Forum HomeMade
Analizator EU1KY - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Technika Antenowa (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Dział: Pomiary antenowe (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+--- Wątek: Analizator EU1KY (/showthread.php?tid=1869)

RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 06-06-2019

obie metody są dobre i potrzebne Big Grin
S21 ocenisz ile masz strat na filtrze (insertion loss) w funkcji częstotliwości,
S11 (SWR) jak masz dopasowany filtr. Na pomiarach S11 zobaczysz rezonanse członów filtra, co na S21 jest prawie niemożliwe do zauważenia. Często przy strojeniu filtrów pomija się S11 skupiając się tylko na S21 - potem pojawiają się pytania typu "dla czego mam takie straty w filtrze" odpowiedź jest prosta: sprawdź S11 a zobaczysz dla czego...

Edit: dla formalności powinno się jeszcze mierzyć S22, czyli po prostu zamienić wejście filtra z jego wyjściem

RE: Analizator EU1KY - SP9FKP - 06-06-2019

Oba są dobre i uzupełniają się wzajemnie. Dopiero oba dają pełny obraz jakości filtra.

RE: Analizator EU1KY - SP2JQR - 06-06-2019

Filtry najpierw się stroi wstępnie na najładniejszą charakterystykę przenoszenia - parametr S12, a potem już precyzyjnie na jak najlepsze dopasowanie do 50 omów - parametr S11 i S22, czyli dopasowanie z każdej strony. Tak się składa, że niektóre analizatory amatorskie lepiej uwidoczniają przenoszenie, a inne dopasowanie.

Są jeszcze inne metody strojenia: na czas grupowego przejścia, oraz ostatnio coraz częściej stosowana metoda time domain. Niestety amatorskie analizatory nie mierzą grupowego czasu przejścia, ani charakterystyki czasowej. Ubolewam trochę nad tym, bo pomiar grupowego czasu przejścia to kwestia innego zobrazowania pomiaru fazy, czyli kwestia softu. Z kolei Metodę czasową można zrobić w przyrządzie, który ma opcję DTF. Tu niestety wymagany jest bardzo szybki procesor i nawet profesjonalne przyrządy, które mają tą opcję nie wszystkie nadają się do metody czasowej strojenia filtrów.

RE: Analizator EU1KY - EC4AGT - 09-06-2019

Witam

Zrobiłem kilka pomiarów anteny , których wyniki zapisałem na karcie analizatora. Teraz chce je przegrać na komputer ale nie wiem jak. Wszedłem na Manage Snapshots gdzie mogę je przeglądać ale ja chciałbym zgrać wszystko na komputer.
Pc pokazuje dwa foldery , jeden DETAILS TEXT i drugi MBED.HTM
Istnieje taka możliwość ? Bez wyciągania karty z analizatora

RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 09-06-2019

Oczywiście, w głównym menu masz USB HS cardrdr, jak to uruchomisz to komputer zobaczy kartę i jej zawartość.

RE: Analizator EU1KY - SQ7BCN - 09-06-2019

Wojtek, chyba nie do tego usb sie podłaczyłeś Firmware wgrywasz przez Mini USB ale Storage masz na Micro USB

RE: Analizator EU1KY - EC4AGT - 09-06-2019

No właśnie podłączyłem do pierwszego z lewej. Do tego większego usb. Bodajże się nazywa mini.

Już rozwiązane. Pliki ściągnięte. To pierwsze tak na szybko zrobione pomiary anteny. Kiedy będę mógł to zamieszczę w odpowiednim dziale aby ktoś z was mógłby mi wytłumaczyć jaka jest ta antena. Problem jaki mam to taki ze skrzynką raz stroi i raz nie ale to temat do innego działu.

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 11-06-2019

(09-06-2019, 21:15)EC4AGT napisał(a): No właśnie podłączyłem do pierwszego z lewej. Do tego większego usb. Bodajże się nazywa mini.

Już rozwiązane. Pliki ściągnięte. To pierwsze tak na szybko zrobione pomiary anteny. Kiedy będę mógł to zamieszczę w odpowiednim dziale aby ktoś z was mógłby mi wytłumaczyć jaka jest ta antena. Problem jaki mam to taki ze skrzynką raz stroi i raz nie ale to temat do innego działu.

U mnie to nie działa .
Są dwa mikro USB sprawdzałem w obydwóch i nic . Nie pojawia się port wirtualny .

RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 11-06-2019

(11-06-2019, 15:49)SP8GPQ napisał(a): U mnie to nie działa .
Są dwa mikro USB sprawdzałem w obydwóch i nic . Nie pojawia się port wirtualny .

Włączyłeś urządzenie w tryb czytnika kart? Pisałem o tym wcześniej tutaj.

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 11-06-2019

Tak . Włączam przycisk USB HS Reader i są dwie linie : USB storage access via USB HS port .
I na dole : Exit (reset device).
Brak reakcji komputera nie pojawia się żaden port ani dysk.