![]() |
|
Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - Wersja do druku +- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10) +--- Dział: Syntezy częstotliwości i moduły DSP (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=51) +--- Wątek: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO (/showthread.php?tid=1406) |
RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ8MVY - 09-01-2019 (09-01-2019, 9:33)SP7EZG napisał(a): Pamiętać trzeba o nazwach plików .h. Nie trzeba zmieniać żadnych nazw, bo nie ma potrzeby. Jeżeli użyta jest jakaś biblioteka specyficzna w projekcie, w tym przypadku si5351mcu, to: - bezwzględnie zależy podać informację, skąd pochodzi użyta biblioteka, aby inne osoby nie przeszukiwały internetu w poszukiwaniu jej, - dołączyć ową bibliotekę do katalogu z plikiem *.ino ( tak aby były w jednym katalogu z plikiem *.ino) Jeżeli taką bibliotekę umieścimy w jednym katalogu z plikiem *.ino, to inkludujemy ją przez Kod: #include "si5351mcu.h";Kod: #include <si5351mcu.h>;ale kompilator skompiluje tylko tą konkretną wersję, która jest w katalogu projektu. Jeżeli już robi się zmiany w projekcie i dodatkowo używa innych plików nagłówkowych, zrobionych dla własnych celów, to też należy te pliki umieścić razem z plikiem *.ino. Ja nie doszukałem się pliku config.h, który inkludujesz Arturze w Twojej wersji źródeł, a którego nie ma w oryginalnych źródłach - specjalnie przeglądnąłem cały wątek od pierwszej strony w poszukiwaniu tego brakującego pliku. Jeszcze małe spostrzezenie. W GCC dla procesorków AVR w ostatnich wersjach zmienione zostało podejście do specyfikatora PROGMEM. Teraz należy dodawać jeszcze specyfikator const. W przeciwnym wypadku dostaniemy błąd lub warning przy kompilacji. Np. w pliku DefaultFonts.h Kod: #if defined(__AVR__)RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP7EZG - 09-01-2019 (09-01-2019, 15:29)SQ8MVY napisał(a): [quote='SP7EZG' pid='39692' dateline='1547022832'] Gdzie moje maniery. Pragnę jedynie zaznaczyć, że config.h był załączony w którymś z archiwów w tym temacie. Zawiera informacje o pasmach. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP6IFN - 09-01-2019 Nie wiem jak skopiować listę błędów kompilacji, a ta nadal jest pokaźna. Czy wersja kompilatora ARDUINO ma wpływ na kompilację ? Ja używam wersji 1.06, czyli starszej. .................... Rysio! RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ8MVY - 09-01-2019 Witam, Rysio!, nie wiem czy pod windowsem zadziała: kliknij na oknie logów, następnie ctrl+a ( czyli zaznacz wszystko ), ctrl+c, a następnie wklej ( ctrl+v) do pliku tekstowego. Powinno się wszystko skopiować. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP6IFN - 09-01-2019 Działa kopiowanie. To u mnie wygląda j.n.: Cytat:In file included from zlomek_v_1_0_16_pasma_11.ino:46: RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SQ8MVY - 09-01-2019 Zacznij od instalacji nowszej wersji Arduino. Wyrzuć bibliotekę si5351mcu z katalogu library z arduino. Pliki z biblioteki , czyli si5351mcu.h oraz si5351mcu.cpp skopiuj do katalogu z plikiem *.ino W źródle *.ino zmień linię include na #include "si5351mcu.h"; zamiast #include <si5351mcu.h>; Sprawdź jak przeleci kompilacja. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP3VPA - 09-01-2019 Witam. Na wersji Arduino 1.6.12 kompiluje się ale z błędami. Pozdrawiam - Tadeusz. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP6IFN - 09-01-2019 (09-01-2019, 19:14)SQ8MVY napisał(a): Sprawdź jak przeleci kompilacja. Paweł! Dzięki za pomoc. Kompilacja przeleciała, ale "obok", jest inna lista błędów. Kolega zbyt oszczędnie podał informacje o "swoim sukcesie", stąd problemy. Gratuluję MU działającego układu, bo nic tak nie cieszy jak własna konstrukcja. Ja się wyłączam tymczasem z tego tematu, mam inne zadania, inny z Kolegów czeka na informacje, ale o moim sukcesie. Jeszcze raz dzięki! .................... Rysio! RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - SP7EZG - 10-01-2019 Wybaczcie zdawkowość. W tym programiku jest o tyle prosto, że złomek podaje wartość częstotliwości pod zmienną frequency_to_dds. Jedyne co trzeba zrobić to wyrzucić obsługę AD9850 i dopisać pod SI5351. W bibliotece Si5351mcu robię to tak: Załączamy bibliotekę, co pokazał Paweł MVY: Kod: #include "si5351mcu.h"W funkcji set_frequency Kod: Si.init(25000000); // inicjalizujemy Si. 25000000 to 25MHz - kwarc z którym współpracuje SI5351I wyrzucamy częstotliwość do Si: Kod: Si.setFreq(0, frequency_to_dds) // gdzie 0 to wyjscie (CLK1, CLK2 możliwe) i wartość którą chcemy pokazać.Tak, rzeczywiście nie testowałem tej biblioteczki na starszych arduino. Z biblioteką od NT7S było tak, że na starszych działała, na nowszych nie. Tutaj jest na odwrót. Nie mniej w moim poprzednim poście jest wszystko co pozwala na uruchomienie DDS. Dla pewności można jeszcze skorzystać z gotowych skeczy dołączonych z biblioteką, gdzie jest pokazane co i jak. Czy Złomek kompilował się z błędami, nie wiem, nie posiadam AD9850. Swoją drogą niezły popyt jest. Cena stała się zaporowa. W razie pytań postaram się pomóc. RE: Fork-Heńka... czyli jak sobie poradzić z DDS za pomocą ARDUINO - 2016 - 10-01-2019 error! Help mi! |