I na takich wynalazkach dzisiaj gość zarabia, byle ilość wyświetleń była duża.
A w ubiegły wieku by dorwać się do takiej wiedzy trzeba było upolować Radioelektronika (to takie czasopismo) lub z biblioteki "Nowoczesne zabawki" tam były takie wynalazki.
Tylko ze ten układ naprawdę ma sens. Poza tym czemu się dziwić? Kończył takie studia, to zarabia. Ja tam nie widzę w tym nic złego. Jest tu takich kilku na You tube. Migające diody to pikuś ale stabilizator i regulator napięcia może być, a i owszem. Jak ja mam "wynajdywać koło" od nowa to wolę już taki układ.
(27-01-2026, 21:06)SP3SUZ napisał(a): [ -> ]Tylko ze ten układ naprawdę ma sens. Poza tym czemu się dziwić? Kończył takie studia, to zarabia. Ja tam nie widzę w tym nic złego. Jest tu takich kilku na You tube. Migające diody to pikuś ale stabilizator i regulator napięcia może być, a i owszem. Jak ja mam "wynajdywać koło" od nowa to wolę już taki układ.
10A... ...??? !!!...
(27-01-2026, 21:06)SP3SUZ napisał(a): [ -> ]Tylko ze ten układ naprawdę ma sens. Poza tym czemu się dziwić? Kończył takie studia, to zarabia. Ja tam nie widzę w tym nic złego. Jest tu takich kilku na You tube. Migające diody to pikuś ale stabilizator i regulator napięcia może być, a i owszem. Jak ja mam "wynajdywać koło" od nowa to wolę już taki układ.
10A... ...??? !!!...???
@ SP2JQR 10A może i być . Ja zamierzam użyć tego jako regulator oświetlenia odbiornika, tak zwany "DIMER" bo dziewięć diod LED to to z powodzeniem uciągnie. A właściwie sześć bo trzy będą włączone na stałe. Mały potencjometr na płycie czołowej się zawsze zmieści.
Ten układ nie ma sensu, napięcie wyjściowe będzie zależeć od napięcia wejściowego, dwa absolutnie nie da takiego prądu jak pisze utor, abstrahując od chłodzenia, spójrz jaki jest prąd bazy i jakie wzmocnienie prądowe tranzystora
@ SQ4AVS. Jak zbuduję to zobaczę. Muszę to sprawdzić. Po prostu potrzebuję układ ściemniacza do LEDów aby zrobić tzw. "dimmer" do odbiornika a ten układ mi podchodzi. Może się mylę , ale póki nie zbuduje to się nie dowiem. 10 Amper to za dużo ale mnie chodzi o sześć diodek. Więc nic nie powinno nawalić ani zbytnio się grzać.
Tutaj nawet nie ma co się zabierać za lutownicę, wystarczy przeanalizować działanie tego układu on jest banalny