Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SQ7HJB - 20-10-2016

Mój adapter już uruchomiony.

RE: HUSAREK DSP - SP5KC - 21-10-2016

Zamieszczam kilka następnych pomiarów modułu DSP dla nowej wersji oprogramowania oznaczonej 12102016_A. wykorzystana konfiguracja jak w post #58:

1. w załącznikach przesyłam zrzuty z oscyloskopu pokazujące opóźnienie WE-WY sygnału odbieranego.

Konfiguracja do pomiaru: Rigol DS1104Z. Jego generator arbitralny ustawiony na 7.000.000MHz. Modulacja AM prostokątem, wypełnienie 50/50, sygnał modulujący 1 Hz czyli prawie jak wolne kropki na CW. Potem tłumik regulowany. Odbiornik ustawiony na 7.000.650 LSB. Pomiary przy dwóch poziomach sygnału: jeden S4 drugi S9+10dB pokazywane na wskaźniku Smetr modułu STM.
Przełączane były filtry: 100Hz i 1000Hz, oraz poziom sygnału na we, AGC ustawione na Slow.

Żółta linia to wejście odbiornika. Seledynowa to odpowiedź na wyjściu słuchawkowym. Wzmocnienie m.cz. ustawione na 100%. Dodałem kursory do oceny skali czasu i amplitudy.
Opóźnienie we-wy wychodzi mi 44-48msek.

2. W kolejnym załączniku charakterystyki przenoszenia filtrów i tu uwaga: filtr N100Hz to wersja skorygowana w ostatniej wersji software. Wykres dla poprzedniej wersji 100Hz pozostawiłem na wykresie, po to by było widać zmianę. Drugi z pomiarów N200Hz to powtórzony pomiar filtra 200Hz. Tu nie było zmiany, po nowych pomiarach, nowa charakterystyka dokładnie przykryła poprzedni wykres. Pozostałe pomiary na wykresie pochodzą z poprzedniej wersji oprogramowania bowiem nie uległy zmianie.

3. Wskazania Smetra: na wejście odbiorcze był podawany sygnał z generatora pomiarowego z regulowana amplitudą. Pomiary wykonane w odniesieniu do poziomu S9 pokazywanym na wskaźniku SMetra. Nie są to pomiary bezwzględne bo do takich potrzebny by był kompletny tor odbiorczy Husarka DSP a takiego jeszcze nie mam. To ocena liniowości. Jest całkiem dobrze. Jeżeli w docelowym odbiorniku zmiany temperatury nie spowodują zmian wskazań, to wychodzi z tego stosunkowo dokładny selektywny odbiornik pomiarowy. Przydały by się tylko dodatkowe stałe niewielkie znaczniki skali decybelowej na całkiem sporym pasku Smetra.

4. Badanie skuteczności automatyki AGC: sygnał z generatora pomiarowego na wejście odbiornika jak wyżej i badanie poziomu sygnału na wyjściu słuchawkowym. To raczej nie pomiar ale ocena skuteczności automatyki w stanie ustalonym.

5. Wstępna ocena działania AGC w warunkach przełączania sygnału na wejściu powodująca zmiany z S4 do S9+20 i powrót do S4 w kolejnych trzech plikach. Zrzuty z oscyloskopu przy generatorze pomiarowym ustawionym na 7.000.000 MHz, odbiornik na 7.000.650, LSB filtr 2,5kHz. W trzech plikach obrazy dla ustawień SLOW, MEDIUM i FAST.

Pozdrawiam wszystkich,

Mirek

RE: HUSAREK DSP - SP5HBT - 21-10-2016

Tak sobie czytam, oglądam i coraz bardziej przypominam stojącego przed wystawą delikatesów z ciasteczkami, słodyczami i innymi frykasami a ślina mi coraz bardziej cieknie.
Chciałoby mi się zrobić (powtórzyć) projekt ale mi wiedzy w programowaniu Disco brakuje.
Z polutowaniem i poskładaniem modółów dam sobie radę ale oprogramowanie na mikroprocesory, ładowanie programów i podobne sprawy robiłem ostatnio coś 30 lat temu. Orłem w tym nie byłem i znacznie lepiej daję sobie radę z warstwą fizyczną.

Bardzo by mi pomogło w realizacji projektu coś na podobieństwo cookbooka w którym będzie informacja o krokach potrzebnych do uruchomienia sterownika.
Dostęp do płytek części radiowej i adaptera też znacznie by przyśpieszył realizację projektu bo "prasowanie" płytek żenująco słabo mi wychodzi.
Pewnie moje kłopoty nie są odosobnione.
A ślina coraz bardziej cieknie po zakupie modułu Discovery.

73, Mietek

RE: HUSAREK DSP - SP6IFN - 21-10-2016

(21-10-2016, 12:57)SP5HBT napisał(a): Chciałoby mi się zrobić (powtórzyć) projekt ale mi wiedzy w programowaniu Disco brakuje.

Mietku, to jest tak proste, jak drut którym cewki nawijasz. Wisi na SP-HM wątek o programowaniu z którego czerpałem wiedzę i uwierz mi, ale bardzo dużo się nauczyłem. Dodatkowo pomogli koledzy. Pomogą też zaprogramować Disco, na pewno się ktoś tego dla Ciebie podejmie i przy okazji pokaże jak to się robi.
Rysio!

RE: HUSAREK DSP - SP6AUO - 21-10-2016

Kolego Mietku.
Też jestem laikiem w programowaniu.Nawet nie wiem jak ulokowałem softa w module.
Trzeba mieć:
1.moduł
2.laptopa z systemem XP
3.kabel USB i USB mini.
Wszystko na temat urządzeń.
Reszta to program i jego obsługa.
Masz te trzy elementy?

RE: HUSAREK DSP - SP9FKP - 21-10-2016

Pobierasz plik z wsadem z pierwszej strony wątku i zapisujesz na Pulpicie. Potem podłączasz Disco pod komputer. Pok ikoną "Komputer" zobaczysz nowy dysk, którym jest Twoje DISCO. Wystarczy przesunąć pobrany wcześniej plik na ikonę nowego dysku i ...już! To wszystko.

RE: HUSAREK DSP - SP6AUO - 21-10-2016

Pamiętaj o karcie pamięci.
Ja chyba straciłem system fabryczny.

RE: HUSAREK DSP - SQ7HJB - 21-10-2016

Bez problemu programowałem moduł pod win8 i win 10.
Pozdrawiam Marek

RE: HUSAREK DSP - SP9SNC - 21-10-2016

We wzmacniaczu w.cz. odbiornika jest NE46134.
Czy jest jakiś zmienik, odpowiednik bo w tym oznaczeniu mam problem go znaleźć u typowego sprzedawcy...
73 Piotr

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 21-10-2016

Piotrze, u typowego sprzedawcy są BFQ19S. Powinny być OK. Pozdrawiam, Janusz