Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP9XU - 02-12-2017

możesz śmiało lutować , użyj topnik rf800 i będzie ok powodzenia

RE: HUSAREK DSP - CYBORG - 02-12-2017

(01-12-2017, 21:49)SQ2RPK napisał(a): Witam kolegów. Proszę o poradę techniczną: jak najłatwiej, posiadając jedynie lutownicę oporową, przylutować SI570. Jeśli OT to przepraszam.
Zamiast rzeźbić w g* za pomocą lutownicy oporowej zainwestuj w najprostszą stację HotAir i naucz się jej używać. To naprawdę dobra inwestycja na przyszłość.
Ja też jestem starej daty. Przez kilkadziesiąt lat lutowałem za pomocą lutownicy transformatorowej i nie wyobrażałem sobie, ze można inaczej. Kilka lat temu przesiadłem się na niskonapięciową stację lutowniczą oporową i uważam teraz, że nie ma nic lepszego do lutowania THT, ale do lutowania SMD używam HotAir i to jest zdecydowanie najlepsze narzędzie.

Swego czasu, na wyjeździe, naprawiłem odbiornik radiowy (polutowałem zimne luty) za pomocą świeczki, gwoździa i kombinerek, bo nic lepszego nie było pod ręką. Dało się? Dało, ale to zdecydowanie nie było optymalne narzędzie.

RE: HUSAREK DSP - SQ2RPK - 02-12-2017

Kupiłbym wieś tylko pieniądze gdzieś. Teraz zainwestowałem w "husarka" i raczej nie będę czekał z lutowaniem układu do zakupu hot aira. Ale znalazłem na YT filmik instruktażowy jak lutować smd ( i to dokładnie na przykładzie układu SI570), więc spróbuję.

RE: HUSAREK DSP - CYBORG - 02-12-2017

(02-12-2017, 21:52)SQ2RPK napisał(a): Kupiłbym wieś tylko pieniądze gdzieś. Teraz zainwestowałem w "husarka" i raczej nie będę czekał z lutowaniem układu do zakupu hot aira. Ale znalazłem na YT filmik instruktażowy jak lutować smd ( i to dokładnie na przykładzie układu SI570), więc spróbuję.
Czy to Twój ostatni projekt elektroniczny? OK. Polutuj oporową i zapomnij o sprawie. Dasz radę.
Ale jak zamierzasz iść dalej to SMD jest naprawdę optymalnym rozwiązaniem. Tak Ci się spieszy z lutowaniem?

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 03-12-2017

Czym lutować Si570 to kwestia gustu a nie konieczności posiadania HotAira.
Posiadam to urządzenie jak i lutownicę oporową. Wymieniony układ w ilości kilku sztuk lutowałem lutownicą oporową. Proponuję tylko zwrócić uwagę , czy grot na zimno dotyka swobodnie do punktów lutowniczych znajdujących się na krótszym boku układu Si.
Powodzenia w lutowaniu, Janusz.

RE: HUSAREK DSP - SQ2RPK - 03-12-2017

Dziękuję kolegom za rady, szczególnie Januszowi, który mnie pozytywnie zmotywował. Dam radę.
Andrzej

RE: HUSAREK DSP - SP3F - 31-12-2017

(27-10-2017, 13:59)SQ9RFC napisał(a): Chyba zostałem wywołany do tablicy ... post 892 ... obudowy zostały wycięte i pogięte - teraz obróbka ręczna, gradowanie krawędzi lekkie, potem malowanie proszkowe i napisy sitem. Sądzę że przed 23 listopada nie zrobię wiele

Czy coś wiadomo o zorganizowaniu obudów?

Dosiego!

RE: HUSAREK DSP - SP8UFT - 02-01-2018

Czy zamawiał ktoś ostatnio (powiedzmy do dwóch miesięcy nazat) DISCO w farnellu (pisownia nie przypadkowa)???? Jak z prędkością realizacji i kontaktem?? Tylko Ja mam pecha czy u innych też jakieś zgrzyty???

RE: HUSAREK DSP - SP9AWP - 02-01-2018

Zwykle przy dodatnim stanie magazynowym mam nawet nastepnego dnia (w ciągu ostatniego czasu też) ale disco jest od jakiegoś czasu z 0 stanem magazynowym najbliższa dostawa to 11.01.2018
Zanim odkopie w tej górze postów informację, to moze ktoś mi powie od razu jaki wzmacniacz do husarka DSP powinienem sobie sprawic ?

RE: HUSAREK DSP - SP8UFT - 02-01-2018

Jak zamawiałem to stan magazynowy był tylko nie w tym magazynie hihi a z tamtego nie mogli wysłać, bo nie mam międzynarodowego NIP-u. Po telefonie miła Pani powiedziała, ze dostawa będzie na początku grudnia i do 15 powinienem dostać.....Święta minęły iiiiiii nic więc szukam...na stronie faktycznie jest coś o dostawia około 10 stycznia....ale dzisiaj zadzwoniłem iiiii termin dostawy pod koniec stycznia więc może do połowy lutego dostanę. I teraz wnioski końcowe....jak udało mi się kupić w pewnej firmie rzeczy których nie było na stanie i w między czasie zmienił się termin dostawy to dla dupereli wartych 1$ potrafili przysłać majla z informacją. P.S. Chciałem zamówić drugi do EU1KY, ale się jeszcze wstrzymam. Co do Pa to mam taki na dwóch RD16.....chyba taki był zastosowany w analogowym Husarku.