Forum HomeMade
HUSAREK DSP - Wersja do druku

+- Forum HomeMade (https://sp-hm.pl)
+-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Dział: Transceivery HomeMade (https://sp-hm.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: HUSAREK DSP (/showthread.php?tid=1866)

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 16-10-2016

Po zmianie softu na nowszy w module Discovery nie działa mi panel dotykowy wyświetlacza. Wracam na starszy soft i jest wszystko ok. Czy o czymś nie wiem?

RE: HUSAREK DSP - SP9FKP - 16-10-2016

(15-10-2016, 10:29)SP9FKP napisał(a): Należy zwrócić uwagę na fakt, że uległa zmianie "pinologia" procesora na płytce interfejsu i trzeba wykonać stosowne przeróbki w dotychczas użytkowanej.

Piotrze wybacz, ale nie rozumiem co piszesz lub za Tobą nie nadążam - jeśli to było do mnie. Mam moduł Disco bez dodatków podłączony kablem USB do kompa. Ze starym softem działa dotyk, z nowym nie chce. Czy pisząc ,,płytka interfejsu" masz na myśli ,,płytkę adaptera" w terminologii Janusza?

Tak, chodzi o płytkę adaptera. Ze względy na przyjętą konwencję, piny nieaktywne na złączu są "zwarte" przez tranzystory. Dlatego moduł jest w trybie nadawania i zablokowane są zmiany parametrów. Dla prób możesz zewrzeć pin D5 Arduino do masy, dla bezpieczeństwa przez dajmy na to 1k.

W pości #58 mirekfd pisze ,,W czasie testów odbiornika połączyć pin PTT (CN5 pin6 do masy np. CN6 pin6)". Czy CN5 i D5 to są te same piny? Mowa jest o podobnej czynności, ale każdy z Was podaje inne złącze.

Ale jesteśmy już o jedną dużą modyfikację i 40 postów dalej. Tak było do przeróbki, teraz obowiązuje pin D5 Arduino czyli szpilka 6 CN4.

RE: HUSAREK DSP - SP5BMP - 16-10-2016

Popatrz Bogdanie na LAY płytki adaptera_V5 . Przy odbiorze SSB pin PTT ma być na masie. Proponuję zmontuj tą płytkę i wszystko będzie działać.

Ok. Dzięki Piotrze i Januszu. Cieszę się, że się wreszcie wyjaśniła ta kwestia.

RE: HUSAREK DSP - SP7ROH - 16-10-2016

Witam

Za zgodą Janusza SP5BMP, przedstawiam moją wersję dokumentacji Husarka DSP wykonaną w Protelu99SE.

Pierwszy plik (pdf) to schemat blokowo-montażowy, może być pomocny w zrozumieniu działania urządzenia oraz pomocny przy łączeniu poszczególnych płytek.
Archiwa zawierają schemat, warstwy górną i dolną PCB, warstwy opisowe i spis elementów poszczególnych modułów.
Filtry BPF i LPF są dla wersji 4 pasmowej jak w oryginale.

Poniżej przykład wykonania płytki modułu RF metodą fotochemiczną.

Pozdrawiam

Maciek
SP7ROH
-=-

RE: HUSAREK DSP - SP4LVC - 17-10-2016

Maćku wiem, że głupota, ale na płycie RF (bottom) napis HUSREK RF - można poprawić i dodać literkę A. Ogólnie pełen szacun za robotę. Bardzo podobają mi się złącza ARK do mocowania przewodów w płytce przetwornicy. Pomimo tego, że już ją ,,popełniłem" to chyba skuszę się jeszcze raz na Twoją wersję.