Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP9BSL - 04-06-2018

O, a tego nie wiedziałem. Dzięki.

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 04-06-2018

Ja też dziękuję Rafale. Spróbuję, czy uda mi się to wychwycić.
Pozdrawiam, Janusz.

RE: HUSAREK DSP - SP8GPQ - 07-06-2018

Bogdan, może nie trzeba gwintować wystarczy wywiercić otwory w belkach pod odpowiedni gwintownik 2,4 pod fi3 lub 3,2mm pod fi4.
Gwintowałem w swojej obudowie gwintownikiem 3mm przy pomocy wkrętarki . Oczywiście spirytus był konieczny . Mam nadzieję , że przy maszynowym wierceniu nie zapomnieli o tym .
(07-06-2018, 20:47)SP8GPQ napisał(a): Bogdan, może nie trzeba gwintować wystarczy wywiercić otwory w belkach pod odpowiedni gwintownik 2,4 pod fi3 lub 3,2mm pod fi4.
Gwintowałem w swojej obudowie gwintownikiem 3mm przy pomocy wkrętarki . Oczywiście spirytus był konieczny . Mam nadzieję , że przy maszynowym wierceniu nie zapomnieli o tym .
Każdy może to sam zrobić . Nie wyobrażam sobie , że będziesz to robił sam w tylu egzemplarzach .

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 07-06-2018

Tadziu nie znam się na tym. Ja muzyk i elektronik, a nie mechanik. Ta firma istnieje w naszym mieście ,,od zarania dziejów" i nie chce mi się wierzyć, że nie wiedzą co robią. Coś mi pan z firmy tłumaczył o jakiś luzach maszyny, czy jakoś tak. W każdym razie Ty, jak i reszta kolegów zapłaciłeś za gotowy wyrób i taki dostaniesz. Ja nie będę tego gwintował - zrobi to firma. Ja i tak nie dam rady wysłać wszystkich paczek jednego dnia. Niech to robią parę dni, a ja będę wpadał po zrobione komplety belek i sukcesywnie wysyłał paczki.

RE: HUSAREK DSP - SP9RCL - 09-06-2018

(16-04-2018, 17:56)SP9HVW napisał(a): Zrobiłem w moim DSP Husarku 2 - porty USB wykorzystując układ FTDI 2232. z izolacją na ADUM 1200. Programy takie jak np. Logger 32 - do emisji cyfrowych wymaga 1 port CAT- a 2 do sterowania PTT, CW . Mam to w formie nakładki na płytkę adaptera. Do odizolowania Discovery dałem trafo 1: 1, a w mcz. zastosowałem układ LM4950 ( schemat zgodny z aplikacją firmy TI) - 2 tory 1- głośnikowy a 2 słuchawki. Będzie możliwość zrobienia płytek PCB - jeżeli koledzy będą zainteresowani. Płytki będą dostępne u Przemka SP9KN.

Witajcie
Na płytce m.cz. jest błąd. Uzwojenie pierwotne (to od strony Discovery) jest połączone z masą. Należy je odciąć od masy. Porównajcie płytkę ze schematem.
Po tym zabiegu wszystko działa poprawnie.
Piotr SP9RCL

RE: HUSAREK DSP - SP9KN - 09-06-2018

Dzięki Piotr za info...

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 11-06-2018

A to nasze upragnione.

RE: HUSAREK DSP - SP3F - 11-06-2018

Fiu fiu

RE: HUSAREK DSP - SQ2NIH - 11-06-2018

To super Bogdan, bo 3/4 trx-a działa ale na biurku, gdzie się dość mocno kurzy. Niech zadziała lepiej mając ekrany i krótsze linie sygnałowe Rolleyes

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 12-06-2018

Niestety pół dnia spędziłem w firmie licząc elementy i je oglądając. Dziś w świat poszły 4 sztuki. Jadę zgodnie z kolejnością zgłoszeń z listy. Myślę, że podobnie będzie to wyglądało ilościowo w kolejnych dniach, więc proszę o wstrzemięźliwość - każdy się doczeka. Ja niestety nie mogę od rana do wieczora siedzieć ,,w paczkach". Są inne obowiązki, a urlop dopiero w połowie lipca. Młody miał pomagać, ale pogoda i koledzy nie pozwalają mu siedzieć w domu. Poza tym jak miałby coś namieszać to ja już wolę sam to robić. Zauważyłem, ze dzisiejsza młodzież potrafi się skupiać jedynie na grach komputerowych i swoich telefonach - lepiej nie kusić losu.
Panowie jednak dobre wieści. Dziś posłałem kolejne 4 sztuki, a młody z powodu tego, że popsuła się pogoda postanowił jednak pomóc przy pakowaniu i zarobić parę groszy. Wytłumaczyłem wszystko co i jak pakować - jak sołtys krowie. Mam nadzieję, że nic nie pokręcił. Jakby czegoś nie był pewien to miał dzwonić, ale telefonu nie miałem. Wróciłem z pracy i widzę 8 paczek przygotowanych do wysyłki. Jutro zatem pojadą w świat.