Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SQ2RH - 08-09-2019

Husarek DSP na ZT PZK Burzenin 2019

Wróciłem z Burzenina (Zjazd Techniczny PZK Burzenin 2019), Husarek DSP prezentowany był na tegorocznym spotkaniu przez dość silną grupę Bogdan SP4LVC, Maciek SP5CGI oraz ja.
Bogdan SP4LVC przywiózł tutaj również zbudowany przez siebie 200 watowy tranzystorowy wzmacniacz dedykowany do Husarka DSP, wzmacniacz ten może pracować a każdym innym trx'em. Projekt ten został wystawiony w konkursie PUK-2019 i zajął drugie miejsce ex aequo z nowym trzy pasmowym TRX Hydra autorstwa Pawła SP2FP. Gratulacje!
Planowany i sponsorowany przeze mnie oraz wcześniej uzgadniany z organizatorem wykład "Husarek DSP - Budowa i działanie" niestety nie odbył się, organizator w osobie SP9MRN tłumaczył się, że zapomniał dopisać ten wykład do planowanych na ten rok wykładów, pozostawiam to bez komentarza. Mimo tego, Husarek DSP pojawiał się tu i tam w różnych pokojach na prywatnych pokazach, na jednym z nich dzięki Przemkowi SQ9NJE udało pomierzyć się widmo mojego Husarka DSP, wyniki pomiarów w załączeniu.
73

RE: HUSAREK DSP - SQ9RFC - 08-09-2019

W którym miejscu Husarka był ten pomiar? Wyjście płyty radiowej? wyjście Pa? Po LPF?. Jesli nie z płyty to dla jakiej mocy i jaki PA? i która wersja BPF?

RE: HUSAREK DSP - SQ2RH - 08-09-2019

Dobry wieczór,
Pomiar na wyjściu za LPF'em (czyli gniazdo antenowe). Moc 18W od 1,8 do 14MHz powyżej 15W, oczywiście po drodze do analizatora widma tłumiki i sondy.
Model modułu PA = PA15W na 3x RD16HFF1 (pierwszy RD16HFF1 jako driver).

(08-09-2019, 23:28)SQ9RFC napisał(a): W którym miejscu Husarka był ten pomiar? Wyjście płyty radiowej? wyjście Pa? Po LPF?. Jesli nie z płyty to dla jakiej mocy i jaki PA? i która wersja BPF?

RE: HUSAREK DSP - SP6IFN - 09-09-2019

A gdzie jest pomiar z pasma 60m?
……………..
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SQ2RH - 09-09-2019

A rzeczywiście nie dodałem obrazku z tego pasma, pomiar w załączeniu.
73
Roman

(09-09-2019, 10:06)SP6IFN napisał(a): A gdzie jest pomiar z pasma 60m?
……………..
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SP6IFN - 09-09-2019

Ano właśnie. Małe tłumienie drugiej harmonicznej. Ja mam to samo. A co najgorsze, to nie da się tego zmienić.
………………
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SQ2RH - 09-09-2019

Masz rację, też się temu przyglądałem, trzeba będzie spróbować coś z tym zrobić, ale obecnie nie jest to dla mnie priorytet bo nie pracuję na tym paśmie.
Jak coś zaradzę dam znać, problem w tym, że moduł LPF nie ma wydzielonej sekcji filtru na to pasmo.

73 Roman

(09-09-2019, 14:06)SP6IFN napisał(a): Ano właśnie. Małe tłumienie drugiej harmonicznej. Ja mam to samo. A co najgorsze, to nie da się tego zmienić.
………………
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SQ2RH - 16-09-2019

Koledzy zwracam się z taką prośbą czy jesteście w stanie odczytać i podać mi (najlepiej wysłać na mój e-mail: sq2rh@poczta.it2.pl) na jakich wersjach modułu DISCO pracują Wasze Husarki DSP lub jakie udało Wam się zakupić. Etykieta z taką informacją jest umieszczona w lewym górnym rogu modułu DISCO. Daje się to odczytać bez wyjmowania modułu DISO.

Najszybciej będzie zrobić zdjęcie tej całej etykiety i wysłać ją do mnie, to będzie mi bardzo pomocne.

73

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 16-09-2019

Ja wrzucam raz jeszcze poprawione gerbery płytki regulacji mocy. Powiększyłem średnicę otworów do mocowania płytki i przeniosłem warstwę opisową złączy i PR-ka na warstwę bottom.

RE: HUSAREK DSP - SQ2RH - 17-09-2019

Bogdan,
a możesz wrzucić tutaj plik typu .LAY ?
Z góry dziękuję, Roman

(16-09-2019, 22:24)SP4LVC napisał(a): Ja wrzucam raz jeszcze poprawione gerbery płytki regulacji mocy. Powiększyłem średnicę otworów do mocowania płytki i przeniosłem warstwę opisową złączy i PR-ka na warstwę bottom.