Forum HomeMade
Analizator EU1KY - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Technika Antenowa (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Dział: Pomiary antenowe (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+--- Wątek: Analizator EU1KY (/showthread.php?tid=1869)

RE: Analizator EU1KY - SP6LUN - 25-05-2020

Z tego co pamiętam 400 albo 401. Zmienić to można w kodzie źródłowym, ale możliwe, że ta wielkość jest związana z szerokością ekranu w pikselach
Zawsze można wyeksportować dane z kilku zakresów i poskładać w jeden plik.

RE: Analizator EU1KY - EC4AGT - 25-05-2020

Dziękuję za odpowiedź i pomoc.
EU1KY mierzy parametry S11 i S12 . W wersji z dwoma wejściami i ze zmodyfikowanym oprogramowaniem DH1AKF jest możliwy pomiar także S21 i S22 ?

Ps
Już mi to wytłumaczyli na innym forum że wystarczy znać tylko S11i S12 . Pozostałe się uzyska podłączając urządzenie odwrotnie .
Jeden z hiszpańskich kolegów ma nam dać klasy . Wytłumaczyć zasadę działania analizatora Nano VNA i praktyczne pomiary. Na YouTube jest film na ten temat EA4AJR.

RE: Analizator EU1KY - SQ9RZA - 03-09-2020

Witam wszystkich.

Mam kolejny problem z analizatorem. Nie mogę uzyskać poprawnej kalibracji na oprogramowaniu Kolegi DH1AKF, natomiast na oryginalnym oprogramowaniu EU1KY wszystko działa poprawnie. Zamieszczam porównanie ekranów dla obu wersji przy pomiarze rezystora 50 Ohm oraz EF w paśmie 3,5 MHz.

z

Oczywiście przed wgraniem nowego oprogramowania karta pamięci była formatowana a przed pomiarami był wykonywany pełny cykl kalibracji urządzenia (HW+OSL)

RE: Analizator EU1KY - SP6LUN - 03-09-2020

Popatrz na post #563. Problem u mnie zniknął, ale prawdopodobnie wgrałem nowszą (późnym wieczorem zerknę na analizator) wersję programu.
...
Mam wersję 3.0d modyfikacja DH1AKF KD8CEC ver 1.01

RE: Analizator EU1KY - SQ9RZA - 03-09-2020

Hej, widziałem twój post. Ta sytuacja występuje na najnowszej wersji. Wydaje mi się, że miałem wgraną starszą wersję (chyba marzec 2019) i tam było ok. Niestety nie mogę jej pobrać ponownie bo dostępna jest najnowsza (marzec 2020.)

(25-03-2019, 12:04)K-PAX napisał(a): Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.

U mnie zmiana parametru nie dała pozytywnego rezultatu.

RE: Analizator EU1KY - SP4MSU - 08-09-2020

(03-09-2020, 17:06)SQ9RZA napisał(a): Hej, widziałem twój post. Ta sytuacja występuje na najnowszej wersji. Wydaje mi się, że miałem wgraną starszą wersję (chyba marzec 2019) i tam było ok. Niestety nie mogę jej pobrać ponownie bo dostępna jest najnowsza (marzec 2020.)

(25-03-2019, 12:04)K-PAX napisał(a): Witam, zmień ustawienia z pozycji OSL_NSCANS z 1 na 3. i ponowna kalibracja, miałem podobnie i pomogło.

U mnie zmiana parametru nie dała pozytywnego rezultatu.

Wgraj po pierwsze starszą wersję , deko pomieszaj , poustawiaj .
Następnie wgraj najnowszą .
Skalibruj i ciesz się z pomiarów .

Poszukuję płytek , bądź opracowania w LAY płytki do eu1ky , ale już z bayerami .
Może kto to robił ma i się podzieli .
Dzięki .

RE: Analizator EU1KY - SQ9RZA - 09-09-2020

Dzięki za radę. Niestety gdzieś straciłem straszą wersję AKF, a ze strony można pobrać tylko najnowszą. Czy ktoś posiada straszą wersję i może mi ją udostępnić.
Wielkie dzięki.

RE: Analizator EU1KY - SP4MSU - 15-09-2020

Napisz do mnie na sp4msu@o2.pl a podeślę Ci kilka starszych wersji .
Nie ma problemu .
Rysiek .

RE: Analizator EU1KY - DH1AKF - 07-10-2020

Cześć wszystkim!
Na podstawie kilku sugestii pasjonatów radia wykonałem kilka rozszerzeń w oparciu o wersję 1.01 (KD8CEC). Obrót ekranu o 180 stopni (flip screen), Log lub LogLog - Skala z SWR itp. Nowa kalibracja nie jest konieczna, jeśli korzystałeś już z aktualnej wersji.
Wciąż poszukujemy ochotników testujących!
Kilka słów o punktach podparcia: Do kalibracji w zakresie do 150 MHz stosuje się ok. 1500 punktów podparcia w odstępach co 100 kHz. Od 150 MHz odstęp jest zwiększany do 300 kHz, co daje dalsze ok. 433 punktów podparcia.
Dlatego kalibracja trwa kilka minut.
Link do nowej wersji: https://groups.io/g/Analyzer-EU1KY/files/Firmware/AA_CEC_AKF_1.03.zip

{ //additions 19.09.2020 DH1AKF (DG2DRF, VE7IT)
.id = CFG_PARAM_SEREMUL, // added by VE7IT
.idstring = "SERIAL_EMULATION",
.strvalues = CFG_SARR("AA600", "N2PK Linsmith"),
.dstring = "Serial remote protocol emulation",

.id = CFG_PARAM_BT_SPEED,
.idstring = "BT_SPEED",
.nvalues = 5,
.values = CFG_IARR(9600, 19200, 38400, 57600, 115200),
.dstring = "Bluetooth baudrate. Requires reset.",

.id = CFG_PARAM_REGION, // added by DG2DRF
.idstring = "Ham band ",
.strvalues = CFG_SARR("REGION 1", "REGION 2", "REGION 3", "LDP"),