Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP3OSJ - 26-05-2017

.....

RE: HUSAREK DSP - SP2JQR - 27-05-2017

Trochę nie rozumiem tej ostatniej dyskusji ( może już jestem za stary...), ponieważ dotyczyła S-metra, który jest w Husarku moim zdaniem bez zarzutu. Nie widziałem tu jak do tej pory żadnej merytorycznej dyskusji na ten temat. Żaden z czepiających się kolegów nie sprawdził S-metra w przez siebie zbudowanym Husarku, żaden nie przedstawił tabeli pomiarów, ani wykresów. Autorzy konstrukcji musieli to zrobić przy skalowaniu i sądzę, że mają pełną wiedzę na ten temat.
Może ktoś pomierzy i poda tabelkę w trzech wersjach z tłumikiem , bez, i ze wzmacniaczem, a potem poda odchyłki od normy dla każdego pomiaru. Jeśli te odchyłki powtórzą się dla wielu egzemplarzy to będzie wtedy o czym dyskutować z autorami, a myślę, że wtedy wprowadzą do programu konieczne poprawki.
Niestety sam nie mogę się szczegółowo odnieść do tego tematu bo mój Husarek jeszcze nie jest skończony, a właściwie to dopiero rozpoczęty...

P.S.
W sprzętach analogowych nie ma problemu, aby przed miernikiem wychyłowym dodać jeden wzmacniacz operacyjny z przełączanym wzmocnieniem i po problemie.
Ale jaka fabryka zdecyduje się na to kiedy jest w pełni świadoma co pokazuje S metr, szczególnie poniżej S=5...

RE: HUSAREK DSP - SP8UFT - 27-05-2017

Artur..... sztuką teraz jest się dowołać, a nie usłyszeć. Łączność to tylko łączność liczy się tak samo obojętnie czy wskazówka opiera się o prawy ogranicznik czy leży na lewym nie ma dodatkowych punktów za wyraz artystyczny jak w jeździe figurowej. Zresztą i tak w 3/4 łączności na falach krótkich raporty są 59 lub 599.......bo tą są łączności w zawodach lub w czasie robienia dx-a i nikt tam na s-metr nie patrzy. Czy tak powinno być????? ...... to już temat na inną dyskusję. 73! Tomek

RE: HUSAREK DSP - SP3OSJ - 27-05-2017

.....

Pomimo, że o tym napisałem tu:
http://sp-hm.pl/thread-2745-post-33944.html#pid33944

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 27-05-2017

Arturze, czy Ty nie masz przypadkiem swoistego uczulenia na to radio? Tytuł wątku brzmi ,,Husarek DSP", a nie ,,Husarek DSP - radio do wygrywania zawodów". Każdy, kto zaczyna budowę tego urządzenia musi sobie odpowiedzieć na pytanie - czy jest to radio dla mnie, czy nie? W odpowiedzi na to pytanie pomoże analiza kosztów, parametrów radia, wygody i prostoty obsługi, stopnia skomplikowania konstrukcji, dostępności elementów oraz możliwości wsparcia software'owego ze strony konstruktorów i inne. Myślę, że kilkudziesięciu kolegów odpowiedziało sobie pozytywnie na pytanie, czy Husarek DSP w takiej formie jest im potrzebny, bo skończyli to radio lub są w trakcie składania. Jeszcze inni składają je z ciekawości, a inni z nudów - bo lubią ,,grzebać". Moim zdaniem w wypadku Husarka DSP strzałem w dziesiątkę okazało się wykorzystanie gotowego modułu Disco jako ,,serca " urządzenia. Przyznam uczciwie, że rok po skończeniu poprzedniej wersji Husarka dopadła mnie ponownie wena twórcza i przyszpilony chęcią powąchania kalafonii z działającej lutownicy zacząłem patrzeć pożądliwym okiem na konstrukcje M0NKA i produkty ,,tulipanowe". W pierwszym wypadku bałem się zaczynać budowę, ponieważ ciągle trwały na forum dyskusje o problemach z uruchomieniem i ,,niepowtarzalności" parametrów. Jednym się udawało, a innym nie. Zarzuciłem ten pomysł. Tulipan z kolei jest bardzo fajnym radiem, ale stopień skomplikowania montażu trochę przeraża, a koszty i dostępność części i oprogramowania również. Bałem się, że zacznę i nie będę potrafił z tego ,,wyleźć", więc również odpuściłem. W międzyczasie pojawił się Husarek DSP i uznałem, że to jest to, co można bez problemu zacząć i skończyć. Tak było w moim przypadku - jak u innych nie wiem.

RE: HUSAREK DSP - SQ4CTK - 27-05-2017

(27-05-2017, 9:33)SP3OSJ napisał(a): Tak przy okazji konstrukcji tego TRX-a, czy Waszym zdaniem tylko jedno pokrętło to dobry pomysł? Jestem ciekawy czy "operatorsko" sprawdza się to i czy jest wygodne?

Jedna gała to zły pomysł i jest to niewygodne ;/
Vol+RIT to niezbędne minimum.
Wyświetlanie s-skali w formie cyfrowej wprowadził sp3abg w konstrukcjach digital 942 i podobnych.
Oprogramowanie jest nadal rozwijane i kto wie co jeszcze zostanie dopisane.

RE: HUSAREK DSP - SP3OSJ - 27-05-2017

.....

Nie będę dalej rozwarstwiał tematu, aż sam nie zbuduję Husarka DSP. Proponuję kolegom również mieć więcej wyrozumienia dla kolegów konstruktorów, którzy są bardzo dobrymi fachowcami, z którego to powodu są prawie bezgranicznie umoczeni w pracę zawodową. W związku z tym nie są w stanie każdemu odpowiadać na poszczególne pytania, szczególnie jeśli pytania nie są merytoryczne i nic nie wnoszą do wiedzy konstruktorów na temat konstrukcji. Dopiero jakieś pomiarowe dane, zauważone konkretne błędy mogą tą wiedzę powiększyć, i tu spodziewam się, że konstruktorzy zaczną się wypowiadać.
Czy wiedza zapodana na forum jest wystarczająca do zbudowania Husarka DSP dowiem się niebawem praktycznie, bo go dopiero zaczynam budować, mam odpalony soft na module DSP i komplet nieobsadzonych płytek.
Zacząłem od końcówki mocy, do wakacji może uda się uruchomić Husarka DSP w wersji biurkowej.
Do usłyszenia na Husarku DSP

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 27-05-2017

(27-05-2017, 9:33)SP3OSJ napisał(a): Mam wrażenie że ostatni temat jest przez niektóre osoby niezrozumiały, nie chodzi o wiarygodne wyskalowanie s-metra w tym radiu (są konstrukcje w których skaluje się to w menu), a o to, by przeliczał i uwzględniał to co jest załączane w danym momencie przy antenie. Bo jak wiarygodnie podać raport jeżeli przy załączonym przedwzmacniaczu +10dB odbieramy stację z siłą na S-7? Nikt przecież nie powie: odbieram kolegę na es siedem plus 10decybeli proszę sobie to przeliczyć.

Tak przy okazji konstrukcji tego TRX-a, czy Waszym zdaniem tylko jedno pokrętło to dobry pomysł? Jestem ciekawy czy "operatorsko" sprawdza się to i czy jest wygodne?

Raport podaję bez włączonego ATT i wzmacniacza dodatkowego.Można to wyłączyć na chwilę,nie ma problemu.Taki sposób to moje przyzwyczjenie od lat.Mam też wrażenie,że radia fabryczne miały tak od zawsze.Włączenie ATT zmniejszało wskazania S-metra.Dopiero konstrukcje przywołane przez Kolegów podobno zmieniają to.
Nie widziałem,nie używałem więc nie oceniam.Czy to dobrze,czy źle każdy sam wybierze.
Mnie podoba się stary sposób,gdy po włączeniu ATT sygnał na S-metrze spada a po włączeniu AMP rośnie.
Przypuszczam,że radia nie mierzą sygnału odbieranego bezpośrednio na wejściu anteny.Zgoda,że sygnał na tym wejściu jest stały(pomijając qsb czy cuś innego)ale już za załączonym tłumikiem napięcie wcz maleje.Maleje za ATT a nie na gnieżdzie antenowym dla jasności.Tak przynajmniej myślę.
S-metr mierzy chyba napięcie z układu arw a nie napięcie bezpośrednio na wejściu odbiornika.Przyajmniej tak wynika ze schematów różnych konstrukcji.Załączając ATT czy AMP powodujemy zmiany napięcia wcz docierającego do mieszacza i elektroniki arw więc przysłowiowa wskazówka S-metra powinna chyba zmienić swoje położenie w tym przypadku.Jakoś dziwnie to widzę jakby stała w tej samej pozycji po włączeniu tłumienia 20dB.To akurat w Husarku DSP działa tak jak lubię.W Husarku jest jeszcze AMP2,który działa nie przed mieszaczem a za ale jego załączenia na S-metr wpływają chyba w podobny sposób.
Teraz można zadać pytanie czy S-metr przelicza czy nie?To zależy jak na to spojrzeć.Mamy 50uV na wejściu,ATT wyłączone i S-metr pokazuje S9.Załączamy ATT,za tłumikiem zmniejszył się poziom wcz docierający do elektroniki i arw powoduje,że S-metr spada.Czy układ przeliczył czy nie przeliczył pozostawiam już Kolegom pod ocenę.

Co do komfortowej pracy to mogę o tym pisać szczerze,gdyż po pierwsze nie siedzę u nikogo w kieszeni czy też nie stoi nikt z lufą karabinu przy mej głowie.
Testuję urządzenie,które sam skleiłem(choć jeszcze nie do końca)jako amator radia w/g podanych schemtów Autora na #9 i wskazówek Kolegów na forum.
Opisuję moje wrażenia montażowe,uruchomieniowe,odsłuchowe.Dotyczą mojego egzemplarza Husarka DSP na płytkach z aukcji ale bez napisów SP5CGI-SP5BMP.
Moje płytki mają napisy DW-ELEKTRONICS i jest to inna wersja płytek,są zmiany w ścieżkach.Czy ma to znaczenie,nie wiem.

To radio jest bardzo fajne.Jeszcze raz:HUSAREK DSP TO BARDZO FAJNE RADIO-to dla tych Kolegów co zaraz inaczej zinterpretują to co napiszę dalej Tongue
Brakuje mi regulacji VOL potencjometrem.Dlaczego?Dlatego,że potencjometrem robi to się dużo wygodniej.Brakuje układu RIT jaki znam z fabrycznych konstrukcji.
Nie musi być na potencjometrze czy drugim enkoderze.Gałka wspólnego enkodera oraz dodatkowe okno RIT na wyświetlaczu byłoby ok.Taki RIT powinien po wyłączeniu pamiętać ustawioną odchyłkę od częstotliwości głównej aż do zmiany jej przez użytkownika.Dopiero wyłączenie radia robi reset.To,że powinien działać tylko przy odbiorze chyba nie muszę dodawać.
Układ RIT na osobnym ON/OFF przydaje się przy wywołaniach CQ oraz słuchaniu grupy stacji pracujących niby na tej samej częstotliwości.Niby,użyłem celowo aby słowo RIT miało właściwe w hierarchi operatorskiej znaczenie.