Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EZNEC vs 4NEC2
SQ6RGK Offline
Łukasz
*

Liczba postów: 17
Dołączył: 22-02-2010
Post: #1
EZNEC vs 4NEC2
Cześć,

Czy potraficie wymienić jakieś różnice pomiędzy tymi dwoma programami?
Jak do tej pory zauważyłem, że:
1) Obydwa są nakładką na "engine" NEC2, więc przypuszczam że wyniki generują dokładnie takie same.
2) Pierwszy kosztuje $89 a drugi jest za kompletną darmochę.
3) EZNEC jest silnie "lansowany" we wszystkich materiałach ARRLowskich i pokłada mocną wiarę w to, że porządne anteny mierzy się wyłącznie w stopach, natomiast 4NEC2 wydaje się promować (nowoczesny i słabo sprawdzony) system metryczny. Tongue
Coś jeszcze zauważyliście?

Łukasz
SQ6RGK
18-09-2011 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #2
RE: EZNEC vs 4NEC2
Witam Łukasz...
Używałem różnych programów do modelowania anten..od czasów PC z kartami
Herkules do dnia dzisiejszego gdzie używam 4NEC2 Smile).
Cóż mogę dodać od siebie - na wszystkich programach udaje się w miarę
poprawnie uzyskać w miarę poprawne wyniki , ale niektóre "oszukują " co do oporności , charakterystyki a głównie wzmocnienia i F/B.Widać to szczególnie
w pasmach UKF-owych gdzieś już od 70cm w "górę".
Zupełnie inną sprawą jest przywiązanie amerykanów do lansowania swoich
produktów i miary calowej.
Jakie różnice...w 4NEC2 potrzeba trochę więcej wiadomości i obeznania w opcjach programu aby zamodelować
anteny ale w zamian dostajemy np... więcej niż 2 "odległe grunty", dodatek GNU-Plot .
Jest opcja jeżeli ktoś woli robić w calach i stopach bo 4NEC2 TEŻ ma taką opcję Smile)) trzeba tylko pogrzebać , gdzie ona jest a jest
->sprawdzałem.
Mam tylko wersję EZNEC 3 na starym laptop-ie i już dawno nie zaglądałem do niej.
W nowej wersji 4NEC2 nie potrzeba korzystać już z 2 plików do pracy czyli "zwykłego" i dodatkowego z rozszerzeniem X do generowania 3D..
Proste modele anten mogę uznać że EZNEC będzie odpowiedni ..ale... czy aby to zrobić trzeba wydawać kasę ??? nooo chyba że
goście cierpią na jej nadmiar .
To tak narazie z praktyki.

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2011 19:48 przez SP8RHP.)
18-09-2011 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #3
RE: EZNEC vs 4NEC2
4NEC2 zapewni szybki start intuicyjnie - praktycznie z marszu.
Posiada w komplecie dużo przykładów większości typowych anten
jest edytor graficzny w płaszczyznach X Y Z

testując EZNEC DEMO i chcąc zamodelowac kiedyś HELIKAN - limit segmentów nie pozwolił na jakąkolwiek zabawę...

Natomiast 4NEC pozwolił na zabawę z praktycznie z marszu :-) a do tego posiada wizardy typowych kształtów.

Do zabawy bardzo przydatny jest komputer z z dwoma monitorami - jest zdecydowanie wygodniej.

jeszcze nie rozgryzłem jak zrobić animowane GIF
İmage


moje ostatnie zabawy wygladają tak - ale ja ten program znam narazie w 1% :-)

İmage

( nie porównanie - ale uwagi ogólne)

Główne problemy to
- rozgryzienie "warningów" jeśli modelujecie antenę
- zapanować nad "ZIEMIĄ

Jeśli modelowałem antene GP gdzie MASZT zamodelowałem - kształty fizyczne - czyli rura 50 mm zwężająca sie co 3mm.... i tak 6 segmentów i łączysz to z "drucikiem" to sypie warningami typu że połączenie zbyt grubego i cienkiego elementu, że zbyt gruba średnica w stosunku do segmentów, lub że zbyt ostry kąt między elementami. Wymaga to pewnego obycia z programem i zrozumienia jego "wymagań" odnośnie modelowania. (nie wiem jak to w EXNEC bo w końcu go usunąłem)

Druga sprawa to ZIEMIA - i ti jest większa zabawa - bo i ile w antenach na 144 430 do ziemi daleko. to w antenach na KF ziemia jest często elementem anteny. I tutaj moim zdaniem trzeba by zrobić modelową antenę GP - tylko z ziemia jako przeciwwaga i przez "reverse engineering" ocenić jaka ziemia jest na naszym ogródku ... inaczej wszelkie symulacje mają tylko znaczenie jako doskonalenie obsługi programu.... (i to dotyczy napewno i=obu programów)

to tyle... o 4NEC2

Jaki program wybrać... chyba ten którego w pobliżu używa najwięcej kolegów :-)
18-09-2011 20:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #4
RE: EZNEC vs 4NEC2
Cześć Jarek...
w 4NEC2 niema takiej opcji aby robić animowane gif-y ..takie "fajne "jak zostawisz
3D aby sie pokreciło w kółko Smile)). Szukałem i ja tego....a program znam praktycznie i robię w nim od...iluś tam lat Smile)).Zaczynałem bawić się nim na Slack-u z nim.
Wtedy raczkowałem w 4NEC2.
Animację trzeba robić z zewnętrznym programie .
Aha... jeszcze jedno... "ground" to o to już bym się tak nie rozbijał Smile)) Jarek.
Pewnikiem jest tylko morska woda Smile)).Bardziej przywiązuję uwagę (sceptycznie zresztą ) do otaczających nas zewsząd
wszelkich konstrukcji typu :budynki,dachy,rynny itd...tutaj KAŻDY program polegnie nawet FEKO !!!. Dlatego nazywa się to TYLKO symulacja. Jeszcze mizerniej wypada to w terenie czyli /p....

P.S.Zamiast tej zielonej trawy w 3D można podstawić inny obrazek np: okolice gdzie mieszkamy..kawałek podwórka itp Smile)) wiedziałeś o tym ??? Smile)).
Obecnie chyba najwięcej kolegów używa MMAN-y...prosty , intuicyjny itd... ale.. oparty na innym silniku Sad((.

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2011 21:26 przez SP8RHP.)
19-09-2011 21:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #5
RE: EZNEC vs 4NEC2
Ziemia ... zawsze można zrobić z drutów... ...ale musze zrobić kiedys pomiary "referencyjne" by okreslić różnicę między drutami i "ziemią" - mi się 4NEC2 podoba.
19-09-2011 21:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #6
RE: EZNEC vs 4NEC2
Wiedziałem... że jak podesłałeś mi pierwszą swoją wersję Helipex-a do poprawki
to załapałeś bakcyla 4NEC2 Smile)) i życzę powodzenia w rozwikłaniu kolejnych zagadek
które niesie ze sobą ten soft..
A tak nawiasem mówiąc...dużo się nauczyłeś od tamtego czasu->projektu !!!.
A co do "terra" to nie-ma problemu wiesz jak to masz zrobić w NEC-u Smile)).
1.Perfect gnd
2.Fast gnd (good)
3.Real gnd (good)
4.+ radiale (gęsto rozłożone)+Rocky itd Smile))
i jedziemy z symulacja prostej anteny.
Miłej zabawy.Ja już to przećwiczyłem.
P.S. Moją wiedzę praktyczną oceniam na ~5% Sad(( a lekcje brałem in real u PA0EZ.

(19-09-2011 21:49)SP3SWJ napisał(a):  Ziemia ... zawsze można zrobić z drutów... ...ale musze zrobić kiedys pomiary "referencyjne" by okreslić różnicę między drutami i "ziemią" - mi się 4NEC2 podoba.

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2011 23:27 przez SP8RHP.)
19-09-2011 23:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 176
Dołączył: 12-12-2009
Post: #7
RE: EZNEC vs 4NEC2
(18-09-2011 20:56)SP3SWJ napisał(a):  [...]
Druga sprawa to ZIEMIA - i ti jest większa zabawa - bo i ile w antenach na 144 430 do ziemi daleko. to w antenach na KF ziemia jest często elementem anteny. I tutaj moim zdaniem trzeba by zrobić modelową antenę GP - tylko z ziemia jako przeciwwaga i przez "reverse engineering" ocenić jaka ziemia jest na naszym ogródku ..
[...]
Witam Kolegów.
Na portalu HamVawe ON4AA (btw. bardzo interesujący pod wieloma względami) można znaleźć dość szczegółowe mapy różnych regionów Europy z rodzajami gruntu które można spożytkować przy rozpoznawaniu co też mamy w ogródku pod nogami. Jest prawie cała Europa ale Polski niestety brak! Zapewne z powodu jakichś tajności - u nas różne rzeczy podpadają pod ten gryf więc pewnie i to też Sad; wcale bym się nie zdziwił...
Ponieważ są mampy sąsiadów więc z grubsza przez analogię można coś pokombinować. Generalnie wydaje mi się, że problem dotyczy raczej terenów o zabudowie wiejskiej. W miastach na ogół grunt jest tak zdegradowany i przetworzony, że możemy posłużyć się typowym przykładem zawartym w odpowiedniej tabelce programu nie popełniając zasadniczych błędów.
------------------
Ryszard
20-09-2011 18:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #8
RE: EZNEC vs 4NEC2
mi chodziło to:
- buduje antene GP ( ja mam maszt SQ9VPA stoniowany 50>>25mm 11m ) - na otwartym polu :-) w programie modeluje stopniowany promiennik i wogóle jak najdokładniej, robie dobre uziemienie ( drug część anteny )
- robię pomiary ....
- modeluje anten GP + ziemia.... i tak dobieram ZIEMIĘ by uzyskać symulacje jak pomiary...

Oczywiście trzeba by podlać testowo ogródek i powtórzyć pomiary... taka edukacyjna zabawa....
20-09-2011 23:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #9
RE: EZNEC vs 4NEC2
Cześć Jarek...
Przeglądnąłem swj_01-5-60db.nec i widzę że chyba nigdy nie zwróciłeś
uwagi na zakładkę "Symbols" Smile))..
Poszukaj jej i daj znać jak coś znajdziesz noooo i co tam należy wrzucić.
Potem 2-3 wpisy i... F12 Smile)).
I z 1% przejdziesz na wyższą półkę.

(20-09-2011 23:06)SP3SWJ napisał(a):  mi chodziło to:
- buduje antene GP ( ja mam maszt SQ9VPA stoniowany 50>>25mm 11m ) - na otwartym polu :-) w programie modeluje stopniowany promiennik i wogóle jak najdokładniej, robie dobre uziemienie ( drug część anteny )
- robię pomiary ....
- modeluje anten GP + ziemia.... i tak dobieram ZIEMIĘ by uzyskać symulacje jak pomiary...

Oczywiście trzeba by podlać testowo ogródek i powtórzyć pomiary... taka edukacyjna zabawa....

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2011 0:09 przez SP8RHP.)
21-09-2011 23:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości