Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP6AUO - 31-12-2016

Zaintrygował mnie post 301.
Bogdan, co to znaczy zestroić filtry.
Dopytam, jakie parametry stroiłeś.
Jeden jest określony.Na 3-ciej harmonicznej jest 60dB.
Drugi jest określony połowicznie jako minimalne tłumienie w paśmie przepustowym.Ile?
Czy to są już wszystkie parametry czy jeszcze jakieś inne są do strojenia ?

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 31-12-2016

Andrzeju wybacz, ale nie ściągałem charakterystyk. Zrobię to na spokojnie jak odeśpię Sylwestra, bo niestety pracuję w tę noc. Waha się to od -0.3 dB do -1,5 dB na wyższych pasmach. Po przeczytaniu postu Janusza teraz rozumiem, dlaczego tak były ustawione szerokości przepuszczania filtrów. W takim razie myślę, że trochę za mocno zawęziłem pasmo 18 MHz, choć dla potrzeb odbiornika jest ok. Andrzeju - charakterystyki w pasmach przepuszczania są w miarę płaskie, wymagany poziom tłumienia 3 harmonicznej zachowany, zachowana jest również niska tłumienność obwodów w paśmie przepustowym. Myślę, że o więcej nie trzeba się martwić.
Przy sposobności życzę wszystkim Kolegom wszelkiej pomyślności, dobrego zdrowia, finansów i mnóstwa konstrukcji ,,popełnionych" w nowym 2017 r.!

RE: HUSAREK DSP - SP6AUO - 31-12-2016

Jestem w fazie strojenia LPF na 7MHZ.Ja jednak pomierzyłem cewki.
I tak 12zw na rdzeniu T50-2 daje 1uH po ściśnięciu tych zwojów na połowie rdzenia.
W załączniku tłumienie na 3-ciej harmonicznej 49.88dB,impedancja od strony anteny |Z| około 50om

Szczęśliwego Nowego Roku

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 01-01-2017

Andrzeju oczywiście robiłem kombinacje z rozciąganiem i ściskaniem uzwojeń, ale przy rdzeniach w rozmiarze T37 daje to bardzo nieznaczne różnice. Przy grubszych średnicach drutu (o,5 i 0,6 mm) jest to prawie niemożliwe. Nie byłoby możliwości zestroić filtrów tylko przy pomocy wspomnianych zabiegów na cewce, stąd posiłkowałem się podmianą lub dokładaniem kondensatorów.

Miał być prezent noworoczny, ale nie zdążyłem - musiałem odespać pracowitego Sylwestra. Jeszcze raz porządnie skalibrowałem NWT - tym razem na przewodach którymi dokonywałem pomiarów. Każdy filtr pomierzony w miarę wąsko i szeroko, aby można było zobaczyć tłumienie na 3 harmonicznej - oprócz 50 MHz, bo tu już mój NWT-7 nie działa na takich częstotliwościach. Nie wiem, czy będzie to materiał poglądowy, czy temat do dyskusji,ale jak się zmobilizowałem do archiwizacji to daję w obieg.
Tu pliki PDF
Poniżej paczka charakterystyk BPF w plikach graficznych i S1P zdjętych analizatorem EU1KY. BPF z jednej strony obciążony rezystorem 50 Om. Widać spore rozbieżności pomiędzy obiema metodami pomiarów. Wychodzę jednak z założenia, że bardziej miarodajny jest NWT-7. Pliki z analizatora EU1KY proszę traktować jako ciekawostkę z możliwością obejrzenia w Antscope. Tu w końcu jest tylko skala SWR. Inna sprawa, że gdyby EU1KY wyposażyć w odpowiednie oprogramowanie do mierzenia charakterystyk z możliwością ciągłego pomiaru byłby to ,,kawał" fajnego przyrządu.
Poniżej załącznik.

RE: HUSAREK DSP - SQ6IYY - 05-01-2017

Dostałem kilka e mail z prośbom zdjęcia wnętrza radia no to proszę:

RE: HUSAREK DSP - SP9SNC - 08-01-2017

Otrzymałem od Tomka, twórcy oprogramowania Husarka DSP moduł z wgranym oprogramowaniem B które zawiera: VFO A i B, CAT oraz SPECTRUM. Zabawa fantastyczna, dopiero teraz ma sens używanie filtrów 200Hz i 100Hz. Komfort obserwowania 20KHz pasma nie do przecenienia. Co zaskakujące, sygnał optyczny widma pokrywa się w czasie z sygnałem akustycznym bez jakiegokolwiek opóźnienia! Jedyne co mnie nurtuje i nie do końca rozumiem, to przełącznik 9/18 dBV. Proszę Janusz o kilka słów wyjaśnienia…

RE: HUSAREK DSP - SP9KN - 08-01-2017

A ja bym chciał zobaczyć jakieś filmy.

RE: HUSAREK DSP - SP9SNC - 08-01-2017

Przemek, przecież jest strona : http://erkom.info/

73 Piotr

RE: HUSAREK DSP - SP9KN - 08-01-2017

Noo ostatni z 20.11.....

RE: HUSAREK DSP - SQ6IYY - 08-01-2017

(08-01-2017, 14:52)SP9KN napisał(a): Noo ostatni z 20.11.....
a mnie interesuje soft ver.B ?? Janusz lub Tomek wydać wiosnę daleko lub SP9SNC jest pierwszą jaskółkom na temat softu i testu ??