Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
po dotkliwej awarii naszego forum
Pogodnego czasu po Bożym Narodzeniu,
Dosiego Nowego Roku
oraz Radosnych Trzech Króli

Życzy Zespół Home Made

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z modułem bluetoth
Nie mogę uruchomić modułu w trybie AT. W HC-05 wchodzę w tryb edycji AT, nie działa, nic nie odpowiada tak samo JDY-31. Oczywiście prędkości prawidłowe. Po sparowaniu z telefonem działa na HC-05 łączność w obie strony -Bluetooth terminal. Może ktoś wie gdzie jest problem?
Problem rozwiązany -wejście w sam tryb AT nie starczy. Cały czas musi być wciśnięty przycisk kiedy wysyłane są komendy AT.
Odpowiedz
Rafale HC-05 masz goły, czy przylutowany jest na PCB ?

Pin key_mode ustawiasz w stan wysoki przed włączeniem zasilania modułu HC-05 ? Defaultowa prędkość w AT to 38400 o ile nie została zmieniona.
Sprawdź również, jak terminal zakańcza linie. Powinien dokładać CR i LF na końcu wysyłanych komend. Jeżeli linie będą inaczej zakończone moduł nie będzie odpowiadał na komendy AT w trybie AT
73 Paweł
Odpowiedz
Pawle pisaliśmy jednocześnie praktycznie Wink
Problem rozwiązany -wejście w sam tryb AT nie starczy. Cały czas musi być wciśnięty przycisk kiedy wysyłane są komendy AT Wink
Odpowiedz
Tak zgadza się Rafale. Pin key_mode w HC-05 ma być cały czas podciągnięty do stanu wysokiego w trybie AT - to miałem na myśli, ale napisałem trochę na skróty, myśląc, że jest to zrozumiałe, hi

Ważne, że moduł poprawnie pracuje.
73 Paweł
Odpowiedz
Ja myślałem że jak już wszedłem w tryb AT (diody migają wolno to wszystko jest ok), a tutaj trzeba było jeszcze ciągle mieć wciśnięty mieć przycisk.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości