Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 04-12-2016

Grzegorz poruszony Twoim postem przed chwilą wyjąłem z pudełka graty Husarkowe i wegrałem soft 30112016. U mnie wszystko działa normalnie - działa regulacja głośności i słyszę stacje wyraźnie i głośno. Przejrzyj dokładnie połączenia i okablowanie.

RE: HUSAREK DSP - SP9SNC - 04-12-2016

Co prawda jeszcze nie uporałem się ze swoim problemem typu "brum", ale po wgraniu najnowszej wersji "brumi" tak samo głośno jak w starej wersji. Twórca oprogramowania, Pan Tomasz, w jednym z postów napisał, że ze złącza kanału lewego (JP4) wychodzi identyczny sygnał jak w wyjściu które jest wykorzystywane zgodnie ze schematem JP3 R. Spróbuj przepiąć sygnał wyjściowy na JP4 L i będziesz o krok do przodu.
73 Piotr

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 04-12-2016

Prosta sprawa. Z tego co opisałeś kolego Greg, słuchawki są nie podłączone tam , gdzie powinny być. Janusz.

RE: HUSAREK DSP - SQ7HJB - 04-12-2016

Fota podłączenia głośnika

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 04-12-2016

Powoli, mozolnie, ale do przodu. Strasznie krucho z wolnym czasem. Teraz już tylko 40 pierścionków, strojenie i będzie cacy. Panowie pytanie z innej beczki. Od podstaw będę robił G6ALU do Husarka. Jakich szukać tranzystorów do końcówki biorąc pod uwagę jego pracę w paśmie 50 MHz. RD16, czy RD15?

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 04-12-2016

Aby było trochę szybciej i mniej mozolnie to zaproponowałem w wersji podstawowej Husarka na 4 pasma. Co do PA. Tranzystor RD15 będzie miał większe wzmocnienie i sprawność na 50 MHz od RD16. Tylko należy pamiętać, że znacznie różnią się one napięciem dren – źródło. Są to wartości 30 i 50V. Transformator wyjściowy proponuję wykonać w układzie Guanella nawinięty przewodem koncentrycznym 25 omów. Powodzenia w budowie, Janusz..

RE: HUSAREK DSP - SQ6IYY - 05-12-2016

Witam płytka LPF ma poważny błąd zasilania przy rele 3,5 Mhz sprawdzić bo mi wyparował dławik 100uH to po pierwsze poi drugie przed kilka moment odbiła się próba HUSARKA w eterze QSO z SQ4OJD signal 7 modulacja 5 ku zaskoczeniu Andzeja tylko 10W (PA Omega v.2)
pozdrawiam idę spać
SP7BYG następne QSO

RE: HUSAREK DSP - SP5CGI - 05-12-2016

Błąd na płytce LPF . Należy zrobić poprawkę zgodnie z załącznikiem.

RE: HUSAREK DSP - SQ6IYY - 06-12-2016

Witam prawie 24 godzinę jak Husarek DSP jest w eterze zaliczył okregy 1, 3, 5, 6,7,9
i nawet YT na 80m z 10W. Signal rożni od 5s do 9s ale za to modulacja na 5 i to z plusem pierwsze wrażenie pozytywne i to mocno pozytywnie. Kolegę chwalą modulacje i jakość sygnału nie bilo zadnich uwag. Odbiór wyraźni czysty i QRM mu nie przeszkadza może moja lokalizacja poza miastem pomogła pochwale za konstruktora .To na początek dobrego problemy z uruchomieniem : Tak bilę BPF LPF poprawka druku i spalono dławik 100uH kol. SP5CGI opisał gdzie. Od kopa nie ruszył TX miałem dwie górki :
sygnał MIC nie wydział moduł Discovery zamienione kanale L i R
LM4871 nie wzmacnia sygnału :oscyloskop i po kolei Discovery OUT , 1uF ,nóżka 4 LM4871 jest OK 5,8 brak sygnału metoda słuchawkowa nic nie pomogła nota katalogowa LM -ma nóżka 1 musy bić na masie że LM4871 działa T11 nie przewodzi powód brak FR na modułu radiowym zasugerowałem się obrazem z postu 167 Janusza i oznaczeniem nóżki 9 PCF8574 U1 CW. Do SSB mi FR nie trzeba a tu zonk zalutować obowiązkowo!!
Co mi brakuje : obudowę na pełno,
opis jak ustawiać setup :
co do czego służy
PHASE
GAIN
delRx/Tx
LO_COMP
zmiana parametru co powoduje : opis ,zalecane wartości itp
na płytce modułu radiowego mami 3 potencjometry: opis co gdzie i czym mierzyć na co zwracać uwagę itp .
DW Radio wypuściło kilka kompletu płytek domowe prasowane też są i w zaciszu domu Kolegę montują a na forum brak porad i informacji o napotykani problemem
Mi się udało uruchomić bez większy problemu bo mam zaplecze pomiarowe i troszeczkę praktykę .Nie każdy ma oscyloskop, NWT ,mostek RLC i o nich trzeba też pomyśleć.
Gratuluje Konstruktorom udanego Radia i życzę dalszy postępu nad Husarkem DSP pozdrawiam

RE: HUSAREK DSP - GREG - 06-12-2016

Jeżeli chodzi o FR to Kolega Janusz przekazał mi info, że może to być R do 1kom.