Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP6AUO - 18-03-2017

Rozkładam tak uzwojenie i końce,żeby jak najlepiej pasowały do PCB i trzymały indukcję.
Naciągam i lutuję.Sprawdzam po zalutowaniu,żeby miały jednakową indukcję to łatwiej się stroi.
Pilnuję,żeby filtr miał tyle z przodu co z tyłu czyli 50ohm.Na tak zestrojonych filtrach bez problemu osiągam na 50ohm
90Vpp na jednym rdzeniu BN43-202 na wszystkich pasmach.
Wzmacniacz PA jest taki jaki zastosował Artur w m0nku.

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 19-03-2017

Obiecane wyniki testu płytki VFO bez DISCO i sterowania SDA SCL.
Zgodnie z dokumentacją z #9 doprowadziłem napięcie przez 82R 2W z zasilacza 12V do płytki generatora VFO.
Wyjście obciążone 50R.Pobór prądu z 12V ok.90mA,rezystor 82R dość ciepły przy dotyku.
Za LM1117 jest 3,28V DC.Na 50R stabilny sygnał sinusoidalny wcz.
Kilkukrotne włączenia i wyłączenia zasilania nie powodują zmian częstotliwości.
Zawsze na wyjściu za Tr na FT37-43 stała częstotliwość 56,321MHz.
Dziękuję Kolegom SP4LVC,SP8IMG,SP5DPD za wszelkie wskazówki.

.gif   si570lvds_.gif (Rozmiar: 24.7 KB / Pobrań: 2,614)

RE: HUSAREK DSP - SP9HVW - 20-03-2017

Do NWT - do strojenia LPF, BPF należy stosować mostek impedancji, wtedy dobrze widać każde przesunięcie zwoja na toroidzie ( dopasowanie do 50 om).Przykład pomiaru LPF - 7 MHz
Opis mostka jest tu: http://sp-hm.pl/thread-1201.html

.pdf   7 mhz RL.pdf (Rozmiar: 19.33 KB / Pobrań: 1,473) [ATTACHMENT NOT FOUND]

RE: HUSAREK DSP - SP2GNB - 20-03-2017

Witaj Józefie,

Serdeczne, aczkolwiek nieco spóźnione życzenia imieninowe....
Gdzie znajdę schemat tego mostka?

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 20-03-2017

Witam sympatyków Husarka DSP.
Generator VFO po podaniu napięć zasilających i połączeniu złącz SDA SCL na płytkach adaptera i si570 wystartował bez przeszkód.
Wraz ze wzrostem częstotliwości spada jednak wartość napięcia wcz ale mój sprzęt do pomiaru ma niską częstotliwość pracy.
Kształt sygnału VFO na pasmach 1.8, 3.5 i 7 nie jest idealny.Dopiero od około 33MHz na wyjściu VFO jest sinusoida.Na razie nie mogę sprawdzić jak przebieg zmieniać się będzie za tranzystorem doprowadzającym sygnał VFO do 74AC175.
Pliki zamieszczam do porównań.Być może nie ma się co martwić.
Proszę Kolegów znających temat o podpowiedź.Trzeba z tym coś robić czy można tak zostawić?

.gif   band3.5MHz_vfo.gif (Rozmiar: 15.28 KB / Pobrań: 2,064)
.gif   band_3.5MHz_vfo.gif (Rozmiar: 22.44 KB / Pobrań: 1,949)

.gif   band21MHz_vfo.gif (Rozmiar: 14.29 KB / Pobrań: 1,933)
.gif   band_21MHz_vfo.gif (Rozmiar: 23.01 KB / Pobrań: 1,089)

RE: HUSAREK DSP - SQ8MVY - 21-03-2017

(20-03-2017, 23:41)SPO3O2OL napisał(a): Kształt sygnału VFO na pasmach 1.8, 3.5 i 7 nie jest idealny.Dopiero od około 33MHz na wyjściu VFO jest sinusoida.

Wojtku, ale zdajesz sobie sprawę, że na wyjściu SI570 jest prostokąt a nie sinus ?

Te przebiegi, które obserwujesz są niesamowicie zniekształcone przez małe pasmo przenoszenia oscyloskopu oraz/lub sondy pomiarowej.

Zjedź z generowaną częstotliwością najniżej jak to możliwe i wówczas może zobaczysz ładny prostokąt na wyjściu.

RE: HUSAREK DSP - SP9FKP - 21-03-2017

(21-03-2017, 7:54)SQ8MVY napisał(a): Te przebiegi, które obserwujesz są niesamowicie zniekształcone przez małe pasmo przenoszenia oscyloskopu oraz/lub sondy pomiarowej.

Przyjmuje się, że pasmo oscyloskopu powinno być min. 10 razy większe od badanej częstotliwości.

RE: HUSAREK DSP - SP5DPD - 21-03-2017

SPO3O2OL napisał(a):
Kształt sygnału VFO na pasmach 1.8, 3.5 i 7 nie jest idealny.Dopiero od około 33MHz na wyjściu VFO jest sinusoida.

Dla prawidłowej pracy mieszaczy na kluczach ,prawidłowy sygnał powinien być prostokątny
to co oglądasz ma taki wygląd z powodu tego o czym pisze Paweł SQ8MVY

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 21-03-2017

Witam Paweł,Piotr,Wojtek.Dziękuję za zainteresowanie problemem.
Sądziłem do tej pory,że sygnał z si570lvds jest sinusoidalny.
Myślałem,że dopiero za mieszaczem ma być prostokąt.
Zasugerowałem się chyba znakiem sinusoidy w VFO na schemacie blokowym Maćka
jak i moim ostatnim pomiarem płytki VFO bez sterowania SDA SCL.
10 razy większego pasma oscyloskopu od sprawdzanej częstotliwości też się nie spodziewałem.
Czytałem o x4 ale jak jest aż x10 to wiele wyjaśnia i raczej nie mam szans na prostokąt z VFO nawet na 80m.
Dla VFO Husarka DSP w wersji 4band wychodzi pasmo oscyloskopu >800MHz.
To ciężko chyba zrealizować,a może stosuje się jakieś inne techniki pomiarowe prostokąta VFO?
Analizując Wasze posty i dokumentację "zaczyna mi świtać",żeby wpinać się za VFO/4.
Potrzebny będzie oscyloskop z pasmem >200MHz dla rtx 4band (21MHz x10).Mój nie ma nawet pasma 100MHz.
Podobnie będzie i po mieszaczu i to mnie trochę martwi.Dam radę tylko do 40m.
Wojtek SP5DPD miał rację,że uniwersalka nie wystarcza,
trzeba mieć sprzęt z wyższej póły do dłubania przy homodynach.
Koledzy,czy zaśmiecone pole FFT sygnału VFO na 80m to również wynik zbyt małego pasma przenoszenia?
Spróbuję ile maksymalnie mogę zejść z częstotliwością VFO Husarka DSP i zobaczę
co z tego uzyskam.
Dziękuję serdecznie za Waszą ogromną pomoc.

RE: HUSAREK DSP - SQ8MVY - 21-03-2017

Witaj

Do pomiaru częstotliwości stosuj częstotliwościomierz.
Jaki masz powód, że chcesz oglądać prostokąt ? Częstotliwość mierz na wyjściu z dzielnika 74ac175 ( vco/4) i nie patrz na kształt przebiegu, tylko na częstotliwość. Ta powinna być prawidłowo pokazywana w całym zakresie KF.

Sprawdź sobie jeszcze w ustawieniach oscyloskopu, czy nie masz włączonego filtru dolnoprzepustowego ( chyba 20MHz. ) - oczywiście, jeżeli taka opcja jest w nim.

Co do pytania o widoczne prążki na fft.
Na FFT przy wejściowym sygnale prostokątnym, powinieneś widdzieć prążek na częstotliwości mierzonego sygnału i wiele prążków harmonicznych częstotliwości. Przy wejściowym idealnym sinusie powinien być tylko prążek na częstotliwości jaką ma mierzony sygnał.