Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mikroprocesorowy tester elementów półprzewodnikowych
Polecam temat na forum : Elektroda
Ciekawy ze względu na prostotę wykonania , koszt elementów około 50 zł.
Robiąc w SMD pcb ma wymiary 40x30mm .Oprogramowanie nadal w fazie rozwojowej. Wykonałem testowo , działa bez problemu - bardzo wygodne narzędzie Smile
Reply
Witam

Popieram, popełniłem to kiedyś i jestem bardzo zadowolony

Piotr
Reply
Witam.przegladajac strone radio-hobby.org trafilem na dosc ciekawy projekt miernika i byc moze tego samego ale inaczej rozpracowanego. Nawet symulacje zrobiono w Proteusie. http://radio-hobby.org/modules/news/arti...toryid=592 . Pozdrawiam.
Reply
Którą wersję robiliście: z Elektrody (Atmega8) czy z Elektora?
Reply
Nie bardzo widzę taki tester ,do zabawy tak ale żeby sprawdzić parametry w warunkach rzeczywistych ,nic z niego nie wyczytamy.A testowałem tranzystory,diody ,polowe na sprzęcie firmy HP do radarów,wzmacniaczy mocy KF ,wzmacniaczy akustycznych itd. .Jako zabawkę polecam czy tranzystor jest dobry ale charakterystyki w warunkach dynamicznych nie zobaczysz i nie sparujesz. A czy tranzystor dobry wystarczy omomierz i miernik za 20 zł to samo powie.
73!
Reply
Witam. Moze kolega ma racje ale tylko czesciowo. Pomiar mosfetow na mierniku uniwersalnym to trzeba zrobic przystawke. Tak dokladnie szkoda ze zaden miernik nie pokzaje jak to kolega napisal w "warunkach rzeczywistych". Trzeba bedzie troche poczekac na ciekawsze opracowania. Pozdrawiam.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)