Forum HomeMade
Analizator EU1KY - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Technika Antenowa (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Dział: Pomiary antenowe (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+--- Wątek: Analizator EU1KY (/showthread.php?tid=1869)

RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 26-11-2019

Krzysztofie nie chodzi o przelotkę bnc na bnc a o obciążenie referencyjne 50 ohm.
W moim przypadku na obciążeniu HP (akurat nie na złączu n ale sma) po ponad pół godzinie pracy (po włączeniu jest tak samo):

RE: Analizator EU1KY - SP9RQA - 26-11-2019

(26-11-2019, 22:28)SP9BSL napisał(a): Krzysztofie nie chodzi o przelotkę bnc na bnc a o obciążenie referencyjne 50 ohm.
W moim przypadku na obciążeniu HP (akurat nie na złączu n ale sma) po ponad pół godzinie pracy (po włączeniu jest tak samo):

Ta przelotka ma 50R rezystancji (a omomierzowi należy wierzyć) i z tego co kojarzę to był komplet do jakiegoś oscyloskopu HP.

W każdym razie skoro padł cień podejrzenia na moje sztuczne obciążenie, to postanowiłem go podpiąć do nanoVNA, które też posiadam i zobaczyć, czy na nim też tak będzie pływało.

To tak w przeciągu 2-ch godzin (pomiarów było więcej, ale wklejam tylko 3):

Następnie wziąłem to obciążenie z zestawu nanoVNA i zapiąłem do EU1KY.
Wynik poniżej:

i tu ciekawie bo po ok. 4h pracy miernika wrócił prawie do stanu początkowego.

Być może mój miernik nie pracuje właściwie. Nie mam porównania, dlatego też wczoraj zadałem pytanie, czy u kol. jest tak samo?

Puściłem mu jakąś godzinę temu pomiar ciągły (oczywiście cały czas na S11) i wykres podniósł się o jakieś 10dB.

Ja bynajmniej nie zamierzam krytykować tego miernika (gdyby komuś przyszła tak niedorzeczna myśl do głowy). Ot po prostu naszła mnie ochota na testy ;-)

Pozdrawiam

RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 26-11-2019

Ok, mój błąd nie przeczytałem danych katalogowych tej przelotki.
Te ostatnie wykresy są inne niż te ze wczoraj... Powtórzyłbym kalibrację sprzętową EU1KY łącznie z wykrywaniem max częstotliwości pracy SI5351. Masz nieprawidłowy pomiar przy końcu i początku zakresu pracy generatora (widoczna szpilka).
Wykresy które pokazałeś w #816 są podobne do mojego (odrobinę lepsze).

RE: Analizator EU1KY - SP9RQA - 26-11-2019

Kalibrację oczywiście dziś robiłem dla tego terminala SMA, bo jakżeby inaczej...
Co do generatora to i owszem, robiłem to ale jakiś rok temu jak go uruchamiałem w ogóle.
Teraz jak zapuściłem to mam:
FMAX 280MHz, MAX_FREQ 1400MHz (wer KD8CEC)

RE: Analizator EU1KY - SQ8MVY - 27-11-2019

Witam,

Krzysztofie, kilka pytań mam.
Jak zasilasz analizator oraz płytkę frontend-u analizatora ?
Czy przed obecnym firmwarem (wer KD8CEC) używałeś oryginalnego eu1ky ? Jeżeli tak, to czy po przesiadce z oryginalnego firmware EU1KY na KD8CEC usunąłeś lub zmieniłeś nazwę katalogu z plikami konfiguracyjnymi z karty SD ?

Sprawdziłem u siebie - nie mam takich efektów o jakie pytasz. Zasilałem z portu USB laptopa oraz z powerbanku. Nie pamiętam jak dawno robiłem kalibrację, ale wraz z upływem czasu od włączenia zasilania analizatora ( działa już ponad godzinę ) u mnie nie zmieniają się wykresy. Delikatne wahania wykresów mam za każdym skanem, ale są minimalne.

RE: Analizator EU1KY - SP9RQA - 27-11-2019

Z portu USB zasilam komputera stacjonarnego.
Nie, nic nie usuwałem. Dla tego dużego terminala 50R/12W zapisałem pod A,
a dla terminala SMD kalibrację zapisałem pod B i tyle. Nie wiedziałem, że tak trzeba.

Oczywiście mogę wykasować wszystko i powtórzyć badania.

No dobra, a jak zrobisz kalibrację to powinieneś mieć na S11 linię prostą na ok -60dB
przynajmniej do momentu, aż zaczyna korzystać z 3-harmonicznej i za każdym włączeniem jest bez zmian? No i czy robisz jeden pomiar co kilkanaście minut, czy też masz na AUTO?
Bo jak robię jeden pomiar co kilkanaście minut to mam taki objaw właśnie.

Wczoraj na wieczór puściłem AUTO, miałem linię na -60dB zaraz po kalibracji i gdzieś po godzinie czasu wykres powędrował na ok. -50dB. Zostawiłem go włączonego na całą noc
na AUTO i wykres dalej był na ok. -50dB, więc warunki pomiarowe tak jakby się ustaliły.

RE: Analizator EU1KY - SQ8MVY - 27-11-2019

(27-11-2019, 14:36)SP9RQA napisał(a): Nie, nic nie usuwałem. Dla tego dużego terminala 50R/12W zapisałem pod A,
a dla terminala SMD kalibrację zapisałem pod B i tyle. Nie wiedziałem, że tak trzeba.

Oczywiście mogę wykasować wszystko i powtórzyć badania.

Nie ma znaczenia pod jaką literką zapisałeś kalibrację.
Pliki konfiguracyjne nie są całkiem kompatybilne między firmware oryginalnym, a tym co obecnie masz.
Sam tego doświadczyłem. Dopiero usunięcie z karty plików oryginalnego firmware pozwoliło na poprawną pracę tego drugiego.

Obecnie u siebie mam zmodyfikowane firmware KD8CEC, które zapisuje konfigurację w innej nazwie katalogu. Dzięki temu mogę bez problemu przełączać się między nimi - EU1KY vs KD8CEC, bez wykonywania za każdym razem kalibracji.

Co do opcji auto. Nie, nie włączałem go na auto. Do testów włączyłem analizator i co jakiś czas ręcznie wyzwalałem skanowanie.

Analizator podepnij do powerbanku. Z USB z komputera, zasilanie jest bardzo słabej jakości - duży poziom zakłóceń wchodzi do analizatora.

RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 27-11-2019

Dziś sprawdziłem na kolejnych egzemplarzach EU1KY i także nie ma efektu zmiany pomiarów w czasie i to niezależnie czy w opcji Auto czy pojedynczego pomiaru. Poziom waha się w okolicach -60..-50dB w podstawowym zakresie częstotliwości, a tak przy okazji zmiana z -60 na -50dB to przyrost o ~0.11ohma - pomijalne w przypadku wspomnianego przez Krzysztofa strojenia filtrów.

Dla przypomnienia: po wgraniu oprogramowania KD8CEC należy ponownie przeprowadzić wszystkie kalibracje z HW włącznie (tak jak Paweł wspomniał najpierw usunąć pliki z karty - było w tym wątku poruszane.).

Tak zupełnie na marginesie dla czego nanoVNA dla dla 50 ohmów ma dokładniejszy pomiar S11 od analizatora EU1KY, odpowiedź można znaleźć w tym poście.

RE: Analizator EU1KY - SQ2EER - 01-12-2019

Witam - mam pytanie do osób które zainstalowały w swoim eu1ky moduł czasu rzeczywistego DS3231 jak zasilacie swoje moduły (3V3 czy 5V), czy u was działa bez problemu.
Mój zasiliłem z 3V3 moduł zapamiętuje datę ale nie pamięta godziny wsad to EU1KY AA v.3.0d, mod. DF1AKF, Build: 2018-10-03 08:36 UT.
z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam Jacek sq2eer.

RE: Analizator EU1KY - HA3HZ - 02-12-2019

(01-12-2019, 11:44)SQ2EER napisał(a): Witam - mam pytanie do osób które zainstalowały w swoim eu1ky moduł czasu rzeczywistego DS3231 jak zasilacie swoje moduły (3V3 czy 5V), czy u was działa bez problemu.
[Obrazek: Analyzer_Update2.gif]