Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP2SGA - 15-01-2017

Tanie impulsatory mechaniczne bywają nasmarowane smarem
który po pewnym czasie zasycha i ogranicza kontakt na stykach.
Powoduje to nieraz samoczynne podawanie impulsu jeśli styk
nie łączy na 100%. Chwilową pomocą na takie niedomagania
jest wstrzyknięcie płynu rozpuszczającego smar.
Może to być czysta benzyna ekstrakcyjna albo kontakt do potencjometrów.
Pomaga skutecznie do ponownego zaschnięcia smaru.

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 15-01-2017

Kolego SP6IFN zaręczam,że wszystko podłączyłem jak należy.Inne podłączenie dotyczyło enkodera Panasonica a inne tego za 3.50zł.Ten tańszy miał masę na środkowym pinie.Panasonic miał masę na bocznym pinie,jak dostał na środek to nie działał praktycznie wcale.Teraz pobawiłem się jeszcze trochę modułem DISCO z podłączonym impulsatorem Panasonica i okazuje się,że te niekontrolowane przeskoki przy kręceniu w lewą stronę mają na ogół tylko dwa impulsy.Więc nie jest tak źle.Wiadomo,że lepiej jakby zawsze było tak jak przy kręceniu w prawo,ale tu już raczej tylko zmiana softu pomoże.W prawo zawsze jak na razie jest OK.

RE: HUSAREK DSP - SP5CGI - 15-01-2017

Silniki drukarek atramentowych i starych igłowych ( sterujące głowicami ) mają wbudowane przeważnie enkodery optyczne .Trzeba z osi silnika zdjąć wirnik i skrócić korpus. Enkodery wykonane w ten sposób są równie dobre jak COPALE. Mają 200-250 impulsów i są ułożyskowane.

RE: HUSAREK DSP - SP4BK - 16-01-2017

(15-01-2017, 23:57)SP5CGI napisał(a): Silniki drukarek atramentowych i starych igłowych ( sterujące głowicami ) mają wbudowane przeważnie enkodery optyczne .Trzeba z osi silnika zdjąć wirnik i skrócić korpus. Enkodery wykonane w ten sposób są równie dobre jak COPALE. Mają 200-250 impulsów i są ułożyskowane.

Napisz z jakiej drukarki pochodzi twój enkoder. W atramentowych HP które widziałem impulsatory były bez obudowy ( w postaci tarczy i czujnika zamocowane bezpośrednio na wałku silnika).

RE: HUSAREK DSP - SP5CGI - 17-01-2017

Było to dość dawno , ale najprawdopodobniej były to drukarki EPSON i wczesna HP.

RE: HUSAREK DSP - SP9FKP - 17-01-2017

(15-01-2017, 20:46)SPO3O2OL napisał(a): Teraz pobawiłem się jeszcze trochę modułem DISCO z podłączonym impulsatorem Panasonica i okazuje się,że te niekontrolowane przeskoki przy kręceniu w lewą stronę mają na ogół tylko dwa impulsy.

Większość enkoderów mechanicznych ma tzw "grzechotkę". To ona wymusza stan styków przy pokręcaniu. Po jej usunięciu enkoder zazwyczaj pracuje poprawnie.

RE: HUSAREK DSP - SP4BK - 17-01-2017

(17-01-2017, 10:23)SP5CGI napisał(a): Było to dość dawno , ale najprawdopodobniej były to drukarki EPSON i wczesna HP.

A pamiętasz czy były to atramenty czy też może igłówki?

RE: HUSAREK DSP - SP5CGI - 17-01-2017

EPSON na pewno atramentowa.

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 17-01-2017

Otrzymałem od Tomasza nowy program 17012017_A do Husarka DSP, który zamieściłem w poście #9 tego wątku. Poprawione zostało ustawianie prędkości kluczowania „WPM”, współpraca z enkoderem mechanicznym, dodana możliwość podziału jego kroku przez 4 oraz usunięty adres PCF8574, który budził wątpliwości niektórych kolegów. Pozdrawiam budujących i sympatyków tej konstrukcji, Janusz.

RE: HUSAREK DSP - SPO3O2OL - 17-01-2017

Przeprowadziłem właśnie test nowego softu o numerze 17012017_A.Nie wiem czego dotyczyła zmiana z ustawieniami WPM,ale mnie najbardziej interesowała obsługa enkoderów.Na razie test odbył się na enkoderze Panasonica 24imp/obr,ten tańszy impulsator o którym pisałem wcześniej też przetestuję.Zarówno w prawo jak i w lewo na Panasonicu jest doskonale.Regulacja jest płynna,bez niekontrolowanej zmiany impulsów.Jeśli w meni SSB ustawię 1 to zawsze zmiana na danym kroku powoduje zmianę tylko o jeden impuls.Nie ważne przy tym jak kręcę gałą.Teraz w lewo jest tak samo dobrze jak w prawo.Kompletnie nie przeszkadza też grzechotka,wręcz w/g mnie pomaga w obsłudze,bo impulsy są też wyczuwalne dłonią a nie tylko wizualnie na LCD.Rozumiem jednak,że ktoś inny będzie wolał enkoder bez grzechotki i wcale mnie to nie dziwi.Najważniejsze,że soft działa teraz poprawnie.Dziękuję Janusz SP5BMP za umieszczenie nowego softu.Koledze Tomaszowi serdecznie dziękuję za tak szybką reakcję na problem związany z enkoderami i poczynienie odpowiednich kroków.Cieszę się ogromnie,że sterowanie Husarka DSP może teraz odbywać się również przy pomocy tanich,dostępnych impulsatorów mechanicznych.To zapewne przyciągnie do konstrukcji następnych krótkofalowców dłubaczy.Jeszcze raz serdecznie dziękuję.