Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tuner antenowy tinyAAT-QRP
SP9VNM Offline
Jerzy
**

Liczba postów: 69
Dołączył: 18-06-2009
Post: #11
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
Jarku, na razie skrzyneczka to na oko 25% kubatury FT-817, jest nieco większa od T1 Elecrafta ale o ile zrozumiałem autora to jest ona dedykowana do pracy przy antenie. (co nie wyklucza zastosowania także na stole)

73/72!
Jerzy SP9VNM
14-09-2011 23:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-03-2010
Post: #12
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
:-) uwierz mi że jestem zaciętym propagatorem skrzynek antenowych .... a nie skrzynek kabla antenowego :-)

Niemniej jednak mam świadomość że 90% userów będzie jej używało jako skrzynkę kabla... :-(

Waldka skrzynka nadaję się by ja schować w odpowiednia obudowę hermetyczną - jako dodatkowe zabezpieczenie tego cacuszka..


İmage

no chyba że podejdziemy do tematu w stylu "kanalizacja" i całą skrzynkę z akumulatorkami po przeprojektowaniu PCB zmieści się w "beczce" rury kanalizacyjnej 75 mm.

Ale wtedy poniekąd urzytkownicy byli by "zmuszeni" do używania jej pod anteną.

I wtedy nadal będzie śliczna w środku ... ale dostosowana do zastosowań OUTDOOR - a wręcz będzie można ja wciągnać z Dipolem na górę :-)

İmage

a ten gabaryt nie będzie większy od niejednego "baluna"
14-09-2011 23:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 27-06-2009
Post: #13
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
Kończę rewizję PCB (REV.B). Oprócz ewidentnych poprawek, wynikających z uruchamiania i testów prototypów,
zostały wprowadzone - na życzenie Kolegów - pewne modyfikacje:
- dodano dwie linie digital: TUNED (out) i LOCK (in)
(LOCK: w "powietrzu" - nic nie robi, masa- resetuje pamięci, vcc - blokuje strojenie;
TUNED (LED): stan wysoki (LED świeci) jeśli tuner nastrojony, miga (fala prostokątna ok. 4 Hz) w trakcie strojenia)
- linie RS485, linie digital i zasilanie wyprowadzono na złącze śrubowe oraz RJ (jak to określano w założeniach))
- poprzesuwano przekaźniki tak, żeby zmieściły się rdzenie o wymiarze T50

Co jeszcze? Jakieś dodatkowe pomysły i życzenia? Idea
(ale proszę pamiętać o głównym przeznaczeniu tunera: QRP na wyjazdy terenowe Smile )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2011 23:12 przez 3Z6AEF.)
19-09-2011 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
GREG Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 18-11-2010
Post: #14
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
Czy coś jeszcze? Smile
Może LCD Smile i będzie FULL WYPAS Wink

Pozdrawiam
19-09-2011 23:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-03-2010
Post: #15
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
Czy jest może BUZEREK... chyba wydawało mi się że jest

Czy jakiś paten na bakteryjki do środka ?? może ten układ buforoway jak w MAX6

Watchdog ??


!!!!! UWAGA
do do obłożenia pinów w skrętce w RS485 wdał się błąd do tabelki !!!

powinno byc tak że AB idą na zwykłym skręcie - poniżej poprawione

1-A
2-B
3 -TUNED
4 - +++ 12V ...16V
5 - +++
6 - LOCK
7 - ------
8 - ------

zasilanie jest OK jest zgodność z POE i do zasilania będzie można użyć dowolny zasilacz 12V POE

http://www.coolcomponents.co.uk/catalog/...OE-PWR.gif
http://monitoruj.pl/informacje/zasilaniePoE/


Czy możesz dać jakiś ukłąd stabilizatora z radiatorem co zaakceptuje wyższe napięcie nawet 24V - tak na wszelki wypadek...
a rozwiąząło by to problem prostego ładowania AKU ( 3x liion z wbudowaną elektroniką )

do ładowania można by w domu użyć popularnego zasilacza od laptopa 19...22V
(19-09-2011 23:49)GREG napisał(a):  Czy coś jeszcze? Smile
Może LCD Smile i będzie FULL WYPAS Wink

