Forum HomeMade

Pełna wersja: Potrzebny rdzeń do cewki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam! Od jakiegoś czasu "meczę " Kenwooda TS 440S. Z doskoku, bo pracuję jeszcze zawodowo a naprawiam kiedy mam czas. No i zabrałem się w końcu z PLL. Okazało się ze wadliwej pracy całego urządzenia winna jest jedna z pięciu pętli FLL jakie to radio zawiera. Okazuje się ze radio było u kilku "naprawiaczy" i nie zostało zrobione do końca. Nie znam drogi jaka przeszło to urządzenie i u kogo było. Mniejsza z tym. Otóż okazuje się że obwód drgań w VCO2 powinien pracować od 53,25 MHz do 58,25 MHz no i owszem o ile "dolne napięcie " ok.3 V da sie ustawić to górnego w żaden sposób! Komuś pękł oryginalny rdzeń i wstawił na dwa zwoje ( dosłownie!) rdzeń od innego urządzenia nie pasujący do tego obwodu. W związku z tym "zapytowywuję " sie Kolegów czy ktoś nie posiada takowego rozbiórkowego oryginalnego rdzenia? Ja niestety nie mam choć głowy nie dam czy nie pasuje jakiś inny np. z UHF lub podobnego sprzętu. Jeśli to możliwe proszę popatrzcie w swoich zbiorach, może ktoś coś takiego ma? Symbol tego obwodu według ustaleń fabrycznych to L32 - 0639 - 05. Jeśli ktoś by znalazł to proszę o kontakt z podaniem co za to chce. Cool Załączam zdjęcie to ta czerwona cewka w "ogródku". Być może jest tu ktoś kto miałby inne części do tego radia...
Niestety znowu zdjęcie nie weszło... Muszę poprawić.
Według przybliżonych obliczeń cewka powinna mieć ok 500nH. Dwa zwoje to zdecydowanie za mało. Jeżeli to są filtry 7x7 to może 513?
W ostateczności e**y 19€+wysyłka
To nie jest obwód 7x7 tylko 11x11. Ten 7x7 to ja sam bym znalazł. Po prostu muszę rozebrać coś co pracuje na 50 / 70 MHz i ma podobne rdzenie. Wiem że po ludziach leżą różne klamoty do rozbiórki , może ktoś coś ma... rdzenie tej wartość z Radmorów to mam ale są za duże. A z kolei CXB radiowe owszem niektóre by nawet kształtem pasowały tylko że przenikalność nie taka. No i dlatego szukam dalej. W każdym razie bardzo dziękuję za podpowiedź.
Zdjęcie.
Ok. Już znalazłem co trzeba. Teraz jeszcze muszę znaleźć czas.
Pewnie chcecie wiedzieć co dalej? Otóż wkręciłem rdzeń ( "nowy" stary z rozprutego radia tego typu) i FLL pięknie wskoczyło na miejsce! Jednak pomimo tego pomiędzy 22 MHz a 25 MHz jest "dziura i palą sie kropki. Ale jestem na dobrej drodze. Jak starczy czasu to postaram się zlokalizować to uszkodzenie. Mam wrażenie że cały czas "leży na wierzchu i się śmieje" dlatego jutro wezmę oscyloskop i sprawdzę co źle pracuje. Na częstotliwości 29 ,999MHz powinienem mieć 0,1 V a mam ponad 2,5. I niepodobna tego zmniejszyć. Na 22 MHz powinno być 5,6 ale tu nic kompletnie nie ma bo VCO gaśnie aby wskoczyć w synchronizację na 25 MHz. Coś źle pracuje jeszcze na płytce FLL i muszę dojść co i jak. Czyli zrobiłem mały krok do przodu. A co WY myślicie? Gdzie może być problem. Elementy VCO sprawdziłem. Są dobre.
Władku, czy to jest
ten Kenwood z zalanymi klejem elementami?  Kiedyś robiłem takiego i cały klej musiałem wyczyścić i wymienić elementy przeżarte przez klej.
Znalazłem u szewca rozpuszczalnik, który ten klej pięknie rozpuszczał. Po usunięciu kleju i strojeniu wszystko zaczęło działać.
No właśnie że nie!  Mój nie ma ani grama kleju i pomimo to się zepsuł. Po prostu jeden amator CB chciał odblokować nadajnik i nie wiedział jak. No i podmienił jeden rdzeń. Teraz się po prostu zastanawiam czy nie podmienił także drugiego w VCO 4 ??? Posprawdzałem PLL , FLL wszystko dobrze ustawiłem a to dalej nie pracuje. Polutowałem na nowo całą płytkę - nie pomogło. więc pozostaje jeszcze rzut na taśmę czyli sprawdzenie rdzenia w cewce. Mam części z rozebranego TS 440 S i zrobię taką podmianę. Wczoraj mnie olśniło jak szedłem spać. A dzisiaj to sprawdzę.
Teraz usuwam skutki poprzednich "napraw" i usiłowania "odblokowania" nadajnika w niefachowy sposób czyli poprzez kręcenie czym popadnie. Moc nadajnika zależnie od pasma od najniższego w górę spada wykładniczo. Na dole (160 m) mam ok 80 /100Wat. Na 80 metrów już do 80. Na 40 metrach30 aby na 10 MHz mieć dwa do trzech Watów. Nieźle ktoś pokręcił prawdziwy talent. - Hi. Koledzy mi radzą abym sobie odpuścił ten złom i kupił coś sprawnego ale... Powiem tak: Wartość tego sprzętu nie jest wymierna w pieniądzach ale w tym ze jak JA to naprawię to jestem mądrzejszy od tych co nie dali rady. Bez obrazy, każdy ma prawo uprawiać np. DX-y a nie naprawy. Nie neguję. Ja wolę być "naprawiaczem" i  walczyć aż to pudło nareszcie zapracuje jak trzeba. Co do spadku mocy macie jakieś sugestie?? Ja stawiam na porozkręcane bandpasfiltry w VCO. No i powoli sprawdzam co i jak. Odbiornik pracuje dobrze tylko kropki są od 22 do 25 MHz. czyli jakiś BPF jest rozjechany. innego tłumaczenia nie ma.