![]() |
|
Analizator EU1KY - Wersja do druku +- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Dział: Pomiary antenowe (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=44) +--- Wątek: Analizator EU1KY (/showthread.php?tid=1869) |
RE: Analizator EU1KY - SP6EFY - 16-08-2019 Może masz kabel tylko w jedną stronę? Od ładowarki... Nie wszystkie mają 4 kabelki.. RE: Analizator EU1KY - SQ8MVY - 16-08-2019 W analizatorze w konfiguracji trzeba ustawić na YES pozycję HIDDEN MENU ( lub podobna nazwa ). Wówczas pokażą się w menu ukryte opcje. Jeżeli podpinasz przez port programatora ( miniUSB ), wówczas ustawiasz tak jak na obrazkach powyżej ( ustawienia domyślne ). Jeżeli będziesz komunikował się za pomocą np. bluetootch podpiętego pod złącze arduino na Discoverce, to zmieniasz port COM w menu. I jeszcze jedna uwaga. Przy sterowaniu przez program AntScope, analizator EU1KY ma być ustawiony na ekranie głównym. Co do zrzutów z menadżera - rozwiń pozycje HID oraz COM. Przy "zwiniętych" pozycjach nic nie widać. RE: Analizator EU1KY - EC4AGT - 17-08-2019 Tak, wiem że trzeba rozwinąć. Kapnolem się jak wysłałem. Kable próbowałem dwa. Są od ładowarki. Jutro jak wrócę z pracy to spróbuję z innym, takim nie od ładowarki. Z arduino pamiętam że pokazywal się por z ch340 a tutaj nic. Także zmienię komputer na laptopa Tak mam ustawione w konfiguracji , teraz probuje na innym kompie i tez nic Teraz widzi , ja chyba zle podlaczalem wczesniej , bo uzywlem mikro USB a teraz podlaczylem do mini Teraz cos jest nie tak , w menadzeze jest port 6 zas w analizatorze 1 W programie Antscope wybieram i taki i taki , ale nieststy nie da sie uruchomic programu Moze zaczniemy od tego , do ktorego gniazda w analizatorze mam podciac kabel USB ? RE: Analizator EU1KY - HA3HZ - 17-08-2019 (17-08-2019, 7:20)EC4AGT napisał(a): Moze zaczniemy od tego , do ktorego gniazda w analizatorze mam podciac kabel USB ?mini USB
RE: Analizator EU1KY - EC4AGT - 17-08-2019 Czyli pierwsze gniazdo z lewej. Dalsze próby będę robić później bo jestem po nocce. Teraz tak na szybkiego próbowałem i nic z tego nie wyszło. Jaka wersję programu polecasz? Pytam bo w niektórych oprócz programu był plik zakończony dll i może należy go gdzieś wpisać. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Witam Wracam do tematu podlaczenia analizatora do komputera. Wczoraj , jak podlaczylem wykryty zostal port Com 6 . Dzis nie pokazuja sie porty Com i LTP ale pokazuje sie nieznany port USB . Probuje zrobic aktualizacje sterownikow z folderu en.stsw-stm 32102 ale nie wykrywa. Moze sa inne sterowniki ? Ja probowalem sciagnac ze strony ST ale po rejestracji i probie sciagniecia powracam do okna rejestracji. RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 18-08-2019 (16-08-2019, 16:13)HA3HZ napisał(a): Cześć Wojtek, Super strona Dzięki RE: Analizator EU1KY - EC4AGT - 19-08-2019 Super. Tak. Po madziarsku. Dobry wujek Google wszystko tłumaczy. Bardzo dobra strona. Brawo Tak to teraz wygląda , w programie Antscope kiedy port jest ustawiony na Com 1 zakładki u góry są podświetlone i można je uruchomić . Uruchamiam program naciskając RUN i wtedy wyskakuje okienko z błędem komunikacji. W menadżerze zas wykrywany jest port Com 21 ale z błędem. Kiedy w programie ustawie port 21 to wtedy analizator nie jest wykrywany. Nie wiem jaki sterowniki należy zainstalować aby port 21 nie miał błędu RE: Analizator EU1KY - SP3JDZ - 19-08-2019 (19-08-2019, 0:15)EC4AGT napisał(a): Super. Tak. Po madziarsku. Dobry wujek Google wszystko tłumaczy. Spróbuj przestawić port w komputerze z 21 na jakiś z zakresu 1 do 4 pozdrawiam Witek RE: Analizator EU1KY - HA3HZ - 19-08-2019 ![]() RE: Analizator EU1KY - SQ8MVY - 19-08-2019 Wojtku, Jaki typ analizatora masz ustawiony w programie AntScope( górne menu, zakładka Configure ) ? Sprawdź, czy antywirus, defender windowsowy lub inny magiczny program do ochrony nie robi problemów - nie blokuje na siłę instalacji sterowników lub komunikacji po wirtualnym porcie COM. Na jakim ekranie masz ustawiony eu1ky podczas odczytu danych przez program AntScope ? Twoje problemy są bardzo dziwne i nietypowe i najprawdopodobniej związane z windowsem ( pod warunkiem, że poprawnie masz podpięty analizator do komputera miniUSB<->USB ). Od siebie dodam, że AntScope (v4.3.4) uruchamiam tylko pod linuksem ( choć to program tylko windowsowy ), we wbudowanym programatorze w Discovery mam firmware J-Link od Seggera, a nie ST-Link od ST, w zakładce Configure ustawione AA-600, port COM ustawiony na COM33. Jak widzisz jest to bardzo nietypowe połączenie i konfiguracja z którą nie ma najmniejszych problemów - wszystko poprawnie działa. Pod windowsem tym bardziej powinno to działać i nie stwarzać nawet najmniejszych problemów. |