Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP5DPD - 21-03-2017

Wcale nie potrzeba sprzętu za kilkanaście tyś .$.
Trzeba tylko wiedzieś co gdzie i po co sie mierzy lub ogląda
Trzeba znac także ograniczenia wynikające z użytej aparatury

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 21-03-2017

Minimalnie na DISCO dałem rady zejść do 1MHz.Na wyjściu generatora około 4MHz.
Pasmo oscyloskopu ma spory zapas a mimo to dobrego prostokąta brak.Może to wina sondy.
Przebieg zbliża się jednak do prostokąta.Mam nadzieję,że z płytką VFO Husarka DSP wszystko ok
a jedynie marny sprzet pomiarowy pokazuje jakieś wady przy pomiarze sygnałów prostokątnych.
Filtr dolnoprzepustowy 20MHz sprawdzałem.Jest regulowany w szerokim zakresie ale był wyłączony.
Jak włączyłem i ustawiłem filtr na 20MHz to pomiar generatora VFO z band 40m czyli sygnał >28MHz
znika z ekranu.

Powód oglądania to oczywiście sprawdzenie czy VFO działa poprawnie i tzw.chęć poznawcza.
Wcześniej nie miałem okazji bawić się takimi sygnałami.Napisaliście mi Koledzy o przebiegach prostokątnych i
wymaganym pasmie x10 to się trochę zmartwiłem,że może nie dam rady
z tym sprzętem co posiadam uruchomić Husarka DSP.To byłaby dla mnie porażka.
Dziękuję za radę odnośnie nie patrzenia na kształt przebiegu VFO a jedynie na częstotliwościomierz.
Funkcja częstotliwościomierza działa też dla band 50MHzx4.Jest widoczne około 200MHz przy wcz 7mV.
FFT wygląda raczej zgodnie z Twoim opisem więc chyba mogę zakończyć testy kompletnego VFO.Reszta będzie już na module radiowym.
Dziękuję serdecznie Paweł za kolejne pomocne rady.

.gif   band_1MHz_test.gif (Rozmiar: 16.2 KB / Pobrań: 2,730)
.gif   50MHz_licznik.gif (Rozmiar: 11.92 KB / Pobrań: 2,612)

RE: HUSAREK DSP - GREG - 22-03-2017

Koledzy,
Czy możemy prosić o wygenerowanie widoku płytki radiowej Husarka DSP z aktualnymi elementami (luty 2017) ? Pozwoli to na wydruk i ułatwienie montażu.
Z góry dziękuję
Greg

RE: HUSAREK DSP - SP6IYT - 22-03-2017

Kolego na stronie 38 post 378

RE: HUSAREK DSP - GREG - 22-03-2017

Dziękuję.
To już mam, ale potrzebuję wydruk ze schematu z lutego.

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 22-03-2017

Strona 1 post #9 pierwszy załącznik po prawej. Chyba znowu najciemniej pod latarnią?

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 22-03-2017

(22-03-2017, 13:32)GREG napisał(a): Koledzy,
Czy możemy prosić o wygenerowanie widoku płytki radiowej Husarka DSP z aktualnymi elementami (luty 2017) ? Pozwoli to na wydruk i ułatwienie montażu.
Z góry dziękuję
Greg

Witam Greg.Zmieniły się 4 elementy w prawym dolnym rogu widoku mr bottom.
Wydrukuj proszę plik mr ze strony 38 i nanieś poprawki jakimś flamastrem.
Mam nadzieję,że się nie pomyliłem.

.gif   mr bottom_luty2017.gif (Rozmiar: 185.92 KB / Pobrań: 3,530)

RE: HUSAREK DSP - SP5CGI - 24-03-2017

Witam
Ponieważ radio żyje już własnym życiem, przedstawiam kilka zdjęć.
Radio zostało wykonane jako konstrukcja modułowa.

Witam

Radio zostało wykonane jako konstrukcja modułowa:
a - moduł cyfrowy
b - moduł radiowy
c - stopień mocy

a - w przedniej części (zamknięta aluminiowa obudowa) jest mod.DISCOVERY, adapter, płytka przetwornicy , oraz interfejs do CATA.

b - następna całkowicie ekranowana obudowa zawiera płytkę radiową, generator, oraz BPF-y i LPF-y. Te dwa moduły (cyfrowy i radiowy) pełnią rolę samodzielnego odbiornika.
Na tylnej ściance znajdują się gniazda anteny, zasilania i złącza do podłączenia modułu stopnia mocy, który jest wstawiany nad mod. radowym.

c - teraz jest to wzmacniacz oddający 100W do 200W w zależności od napięcia zasilania. Konstrukcja Józefa SP9HVW przedstawiona w Burzeninie 2015r na konkursie PUK.
Docelowo będzie prawdopodobnie wzmacniacz o mniejszej mocy.

Witam

Radio zostało wykonane jako konstrukcja modułowa:
a - moduł cyfrowy
b - moduł radiowy
c - stopień mocy

a - w przedniej części (zamknięta aluminiowa obudowa) jest mod.DISCOVERY, adapter, płytka przetwornicy , oraz interfejs do CATA.

b - następna całkowicie ekranowana obudowa zawiera płytkę radiową, generator, oraz BPF-y i LPF-y. Te dwa moduły (cyfrowy i radiowy) pełnią rolę samodzielnego odbiornika.
Na tylnej ściance znajdują się gniazda anteny, zasilania i złącza do podłączenia modułu stopnia mocy, który jest wstawiany nad mod. radowym.

c - teraz jest to wzmacniacz oddający 100W do 200W w zależności od napięcia zasilania. Konstrukcja Józefa SP9HVW przedstawiona w Burzeninie 2015r na konkursie PUK.
Docelowo będzie prawdopodobnie wzmacniacz o mniejszej mocy.