Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SQ3AUP - 22-01-2017

Witam!
Również składam HUSARKA DSP. Właśnie skończyłam "spawanie" podstawowych modułów tj. moduł radiowy (wszystko wlutowane, poza trafami mieszacza i przedwzmacniacza), adapter, przetwornica, SI570 kompletne. Uruchomiłem na razie tylko przetwornicę. W post 317 pisałem jak uwaliłem SCW05A-05, kupiłem kolejną ( 56 zł w plecy) więc teraz wlutowanie , sprawdzenie i jest OK. W przyszły weekend, jak lepsza połowa nie wymyśli innych zajęć, próby uruchomienia pozostałych modułów. Niestety nie załapałem się na pcb filtrów BPF i LPF z DW, jak są jeszcze do kupienia proszę o info. Tymczasem będę próbował podłączyć BPF AVT3076 kiedyś kupiłem takie pcb, częściowo obsadziłem elementami są niekompletne ale może przynajmniej jedno pasmo spróbuje uzupełnić i odpalić. Wiem, że duże tłumienie w paśmie przenoszenia na dławikach osiowych ale na próby może wystarczy - później zobaczymy co się urodzi. Co do filtrów LPF nie mam jeszcze pomysłu. Wzmacniacz wyjściowy to raczej chyba taki jak proponują koledzy zza wschodniej granicy w trx SW-2016 z przetwornicą zasilania DC-DC 13,7V na 22V stosowany również (bez przetwornicy) w TULIPANIE. Obecnie używam SW-2013 który złożyłem jakieś 2 lata temu, w nim również pracuje ten wzmacniacz. Jak uruchamiałem tego SW-2013 mierzyłem moc wyjściową na 10m było 38W, poniżej jeszcze więcej. Nie wiem jak z harmonicznymi na wyjściu bo nie było jak pomierzyć ale chyba nie jest najgorzej bo sąsiedzi nie narzekają na zakłócenie mimo że nadaję na antenie typu wędka umocowana na balkonie w uchwycie "fabrycznym" na flagę. Dobra, kończę i idę się walić spać. Jutro rano do roboty.
Darek 73!

RE: HUSAREK DSP - SP5HBT - 25-01-2017

Dodatek do postu 347.
Dokładam zdjęcia ostatnio pozyskanego trackbala i odłączonych od niego enkoderów.
Typ DE128-6 firmy Daco Scientific Ltd. Koszt zakupu trackball'a to niecałe 50zł. (dwa enkodery)
Zasilanie +5V dwa wyjścia przesunięte w fazie o ok 90st. Poziom TTL.
Zdjęcie żródła:

I wydłubane enkodery. Przetwornica Husarka DSP i bateria CR2032 do porównania rozmiaru.

W zachęcaniu do tego rozwiązania nie mam żadnego interesu. Wskazuję sposoby pozyskania tanich elementów.

73, Mietek

RE: HUSAREK DSP - bolanren - 26-01-2017

(25-01-2017, 20:42)SP5HBT napisał(a): Dodatek do postu 347.
Dokładam zdjęcia ostatnio pozyskanego trackbala i odłączonych od niego enkoderów.
Typ DE128-6 firmy Daco Scientific Ltd. Koszt zakupu trackball'a to niecałe 50zł. (dwa enkodery)
Zasilanie +5V dwa wyjścia przesunięte w fazie o ok 90st. Poziom TTL.
Zdjęcie żródła:

I wydłubane enkodery. Przetwornica Husarka DSP i bateria CR2032 do porównania rozmiaru.

W zachęcaniu do tego rozwiązania nie mam żadnego interesu. Wskazuję sposoby pozyskania tanich elementów.

73, Mietek

Witaj Mietku,

Z jakim krokiem pracuja te enkodery i gdzie "to" mozna znalezc? Przepraszam za brak polskich fontow. Pracuje na chinskim komputerze.

Pozdrawiam
Jerzy

RE: HUSAREK DSP - SP5HBT - 26-01-2017

Mam ze źródła TDM trzy rodzaje. 128 imp/obr, 200 imp/obr, 256 imp/obr.
Przy wizycie na miejscu ceny negocjowalne.

73, Mietek

RE: HUSAREK DSP - SQ3AUP - 28-01-2017

Witam!
Kończę spawanie płytki radiowej HUSARKA DSP i pojawił się problem. Jak nawinąć transformator wzmacniacza w.cz. TR1 na rdzeniu dwu-otworowym kupionym w DW. Jedyny sposób który przychodzi mi do głowy to: biorę trzy przewody razem i robię nimi 1 zwój na środkowej kolumnie, następnie jedną końcówkę "zostawiam" i pozostałymi dwoma robię 2,5 zwoja czyli dla tych dwóch przewodów wyjdzie w sumie 3,5 zwoja, dalej zostawiam drugą końcówkę i robię jeszcze pozostałym przewodem 3 zwoje w sumie 6,5 zwoja. Takim sposobem z jednej strony rdzenia w "pierwszym" otworze mam początki wszystkich 3 uzwojeń i w "drugim" otworze koniec uzwojenia 1z. Po drugiej stronie rdzenia w "pierwszym" otworze końce uzwojeń 3,5 zw oraz 6,5 zw. Końce i początki uzwojeń łączę zgodnie ze schematem.
Co do uzwojeń 3,5 zw oraz 6,5 zw wydaje mi się że mogłoby tak być. Ale co do tego 1 zw nie jestem przekonany. Wszystkie uzwojenia nawijane w jednym kierunku.
Podpowiedzcie Panowie czy tak może być? Czy ten transformator nawijamy inaczej?
Darek.

RE: HUSAREK DSP - SP5KC - 29-01-2017

Darek,

spróbuj coś takiego jak na rysunku.
Bierzesz dwa kawałki drutu nawojowego jeden ok 10 cm drugi 15 cm. Oczyszczasz każdy na jednym końcu na długości 10-15mm , skręcasz je razem i lutujesz oba. Dalej jak na rysunku.
Startujesz od odczepu. Dalej dłuższy koniec jednego z drutów do lewego otworu (3), krótszy do prawego (6). Po przełożeniu przez otwory masz po przeciwnych stronach dwa końce drutu po wykonaniu 0,5 zwoja i odczep (4,5). Nawijasz w przeciwnych kierunkach dalej dwa uzwojenia. Każdy z końców drutu przekładasz ponownie i już masz po 1 zwoju i odczep po tej samej stronie rdzenia. Przekładasz ponownie i masz już dwa uzwojenia po 1,5 zwoja. I dalej tak samo, nawijasz je w przeciwnych kierunkach i jedno kończysz po 3,5 zwoja, drugie nawijasz dalej i kończysz po 6,5 zwoja. Układ końców pasuje wprost do otworów na PCB. Oczyszczasz końce (3) i (6). Lutujesz na PCB odczep i oba końce i TR1 masz umocowany do PCB jak na publikowanych wcześniej zdjęciach.
Teraz, już na PCB, dokładasz 1 zwój trzeciego uzwojenia na środkowej kolumnie rdzenia, to znaczy lutujesz końcówkę (1), przekładasz przez pierwszy a potem przez drugi otwór, naciągasz, oczyszczasz i lutujesz (2).
Wychodzi jak na zdjęciach zmontowanych płytek, końcówki przewodów (3)(6) oraz (1)(2) nie krzyżują się, idą wprost do otworów na PCB.

Opis może przydługi i zbyt dosłowny, ale to proste czynności.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 29-01-2017

Też zastanawiałem się jak nawinąć to trafko.Opis Mirka bardzo mi pomógł.Jedynie rysunek wprowadził trochę w zakłopotanie.Musiałem porównywać tekst z rysunkiem kilka razy ale jest sukces.Dziękuję Mirku.
Jeśli strzałki miały oznaczać kierunek nawijania to dla lepszego zobrazowania tekstu warto może rysunek minimalnie zmienić.Dodatkowo ze względu na powtarzające się w różnych miejscach cyfry można poszczególne przewody nawojowe zaznaczyć kolorem i dodatkowo zwoje oznaczyć zw czyli 1zw-6,5zw-3,5zw.Przepraszam,że zwracam na to uwagę ale rysunki i opisy nawijania transformatorów są bardzo ważne aby uniknąć pomyłek przy ich wykonywaniu.
Mirku,zobacz proszę o co mi chodziło i czy nie popełniłem błędu.Oczywicie Twój rysunek z moimi drobnymi dodatkami mogę usunąć.

Rysunek usunięty.

RE: HUSAREK DSP - SP5KC - 29-01-2017

Te strzałki to kierunek przepływu umownego prądu.
Tak sobie założyłem do narysowania prostego rysunku na szybko. Na przykład prąd wpływa do końcówki z kropeczką i dalej sobie płynie przez uzwojenie i wypływa tam gdzie nie ma kropeczki. Można sobie wybrać odwrotny kierunek ale wtedy trzeba go konsekwentnie odwrócić we wszystkich uzwojeniach.
Strzałek nie kojarzyłem z kierunkiem nawijania bo zaczynając od odczepu, nawijanie wykonywałem w przeciwnych kierunkach. Sposób położenia uzwojenia 1-2 jest konsekwencją poprzedniego kroku i rysunku ścieżek na PCB.
W tej konwencji strzałki na poprawionym rysunku pokazywały by wypływający prąd z obu końcówek (3) i (6), co jest niemożliwe patrząc na schemat wzmacniacza.
Kolory pomagają odróżnić uzwojenia więc można usunąć te oznaczenia 1, 3,5 i 6,5 lub zastąpić je 1zw, 3,5zw 6,5zw. Będzie bardziej czytelnie.

Pozdrawiam wszystkich,
Mirek

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 29-01-2017

Myślałem,że strzałki obrazują kierunek nawinięcia uzwojeń potwierdzający opis nawinięcia w poście: #370 ale jeśli przedstawiają kierunek przepływu prądu I w poszczególnych uzwojeniach to zmienia całkowicie sytuację.Rysunek z moimi zmianami usuwam aby nie wprowadzał innych w błąd.Dziękuję Mirku za wyjaśnienia.

RE: HUSAREK DSP - SP9TOB - 30-01-2017

Witam serdecznie wszystkich budowniczych Husarka DSP, a przede wszystkim jego konstruktorów: Janusza i Tomka oraz wszystkich, którzy przyczynili się do rozwoju tej konstrukcji. Jest to bardzo ciekawa konstrukcja, oparta o bardzo nowoczesne rozwiązania i z pewnością znajdzie wielu chętnych do jej odwzorowania. Jestem bardzo początkującym fanem home made, do tej pory zbudowałem tylko jeden trx - Kacper 2 i to z wielką pomocą Wojtka SN5SW. Teraz chciałbym pójść krok dalej i podjąłem się budowy Husarka DSP. W ostatnim czasie pojawiły się fabryczne płytki do Husarka DSP od Przemka SP9KN oraz na portalu aukcyjnym od DW_RADIO. Z pewnością przyczyni się to rozpowszechnienia konstrukcji. Jako początkujący mam wielką prośbę do bardziej doświadczonych Kolegów o zamieszczanie opisów i zdjęć/rysunków trudniejszych elementów, jak choćby transformatorów, których nawinięcie może sprawiać kłopoty. Bardzo pomocny będzie na pewno opis Mirka, zamieszczony wyżej. Podobne problemy mogą być z trafami np. na płytce konwertera 12V/5V, na płytce VFO, drugim trafo na płytce radiowej. Bardzo pomocne będą też zdjęcia montażu na płytkach od Przemka i na płytkach z DW_RADIO. Przy tej ilości elementów, zwłaszcza na płytce radiowej bardzo łatwo o pomyłkę. Zdjęcia są też wielka pomocą jeśli chodzi o podpatrzenie rozwiązań "mechanicznych". Moje możliwości pomocy są bardzo skromne, ale ze swojej strony wrzucam zbiorczy spis rdzeni do nawijania indukcyjności, przekaźników i układów scalonych, może będzie dla kogoś pomocny przy robieniu zbiorczego zamówienia. Przy robieniu spisu korzystałem z materiałów zamieszczonych przez innych Kolegów w tym wątku, bardzo proszę o informacje o ewentualnych błędach.