Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz na 6P45S
(26-05-2024, 13:25)SP8GPQ napisał(a):
(28-08-2011, 12:35)DH1CL napisał(a): Witam Marcin K.
w zalaczniku fragment schematu Wzm. na dwuch 6p45s. To PA wykonalem przed 13-laty. W tej konfiguracji jak na schemacie pracuje od kilku miesiecy bezawaryjnie. Moc sterujaca 8W max. wyjsciowa ok.300W.

na koniec mala uwaga:

zanim podlaczysz jokikolwiek wzm. do prostego urzadzenia QRP, sprawdz jaki sygnal emituje dany TRX. Wzmacniajac sygnal niepoprawny narazisz sie innym urzytkownikom eteru (splater).

Zajrzyj tutaj:
http://www.qrp4u.de/docs/de/PL519/index.htm

polecam rowniez strone PA0FRI

Czy jest dostępny dokładniejszy opis tego wzmacniacza ? Chodzi mi o budowę PI filtra . Tam chyba jest rdzeń T200-2 jak u PA0FRI?

Chris

(26-05-2024, 11:39)AdamC napisał(a):
(25-05-2024, 19:32)SP8GPQ napisał(a):
(11-02-2011, 0:52)SP6XRN napisał(a): Witam
Przy obecnych układach sieci raczej trudno stosować zasilacz bez-transformatorowy, ale można zastosować trafo separujące 1/1 , które można pozyskać za grosze .Co do sterowanie PA na pentodzie wszyscy mówią o sterowaniu w katodzie lub w siatce pierwszej , a są jeszcze inne siatki .????

Dlaczego?
Bo jak mamy w sieci wyłączniki RCD ( różnicowoprądowy ) to w zależności od wykonania PA może występować zadziałanie tego wyłącznika podczas pracy PA.
U mnie w zabezpieczeniu pracuje przekaźnik RM84 /230V . Cewka pobiera prąd 6mA . Wyzwakanie RDC jest 30mA . W każdym razie to działa . Po odwróceniu N z L wzamacniacz się nie włącza.
Jeżeli urządzenie jednofazowe ma wyznaczone bieguny zasilające, to powinno być podłączone do zasilania na stałe. W innym wypadku to lipa i prowizorka. Big Grin Tongue

Pozdrawiam Grzegorz.
Odpowiedz
Koledzy! Według mnie lampa 6P45S jest bardzo podobna do lampy 6KD6. Ja swego czasu miałem FTDX500 i pracowałem z dwoma takimi lampami. Przy napięciu anodowym 850V i siatkowym drugim 150V "wykręcenie" radia na 650 Wat to nie był wyczyn a zwyczajna sprawa na SSB choć jest napisane 560. Proponuje się zapoznać z dokumentacją tego trx-a i co nieco "odgapić" dla własnej wygody. Z tym że jeśli lampy 6P45S mają słabe doprowadzenia anody do może warto spróbować na trzech zamiast na dwóch? Wtedy osiągnięcie np.400Wat na SSB nie będzie tak ryzykowne jak przy dwóch. Swego czasu DRAKE tak zrobił. Pierwotne wzmacniacze miały dwie lampy 6JU6 ( także pentody TV) a już TR4CW którego używam do dzisiaj ma trzy takie lampy i okazuje się że całkiem sprawnie to chodzi. Nawet zasilacza za bardzo nie zmienili bo oryginalny ma zapas jeszcze według mnie na czwartą lampę. Może to jest jakieś rozwiązanie? Co Wy na to?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości