Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP9KN - 18-01-2017

A co z softem B o którym mowa była wcześniej? Nie będzie on dostępny dla wszystkich?

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 18-01-2017

Przemek skoro go nie ma na forum to znaczy, że nie jest ogólnie dostępny. Trzeba uszanować wolę autora, wejść z nim w kontakt i dowiedzieć się jakie są sposoby uzyskania alternatywnej wersji oprogramowania.

RE: HUSAREK DSP - SP5HBT - 18-01-2017

Uwaga do postów w sprawie enkoderów.
Już niedługo będę na etapie podłączania enkodera bo zabrałem się za lutowanie części radiowej Husarka DSP. Moduł Disco mam z softem, przetwornica, adapter i generator na SI570 CMOS polutowane.
Wracając do enkoderów to niedawno kupiłem na zagranicznym portalu aukcyjnym zestawy które nazywają się: Photoelectric Speed Sensor Encoder Coded Disc code wheel for Freescale Smart car. Cena 2-3 $ z przesyłką.
Zestawik niewiele droższy od enkodera mechanicznego. Przetwornik zbudowany w oparciu o metalową tarczę wycinaną laserowo ze 100 szczelinami. Do tego ledowy przetwornik z kabelkami do zrobienia enkodera. Na razie sprawdzony na oscyloskopie i w starym odbiorniku Plessey.
Innym żródłem wysokiej jakości enkoderów są trackballe z demobilowych układów
radarowych i naprowadzania pocisków. Również u nas dostępne za grosze a encoder optyczny mechanicznie to cudeńko. A jak się kręci.

RE: HUSAREK DSP - SP9KN - 18-01-2017

Bogdan, szanuję wolę autorów i podziwiam ich za to co zrobili, ale według mnie prościej by było jakby napisali że są dwie wersje softu a i b. Ta druga płatna, i jakieś porównanie. Nikt nie będzie miał do nikogo o to pretensji bo się naprawdę napracowali i chwała im za to.
Jedynie co bym zmienił to dla softu B, żeby nie trzeba było wysyłać modułu lub radia tylko na podstawie np. Mac karty sieciowej żeby był generowany klucz. Takie wysłanie niesie za sobą nie tylko podrozenie całej operacji ale także i pewne prawdopodobieństwo uszkodzenia delikatnego sprzętu.....

Ps. Żona zameldowała że Pcb już przyjechały, ale ze mnie przykuli do szpitalnego łóżka dopiero w piątek otworzę paczuszka, pokompletuje i w drogę...

RE: HUSAREK DSP - SP2GNB - 18-01-2017

Zdrowia życzę...

RE: HUSAREK DSP - SQ2EER - 18-01-2017

Przemek wracaj do zdrowia bo trza coś polutować na pcb - do Husarka DSP - może Janusz napisał by coś więcej na temat wersji B - szkoda że nie było informacji na początku projektu - chyba że coś przeoczyłem.
pozdrawiam wszystkich Jacek.

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 18-01-2017

(18-01-2017, 20:22)SP9KN napisał(a): Jedynie co bym zmienił to dla softu B, żeby nie trzeba było wysyłać modułu lub radia tylko na podstawie np. Mac karty sieciowej żeby był generowany klucz. Takie wysłanie niesie za sobą nie tylko podrozenie całej operacji ale także i pewne prawdopodobieństwo uszkodzenia delikatnego sprzętu.

W pełni popieram - pozostaje tylko pytanie jak mocno jest to skomplikowane do realizacji. Też wolałbym zrobić przelew i ściągnąć plik lub klucz do pliku i nie ganiać na pocztę ponosząc dodatkowe koszty i rozmyślając, czy Disco wróci całe, czy nie.

RE: HUSAREK DSP - SQ2EER - 19-01-2017

Witam - no i jeszcze sprawa co - jak padnie Disco - znowu wysyłać do wgrania softu?
pozdrawiam Jacek.

RE: HUSAREK DSP - SP9KN - 19-01-2017

A kto Ci uwierzy ze Ci padło...Ewentualnie soft ze znakiem + zabezpieczenie po identyfikatorze DISCO.

RE: HUSAREK DSP - SQ2EER - 19-01-2017

Ano Przemek - jak najbardziej Twórca oprogramowania powinien zabezpieczyć możliwość powielania nielegalnych kopii.
pozdrawiam Jacek.
P.S. wysłałem przed chwilą maila - sprawdź.