Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP9SNC - 03-04-2017

Po uruchomieniu części odbiorczej nadszedł czas na chassis. Moja wersja Husarka DSP składa się z płytek DW + udostępnionych LPF, BPF, PA przez Maćka SP7ROH. Chassis zostało wykonane w całości z blachy aluminiowej o grubości 1,5mm. Mimo, że wymiary (190X105X220) są niemal zbieżne z pierwowzorem, jednak konstrukcja nieco odmienna. Płyta główna została umocowana na czterech kątowniczkach montażowych, dzięki czemu do czasu założenia obudowy całość trzyma się samodzielnie (bez prętów kwadratowych).Wówczas można przeprowadzać bez przeszkód montaż i regulacje. Całość zostanie docelowo zamknięta od góry blachą w kształcie odwróconego U i przykręconą do dolnych belek.
W górnej części obudowy, obok płytki LPF, zostało miejsce na mostek SWR. W dolnej części jest więcej miejsca, w moim wypadku znajdzie tam swoje miejsce przetwornica Discovery, zaś czas zweryfikuje co jeszcze.
Udostępniam pliki pdf. (skala 1:1). Można wykorzystać do trasowania i wycinania „na piechotę” chassis. Doskonale na chassis nada się również laminat do PCB. Należy jedynie pamiętać, że w wypadku użycia materiału grubszego niż 1,5mm ulegnie zmianie długość dolnej blachy obudowy. Dolna blacha chowa się za przednim i tylnym panelem, a jej maksymalna grubość nie może być większa niż 2mm. Górna blacha U ma nachodzić na przedni i tylny panel.
Dla lepszego zobrazowania całości dołączam użyte normalia.
W folderze DWG dołączam projekt CAD na podstawie którego chassis zostało wycięte wodą.

Vy 73 Piotr                                                    

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 06-04-2017

Witam.Mam dobrane cztery sztuki 33n do modułu radiowego:
32.99n-32.90n-33.01n-32.86n.Tolerancja wychodzi <0.5%.
Montować dowolnie w/w pojemności w miejsca c36 do c39 na pcb czy może najbardziej zbliżone pojemności dać w miejsca c36 i c38?

RE: HUSAREK DSP - SP6IFN - 06-04-2017

SPOKO!
Bo nerwicy dostaniesz. Montować jak leci, bez zbytniej przesady Kol.Wojtku. Najważniejsze jest jednakowe wzmocnienie torów m.cz, kondensatory blokujące z typoszeregu będą dobre.
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 06-04-2017

Bardziej ślepoty od tych minielementów Smile
Jeśli to typowo blokujące pojemności to nie wpadłem na to.Rodzaj dielektryka NPO mnie kompletnie zmylił.Dziękuję Rysio.

RE: HUSAREK DSP - SP6IFN - 07-04-2017

(06-04-2017, 23:23)SPO3O2OL napisał(a): Rodzaj dielektryka NPO mnie kompletnie zmylił.

Małe sprostowanie, ponieważ to częsty błąd w nazewnictwie.
Nie ma czegoś takiego jak "kondensator z dielektrykiem NPO", czy też "COG".
Jest natomiast "kondensator z dielektrykiem NP0", jak również wykonany z materiału "C0G". Jeśli jeszcze nie widać tu różnicy w nazewnictwie to podpowiem - "zero".
To częsty błąd na tym forum.
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 07-04-2017

Pewnie dla wielu osób nie ma to znaczenia,nawet wujek Google znajduje jedne i drugie hasła.Dziękuję Rysio za sprostowanie,postaram się zapamiętać i pisać poprawnie.
Dlaczego 33n w module radiowym Husarka DSP powinny być NP0 skoro to tylko pojemnosci blokujące.Normalnie stosuje się materiał np.X7R,Y5V.

RE: HUSAREK DSP - SP9FKP - 07-04-2017

(07-04-2017, 15:16)SPO3O2OL napisał(a): Pewnie dla wielu osób nie ma to znaczenia.
Dlaczego 33n w module radiowym Husarka DSP powinny być NP0 skoro to tylko pojemnosci blokujące.Normalnie stosuje się materiał np.X7R,Y5V.

Ale nie dla konstruktorów. Konstruktorzy wiedzą co to "efekt mikrofonowy".

RE: HUSAREK DSP - SQ4AVS - 07-04-2017

Piotrze czy zauważyłeś jakąś różnice stosując kondesatory z ceramiki x7r do blokowania zasilania w porównaniu do np0? Ja osobiście zawsze stosowałem x7r i nigdy nie miałem z tym problemów. Oczywiście nie mówię o stosowaniu ich do sprzężeń między stopniami szczególnie jak pojawiają się wysokie rezystancje.

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 07-04-2017

Rafale, jest to prawda co napisałeś. Pragnę zwrócić uwagę, że wymieniony wyżej kondensator nie blokuje zasilania. Pozdrawiam, Janusz.

RE: HUSAREK DSP - SQ4AVS - 07-04-2017

Januszu zasugerowałem się zwyczajnie tekstem Kolegi który pisał "Dlaczego 33n w module radiowym Husarka DSP powinny być NP0 skoro to tylko pojemnosci blokujące.Normalnie stosuje się materiał np.X7R,Y5". Ok jasna sprawa.