Pozdrawiam

Wink Przeczytaj zalinkowane wcześniej założenia ;-)

oraz link o dyskusji o eATU i protokole na interfejsie RS485 ;-) to wtedy będziesz wiedział że ...... LCD jest w standardzie :-) .... ... Idea


.... a nawet sterowanie z PC lub automatyczne strojenie pod TRX z komend CAT Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2011 23:55 przez SP3SWJ.)
19-09-2011 23:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 27-06-2009
Post: #16
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
(19-09-2011 23:49)GREG napisał(a):  [...]Może LCD[...]
Faktycznie, pierwszą wersję schematu tinyAAT narysowałem z wewnętrznym LCD.
Ale potem zrezygnowałem z tego, uwzględniając, że:
- to ma być głównie do pracy terenowej QRP, czyli maksymalnie proste,
- jest zaimplementowany sprzęg RS485 z protokołem easyATU,
czyli można wykorzystać sterownik LCD Adama SP5FCS z easyATU
(nb. protokół będzie również rozszerzony do postaci binarnej z sumami
kontrolnymi - wg założeń - co potem przyda się także w skrzyni BigGunAAT Wink )
20-09-2011 0:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-03-2010
Post: #17
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
TERMINATOR RS485 na jumperku do zapięcia

w fazie końcowej projektowania PCB pamiętac o dobrych padach do podłączenia
-zacisk śrubowy GND
-zacisk śrubowy ANT
(lub gniazda banaowe)

na PCB jumper do zbajpasowania RS485 by RS232TTL wyszedł na złącze RJ - do celów uruchamiania.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-09-2011 0:06 przez SP3SWJ.)
20-09-2011 0:04
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5STZ Offline
Robert
**

Liczba postów: 63
Dołączył: 19-02-2009
Post: #18
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
(19-09-2011 23:10)3Z6AEF napisał(a):  ....Co jeszcze? Jakieś dodatkowe pomysły i życzenia? Idea
(ale proszę pamiętać o głównym przeznaczeniu tunera: QRP na wyjazdy terenowe Smile )

Waldku, piszę to teraz publicznie Wink

Przydałoby się wejście/wyjście (analogowe lub cyfrowe) na wskaźnik poziomu fali padającej i odbitej. Niech to będzie nawet zgrubne, ale niech będzie! Każdy potem sobie dopnie (lub nie, w zależności od potrzeb) uAperomierz lub linijkę LED. Uwolni to nas od wożenia miernika SWR czyli kolejnego "klocka" zajmującego miejsce w bagażu (plecaku). Co Ty na to ???

Dziękuję za usłyszenie Smile

Robert SQ5STZ

* Moje miejsce w sieci www.sq5stz.info
29-09-2011 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 650
Dołączył: 20-03-2010
Post: #19
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
.... a morsem tuner nie nadaje SWR ???

.... podpinanie miernika pod mostek nie wchodzi w grę bo by obciążało go i fałszowało wyniki dla procka.... a w inny sposób to albo wyjście DAC albop PWM można wypuścić analoga na wskaźnik....

( no chyba że dodac wzmacniacz operacyjny buforujący sygnął pomiarowy..... pracujący różnisowo FRW-REW
29-09-2011 18:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 233
Dołączył: 27-06-2009
Post: #20
RE: Tuner antenowy tinyAAT-QRP
(29-09-2011 18:55)SP3SWJ napisał(a):  [...] a morsem tuner nie nadaje SWR ?[...]
W obecnej wersji - tylko testowo.
W REV.B jest przewidziany wybór zworką konfiguracyjną ("denerwowć usera telegrafią czy nie" Wink )
(29-09-2011 18:55)SP3SWJ napisał(a):  [...] albo PWM można wypuścić analoga na wskaźnik [...]
I tak właśnie zrobiłem: PWM + prosty filtr RC (zaoszczędziłem pin z klawiszy, które teraz czyta się analogowo,
tzn. standardowe rozwiązanie z pomiarem napięcia - co prawda nie lubię tego, ale skoro trzeba... Rolleyes )

Dzisiaj kończę sprawdzanie PCB - potem wysyłam do płytkarni po 2-3 szt., sprawdzę czy wszystko OK
(program musi być trochę zmieniony) i będziemy robić większą serię.

Stay tuned! Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-09-2011 20:15 przez 3Z6AEF.)
29-09-2011 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości