![]() |
|
Analizator EU1KY - Wersja do druku +- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl) +-- Dział: Technika Antenowa (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Dział: Pomiary antenowe (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=44) +--- Wątek: Analizator EU1KY (/showthread.php?tid=1869) |
RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 13-05-2019 Panowie, po pierwsze nie cytujcie sami siebie bo straszny bałagan się robi. Jeśli ktoś chce czytać wcześniejsze wypowiedzi to po prostu przewinie sobie posty. @SP8GPQ zrób dwie rzeczy: - wejdź do menu konfiguracji i podaj wartość BAND_FMAX (masz to pokazane na tym filmiku 5:42) - tak jak Piotr prosił, pokaż wynik skanowania rezystorów kalibracyjnych RE: Analizator EU1KY - SP4MSU - 13-05-2019 (13-05-2019, 21:12)SP9BSL napisał(a): Panowie, po pierwsze nie cytujcie sami siebie bo straszny bałagan się robi. Jeśli ktoś chce czytać wcześniejsze wypowiedzi to po prostu przewinie sobie posty. Nie da się nie cytować żeby odnieść się do czegoś . A filmiku nie da się oglądać 19 minut , to może zrozum . W tym czasi to da się prawie całą płytkę zmontować . Pozdrawiam . RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 13-05-2019 (13-05-2019, 21:12)SP9BSL napisał(a): Panowie, po pierwsze nie cytujcie sami siebie bo straszny bałagan się robi. Jeśli ktoś chce czytać wcześniejsze wypowiedzi to po prostu przewinie sobie posty.FOSC: 278mhZ FOSC:1377mHZ RE: Analizator EU1KY - SP4MSU - 13-05-2019 No to jakie 41 MHz Skoro tak Ci wychodzi to ok Pokaż jeszcze jak powiedzmy masz pomiar na 50 Om przy 450 MHz A juz coś się dowiem RE: Analizator EU1KY - SP8GPQ - 13-05-2019 (13-05-2019, 21:34)SP4MSU napisał(a): No to jakie 41 MHz Właśnie na ostatnim zdjęciu jest podłączone 50 om . Jak widać wynik jest bezużyteczny . Jutro przeprowadzę wszystko od nowa po sformatowaniu karty . RE: Analizator EU1KY - SP9BSL - 13-05-2019 (13-05-2019, 21:28)SP4MSU napisał(a): Nie da się nie cytować żeby odnieść się do czegoś . da się, masz klawisz "Delete" i odnosisz się do konkretnego tekstu a nie do 5 postów na raz. (13-05-2019, 21:28)SP4MSU napisał(a): A filmiku nie da się oglądać 19 minut , to może zrozum .Na filmiku podałem czas gdzie Tadek ma zerknąć, z resztą to było do niego nie do Ciebie. Wracając do tematu, używanie tego urządzenia powyżej podstawowej częstotliwości pracy to przesada - autor o tym wspomniał. Najlepiej pracować nie wyżej niż pasmo 2m. Ponawiam prośbę do SP8GPQ o zrzut rezystorów kalibracyjnych (wszystkich) max do 200MHz. RE: Analizator EU1KY - SP4MSU - 13-05-2019 A ja bym prosił ,żebyś poczytał zanim takie jak wyżej dasz opinie . http://www.hamskey.com/search/label/Antenna%20Analyzer Tam deko już dawno da się mierzyć jak 2 ( 145 MHz ) metry Czy tak ?? I jeszcze dalej poszukaj a są tam BIN-y jeszcze nowsze i chodzą , sprawdzone . RE: Analizator EU1KY - SQ7BCN - 14-05-2019 Nie wiele wynika z tej rozmowy-wymiany ,zacznij od podania wersji oprogramowania wgranego , ustawień w menu konfiguracyjnym - od tego zależy metoda kalibracji .... Podajesz częstotliwości graniczne generatora i na harmonicznych jest ponad 1300MHz, czy tą wartość zapisałeś do konfiguracji, jeżeli tak to raczej nie przechodzi Ci prawidłowo kalibracja sprzętowa. Jaki masz transforator-balun ? Też polecam firmware KD8CEC (najnowsza sprawdzona wersja 0.53), ustawienia generatora 200MHz i 600MHz z takimi nie powinno być problemów - gwarantują stabilną i prawidłowa pracę sprzętu. RE: Analizator EU1KY - SP4MSU - 14-05-2019 Analizator sam sobie ustawi na jakiej częstotliwości granicznej ma chodzić . Funkcja ( Oscillator Test ( Fmax) ) więc nic się nie ustawia sam to robi . I w zalezności od egzemplarza ustawia różnie . Teraz wersja oprogramowania to CC 0,53 , ale to nie ma znaczenia , kalibruje się dokładnie tak samo dla wszystkich wersji . Balun , nie wiem co masz na myśli ? Ja to robię na dwuotworowym rdzeniu . I nie mam żadnych problemów Myślę że teraz było bardziej na temat . RE: Analizator EU1KY - SQ7BCN - 14-05-2019 Tak, jak zrobisz test to analizator znajdzie częstotliwości graniczne i jak to zapiszesz to wartości zapisze w konfiguracji jeżeli nie zapiszesz to przyjmuje domyślne 200MHz i 600MHz (można to dowolnie samemu ustawić). Czyli masz ustawione 278 i 1377MHz i kalibracja sprzętowa przechodzi prawidłowo czy wywala się w trakcie? Nie kalibruje się tak samo wszystkich wersji miałem na myśli wcześniejszych autorów oraz kalibrację wzorcami (5om- zwarcie , 500om-przerwa) co też trzeba wybrać w konfiguracji w zależności czym się to robi. |