie tylko Wojciechowski wspominał o lutownicy z drgającym grotem, pomagającym usuwać zanieczyszczenia. Takie urządzenia były produkowane.
|
Lutowanie aluminium
|
|
15-05-2019, 13:01
Nie tylko Wojciechowski wspominał o lutownicy z drgającym grotem, pomagającym usuwać zanieczyszczenia. Takie urządzenia były produkowane.
22-05-2019, 7:33
Kilka razy podchodziłem do lutowania aluminium i niestety nie znalazłem skutecznej metody. Postawiłem w końcu na spawanie. Odrobina wprawy i da się spawać całkiem nieduże detale.
Gdzie spawać się nie da nituję.
28-06-2019, 7:28
Rafał, jakie rezultaty?
Wypracowałeś jakąś pewną drogę do sukcesu?
03-07-2019, 18:24
Jurku poległem na tej cynie z ebay-a.
Jedyna nadzieja tylko w tym: https://allegro.pl/oferta/najlepszy-topn...7980583261 ale to już później. Widziałem film gdzie lutowano antenę czyli teoretycznie powinno dać radę, na razie kupiłem na ebayu regulator pid by podgrzewać cały element wstępnie
04-01-2025, 5:19
(14-05-2019, 14:52)SQ5KVS Wrote: Problemem z lutowaniem aluminium polega nie tylko na tym że powierzchnia się pokrywa warstwą tlenku tylko że aluminium ma bardzo dobrą przewodność cieplną.Dziwna opinia. Miedź ma jeszcze lepszą przewodność cieplną i doskonale się lutuje.Ale istotnie, przy lutowaniu większych elementów nadmierny ubytek ciepła może stanowić pewien problem.
A ja powiadam Wam! Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało.Zatem, pomóżcie Drodzy Koledzy, w żniwach na naszym skromnym krótkofalarskim poletku!
|
|
« Next Oldest | Next Newest »
|