Dziś z wygrzebanych części zrobiłem upconverter.
Długo się męczyłem z w sumie banalnymi problemami, ale w końcu działa (prawie) jak należy. Coś tam jeszcze trzeba poprawić (poniżej).
Tak to skleciłem...
Układu UPC3215 nie polecam, przylutowanie go to koszmar. Po prostu taki miałem.
Układ UPC - wygląda to fatalnie,ale działa. To g.... ma rozmiary 2x 1,25mm
Tak wygląda spektrum po podłączeniu do 20m pionowej anteny w centrum Legnicy. Czułości jeszcze nie mierzyłem, ważne, że ładnie odbieram 3.7Mhz...telefonem z RTL. Między anteną, a konwerterem nie ma żadnego filtra dolnoprzepustowego (niestety)
A tak wygląda spektrum całości co wylatuje do SDRa. Konieczny był filtr dolnoprzepustowy na wyjściu do SDR, bo 320 Mhz wychodziło bardzo wysoko.
Teraz prośba. Zostawiłem sobie kawałek "paska" na dobudowę dodatkowych filtrów.
Proszę powiedzcie mi jak się pozbyć 160Mhz - potrzebuję ostrego filtra, który wytnie 160mhz i nie ruszy 3,5 Mhz (tzn 163,5).
Dzisiaj dobudowałem filtr dolnoprzepustowy.
Tak wygląda pasmo 80m
A tak to słychać było.
http://spoko.eu.org/radio/22-Apr-2017-17...%20MHz.wma
Nie mam punktu odniesienia, ale bardzo zadowolony jestem
Długo się męczyłem z w sumie banalnymi problemami, ale w końcu działa (prawie) jak należy. Coś tam jeszcze trzeba poprawić (poniżej).
Tak to skleciłem...
Układu UPC3215 nie polecam, przylutowanie go to koszmar. Po prostu taki miałem.
Układ UPC - wygląda to fatalnie,ale działa. To g.... ma rozmiary 2x 1,25mm
Tak wygląda spektrum po podłączeniu do 20m pionowej anteny w centrum Legnicy. Czułości jeszcze nie mierzyłem, ważne, że ładnie odbieram 3.7Mhz...telefonem z RTL. Między anteną, a konwerterem nie ma żadnego filtra dolnoprzepustowego (niestety)
A tak wygląda spektrum całości co wylatuje do SDRa. Konieczny był filtr dolnoprzepustowy na wyjściu do SDR, bo 320 Mhz wychodziło bardzo wysoko.
Teraz prośba. Zostawiłem sobie kawałek "paska" na dobudowę dodatkowych filtrów.
Proszę powiedzcie mi jak się pozbyć 160Mhz - potrzebuję ostrego filtra, który wytnie 160mhz i nie ruszy 3,5 Mhz (tzn 163,5).
Dzisiaj dobudowałem filtr dolnoprzepustowy.
Tak wygląda pasmo 80m
A tak to słychać było.
http://spoko.eu.org/radio/22-Apr-2017-17...%20MHz.wma
Nie mam punktu odniesienia, ale bardzo zadowolony jestem