Forum HomeMade
Transceiver wg. M0NKA - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Transceiver wg. M0NKA (/showthread.php?tid=1260)

RE: Transceiver wg. M0NKA - SP6AUO - 13-05-2017

Nigdy nie liczyłem ile trzeba wydać.Zawsze kupuję x+1.Bywa,że trzeba kupić 30szt,bo te 30szt jest tańsze od jednej sztuki w znanym miejscu.Na temat kupowania można napisać książkę.
Ja do budowania trx podchodzę tak:potrzeba 2szt,kupuję 3szt i nie patrzę ile to kosztuje.
Podam tak.Na płycie UI przy zasilaniu LM386 w m.cz są dwa rezystory 2R2 1206.
Zamówiłem 6szt w cenie 2pF,a za transport zapłaciłem coś 130pF.
To kupowanie tu i tam tak wygląda.
Żeby nie wyrzucić do śmieci nadwyżki,zakupiłem PCB ver05 i ją montuję.
Też mi się wydaje 400E dużo,ale chyba wydałem więcej a może nie.
Dodam,że czeka już zestaw do montażu o nazwie Tulipan kanapkowy i Husarek DSP.
Moja opinia.Gdyby autor M0nka zastosował tłumik chociaż 10dB to to radio było by nie do pobicia w swojej grupie.Największa radocha to jak już zrobimy pierwsze włączenie
i można coś odebrać i posłuchać.

RE: Transceiver wg. M0NKA - MOSFET - 13-05-2017

Może dałoby radę wcisnąć tam tłumik i wysterować go z programu, który jest dostępny jako kod źródłowy?

Chyba kupię kita, rzeczywiście typowe problemy w takich sytuacjach, czyli ilości minimalne i koszty wysyłki mogą spowodować, że zapłacę więcej niż te 1k5.
Drivery do PA dokupię, jak zdobędę pozwolenie radiowe, żeby mnie nie kusiło Smile Chociaż Kenwood na 2m szumi sobie wesoło i jakoś nie kusi, żeby wciskać PTT Big Grin

A radość z uruchamiania konstrukcji podzielam Smile Bo za 2k to już jakieś przechodzone Yesu na KF mógłbym kupić.

RE: Transceiver wg. M0NKA - SO8FM - 13-05-2017

(13-05-2017, 17:15)MOSFET napisał(a): Chyba kupię kita, rzeczywiście typowe problemy w takich sytuacjach, czyli ilości minimalne i koszty wysyłki mogą spowodować, że zapłacę więcej niż te 1k5.

Właśnie zakończyłem składanie płytek w wersji 0.6, jestem w trakcie uruchamiania. Na części wydałem około 1200zł, nie licząc obudowy. W tej cenie również PCB od Chrisa. Zakupy TME, Mouser, Farnell. Sporo części mi jeszcze zostało ze względu na minimalne ilości zakupu.

Pozdrawiam,
Paweł SQ8FEU

RE: Transceiver wg. M0NKA - SQ9RNV - 14-05-2017

Firmware juz wgrany, udalo sie za pomoca laptopa zony. Kolega sp3osj na 10 stronie rowniez opisal procedure wgrywania. Niestety po zlozeniu UI i RF board moj mchf nia zalacza sie.... Od czego zaczac szukanie usterki?

RE: Transceiver wg. M0NKA - SP6AUO - 14-05-2017

Myślę,że instalacja FW się nie udała.

Specjalnie dla Ciebie zainstalowałem jeszcze raz FW.
W drugiej części widać napisy po instalacji prawidłowej,
a radio z czarnego ekranu przechodzi na kolorowy automatycznie
i powinno się wyłączyć po trzech sekundach trzymania power.

Piny 15 i 19 mają mieć po 2.6V.po wyłączeniu.

(14-05-2017, 1:53)SP6AUO napisał(a): Myślę,że instalacja FW się nie udała.

Specjalnie dla Ciebie zainstalowałem jeszcze raz FW.
W drugiej części widać napisy po instalacji prawidłowej,
a radio z czarnego ekranu przechodzi na kolorowy automatycznie
i powinno się wyłączyć po trzech sekundach trzymania power.

Piny 15 i 19 mają mieć po 2.6V.po wyłączeniu.

Dziekuje Andrzeju za poswiecenie, ciesze sie ze watek jest wciaz aktywny dla nowych konstruktorow.

Moj mcHF UI mial rowniez wszystkie komunikaty przy wgrywaniu firmware na "done", zrestartowal sie ale chcac go wylaczyc zlicza 2.1... I sie nie wyłącza. Musze odciąc go od prądu. Podlączajac zasilanie od razu startuje i nie mam jak zmierzyc tych pinow 19 i 15. Z tego co kojarzę też miałes problem z wyłączaniem?

Moje ekrany (imageshack)
ekran 1
Ekran startowy

RE: Transceiver wg. M0NKA - SP6AUO - 14-05-2017

Tak,program jest zainstalowany i jest OK.
Rozłącz PCB i pomierz napięcia na pinach 15 i 19 PCB RF
Si 570 też nie wskazuje poprawnie.Ma być 56.3200MHz.
a jest 0.98MHz
Napięcie zasilania też źle wskazuje.
To napięcie nad menu ma być około 12V a nie 4.0V
Najpierw posprawdzaj co możliwe.
Chyba jest gdzieś zwarcie do masy pin 15 albo 19 na UI,
dlatego się od razu załącza.

Andrzej ja firmware wgrywalem podlączając jedynie UI Board, stąd to zasilanie 4V (podłączyłem zasilacz komórkowy 5V). Jak zepnę obie płytki to nie mogę włączyć radia. Sprawdze te dwa piny. Dzięki za radę.

RE: Transceiver wg. M0NKA - MOSFET - 15-05-2017

Wracając jeszcze do poprzedniego tematu selektywności tego TRX'a. czy ktoś robił jakieś badania np. jak silnie tłumi sygnały poza-pasmowe, harmoniczne itp. Czy to nie jest tak że te modne ostatnio homodyny, jak piligrim, husarek itp nie starają się czasem przechytrzyć fabryki? Używają do próbkowania kluczy analogowych, układów nie zbudowanych głównie do tego celu. Starczy, że jeden się włącza chwilkę później, inny chwilę wcześniej, jeden ma inną rezystancję załączenia niż pozostałe itp. Czy taki układ odbiornika będzie na pewno lepszy niż zrobienie go klasycznie? (zdudnić z VFO -> filtr kwarcowy -> zdudnić z BFO -> enjoy.)

Kolega GREG chwali Tulipana, że odbiornik jest najmniej podatny na QRMy bo tam sygnał jest próbkowany zaraz po BPF'ach w rasowym przetworniku ADC, układzie który od pierwszej kropki na desce kreślarskiej był pomyślany do próbkowania.

RE: Transceiver wg. M0NKA - SP5BMP - 15-05-2017

Zobacz TU na której pozycji jest sklasyfikowany KX3. Dla informacji jest to homodyna zbudowana na tych właśnie kluczach o których piszesz.