Forum HomeMade
Analizator EU1KY - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Technika Antenowa (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Dział: Pomiary antenowe (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+--- Wątek: Analizator EU1KY (/showthread.php?tid=1869)

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 19-05-2019

Gratulacje .
pozdrawiam.
Radość przedwczesna z działania AntScope . Wszystkie wyniki zawyżone . Przykładowo analizator pokazuje minimum SWR na 7,50MHz a aplikacja AntScope pokazuje 8,6MHz.

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 21-05-2019

Zrobiłem zasilanie bateryjne . U mnie pracują 2 Akumulatory 18650 używane z laptopa połacząne szeregowo . Ładowanie prze 2 moduły TP40056. Zasilanie STM32 jest z XL4015 DC-DC konwerter z możliwością regulacji prądu . Wejścia modółów ładujących nie są jeszcxze podłaczone . Wejścia będą podłącxzone równolegle i podłaczone do gniazda . ładowanie z zasilacza 5V DC-2A.    

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 24-05-2019

(27-09-2016, 13:38)SP9FKP napisał(a): Nie wiem czy koledzy zauważyli pewną cenną właściwość tego analizatora. Otóż po skalibrowaniu przyrządu z uwzględnieniem docelowego kabla zasilającego antenę, po jego podłączeniu do anteny zobaczymy rzeczywiste wartości impedancji widzianej przez kabel na zaciskach anteny. Taki drobiazg...

Witam
Czy przy kalibracji nowego kabla ( o innej długości ) trzeba kalibrować również HW?

RE: Analizator EU1KY - SQ8MVY - 24-05-2019

HW kalibruje się tylko raz.

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 25-05-2019

(24-05-2019, 20:18)SQ8MVY napisał(a): HW kalibruje się tylko raz.

Dziękuję .
Pewną niedogodnością by było rozkręcanie urządzenia aby skalibrować je z podłączonym kablem Smile
Analizator w obudowie .    
Rezystor 50 om zakres 100KHz do 1GHz . Czy może tak pozostać ?    
Ostateczny sposób zasilania analizatora . Trzy sztuki akumulatorów 18650 połączonych szeregowo . napięcie 12,6V podłączone do DC DC down converter ustawione 5V. Na zdjęciu w prawym dolnym rogu płytki analizatora widać podłączony moduł bluetooth . Moduł jest sparowany jako MINI60 ponieważ był dedykowany do VNA MINI60 . Jednak dalej nie wiem co z nim zrobić ponieważ nie jest widoczny jako com wirtualny . Moja wiedza jest ograniczona .

RE: Analizator EU1KY - HA3HZ - 27-05-2019

[/quote]

Dziękuję .
Pewną niedogodnością by było rozkręcanie urządzenia aby skalibrować je z podłączonym kablem Smile

[/quote]

Tadek, sprawdź i popraw znak wywoławczy na polu analizatora: autor przeczytał EU1KY Yury (nie EU1KU) po szczegóły na mojej stronie ha3hz.hu.
Dziękuję za uwagę. Gyula

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 27-05-2019

Dziękuję za uwagę . Oczywiście zmienię . Opisówka jest do wymiany . Kiepski toner trochę za mały wymiar (widać wkręty ) , no i oczywiście błąd .

RE: Analizator EU1KY - SQ8MVY - 28-05-2019

(25-05-2019, 5:36)SP8GPQ napisał(a): Na zdjęciu w prawym dolnym rogu płytki analizatora widać podłączony moduł bluetooth . Moduł jest sparowany jako MINI60 ponieważ był dedykowany do VNA MINI60 . Jednak dalej nie wiem co z nim zrobić ponieważ nie jest widoczny jako com wirtualny . Moja wiedza jest ograniczona .

Tadku, moduł bluetooth ma na wyjściu linie RX i TX. W konfiguracji analizatora w sekcji ustawiania COM_PORT, zmieniasz z COM1 (ST-Link) na COM2 ( on the shield ).
Moduł bluetooth podpinasz wówczas do pinów z sygnałami TX i RX w gnieździe Arduino zgodnie z opisem na poniższym obrazku:

czyli pod piny nr 1 i 2 ( PC6, PC7 ), do których dostęp masz na PCB płytki analizatora.

Zazwyczaj sygnały UART-a podpina się na krzyż - czyli:
bluetooth eu1ky
TX -> RX
RX -> TX

Oczywiście w komputerze musisz mieć zainstalowane wszystkie sterowniki do obsługi bluetooth. Port wirtualny COM w komputerze pojawi się dopiero, jak sparujesz moduł bluetooth z bluetooth w komputerze.

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 28-05-2019

Dzięki
U mnie TX > CN4 PIN1 (D0)
RX> CN4 PIN2 (D1)
CN6 3,3V > PIN12
CN6 GND > PIN13
KEY > PIN34 NIe podłączony .
Chyba odwrotnie ma być TX/RX ?

RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 06-06-2019

Wykonałem 2 pomiary BPF na 3,5MHZ . Pomijam wyniki świadczące o niedokładnym zestrojeniu filtru . Chodzi mi o ocenę która metoda jest lepsza . Czy przy pomocy Panoramic scan , czy raczej VNA S21.
.bmp   3_5MHZS2.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 935)
.bmp   3_5MHZAN.BMP (Rozmiar: 382.55 KB / Pobrań: 865)