Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SPHM DDS
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #141
RE: Synteza SPHM DDS
Funkcja SPLIT w syntezie SPHM

Włączenie SPLIT-u wykonujemy przez naciśnięcie na ekranie na pole klawisza SPLIT. Opis klawisza zmienia kolor na czerwony sygnalizując aktywność funkcji. W syntezie nie funkcjonuje pojęcie VFO A/B, posługujemy się wyłącznie częstotliwościami nadania/odbioru. W trybie SPLIT w górnym wierszu wyświetlana jest częstotliwość odbioru (lampka RX) a w dolnym częstotliwość nadawania (lampka TX). Po prawej stronie pojawia się menu z funkcjami dedykowanymi wyłącznie dla splitu.

VFRX - przestrajanie VFO odbiornika (czerwony opis dla aktywnej opcji)
VFTX - przestrajanie VFO nadajnika
T=R - zrównanie częstotliwości nadajnika z odbiornikiem
R=T - zrównanie częstotliwości odbiornika z nadajnikiem
SWAP - zamiana częstotliwości nadawania z odbiorem


Split wyłączony, dostrajamy się do częstotliwości stacji pracującej ze splitem, stacja nadaje na 3700khz, słucha 5khz wyżej).
Włączamy split, na częstotliwości nadawania mamy częstotliwość 3700khz. Bezpośrednio po włączeniu splitu aktywne jest przestrajanie częstotliwości odbiornika [VFRX], przestrajamy odbiornik 5khz wyżej i szukamy wolnego miejsca do nadawania. XIT pokazuje nam różnicą pomiędzy ustawionymi częstotliwościami.
Jeśli częstotliwość 3705khz jest wolna naciskamy klawisz SWAP aby zamienić częstotliwości i radio jest gotowe do łączności ze splitem. Teraz ponownie słuchamy na 3700khz z aktywnym przestrajaniem odbiornika a nadawać będziemy na 3705khz.
Cała operacja przygotowania radia to naciśnięcie dwóch klawiszy [SPLIT] oraz [SWAP] i gotowe.

Wyłączenie trybu SPLIT powoduje powrót radia na częstotliwość nadawania, w naszym przykładzie na 3705khz co pozwoli nam słuchać na naszej częstotliwości nadawania. Ponowne włączenie SPLIT przywraca poprzednią częstotliwość odbioru.
Jeśli chcemy przestrajać częstotliwość nadawania naciskamy klawisz VFTX, który uaktywnia zmianę VFO nadawania ale odbiornik cały czas odbiera na swojej częstotliwości.

Drugim sposobem pracy ze splitem jest użycie wirtualnego odbiornika do słuchania korespondenta pracującego ze splitem. Moim zdaniem ten sposób jest wygodniejszy i prostszy (opis przy omawianiu wirtualnego odbiornika)


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
13-07-2012 0:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #142
RE: Synteza SPHM DDS
Wirtualny odbiornik RX2
Dlaczego wirtualny odbiornik a nie drugie VFO ?
Pozornie obie funkcje syntezy wydają się podobne. Przy drugim VFO mamy możliwość szybkiej zamiany tylko częstotliwości VFO co w wielu sytuacjach zapewne wystarczy. Jak zechcemy podsłuchiwać co dzieje się na innym paśmie, przy innej antenie, modulacji, tłumiku, kroku strojenia i szybkości automatyki to będzie to wymagało zmiany dużej ilości nastaw co znacznie ograniczy szybkość i wygodę takich zmian.

Wirtualny odbiornik rozwiązuje ten problem, ponieważ jego pełna konfiguracja jest niezależna od podstawowej konfiguracji radia. Możemy zmieniać wszystkie parametry radia (pasmo, antenę, tłumik, modulację, filtr, agc, krok), dostępnych jest 10 niezależnych pamięci.
Pozwala to dowolnie skonfigurować odbiornik pod :
- naprzemienne słuchanie drugiego korespondenta (inne nastawy);
- pracę ze splitem;
- pracę w systemie crossband.

W rozbudowanych urządzeniach tj. HUSAR wirtualny odbiornik może być zastąpiony odbiornikiem sprzętowym bez potrzeby zmiany interfejsu użytkownika.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
13-07-2012 22:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYF Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 162
Dołączył: 06-12-2009
Post: #143
RE: Synteza SPHM DDS
(13-07-2012 22:14)SP5FCS napisał(a):  Wirtualny odbiornik rozwiązuje ten problem, ponieważ jego pełna konfiguracja jest niezależna od podstawowej konfiguracji radia. Możemy zmieniać wszystkie parametry radia (pasmo, antenę, tłumik, modulację, filtr, agc, krok), dostępnych jest 10 niezależnych pamięci.

Czy przewidujesz jako parametr wirtualnego rx-a również inne gniazdo antenowe?

Zbyszek
SP3NYF
13-07-2012 22:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #144
RE: Synteza SPHM DDS
(13-07-2012 22:26)SP3NYF napisał(a):  Czy przewidujesz jako parametr wirtualnego rx-a również inne gniazdo antenowe?

Oczywiście, że przewiduję, wszystko co można w tym sterowniku ustawiać może być ustawione indywidualnie dla odbiornika wirtualnego.
Ten sterownik jest opracowywany do Husarka dlatego konfiguracja anten została ograniczona do 3 gniazd. Dwa rejestry szeregowe dają nam tylko 16 bitów do sterowania całym radiem.
Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie ekranu menu do wyboru anteny oraz nastawy tłumika na wejściu odbiornika. Takie rozwiązanie pozwala na skonfigurowanie wirtualnego odbiornika pod wydzieloną antenę odbiorczą np. Beveridge.

Na drugim zdjęciu nemu wyboru modulacji (CWU, CWL, LSB, USB) zmiany szybkości automatyki AGC oraz tryb szybkiego przestrajania FAST.
Tak jak pisałem wcześniej menu po prawej stronie ekranu zmienia się dynamicznie w zależności od wywoływanych funkcji.

LOCK - klawisz blokady przestrajania częstotliwości (nie blokuje zmiany RIT-a oraz nastaw tj. pasma, krok)


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
13-07-2012 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #145
RE: Synteza SPHM DDS
Funkcja RIT w syntezie SPHM
Włączenie RIT-a dokonujemy naciskając pole klawisza RIT na dole ekranu. Opis klawisza zmienia kolor na czerwony sygnalizując włączenie funkcji. Na miejscu opisu kroku przestrajania pojawia się wartość RIT-a oraz jego znak +/-. Odstrojenie odbiornika wykonujemy głównym enkoderem. Przy zmianie wartości RIT-a zmienia się nastawa częstotliwości odbioru oraz pokazywana jest wartość różnicy częstotliwości odbiornika i nadajnika.

Na pierwszym zdjęciu aktywna funkcja RIT, radio wcześniej było ustawione na częstotliwość 3.700.000Hz, RIT-em zmieniliśmy częstotliwość odbiornika w górę o 1.05khz. Zakres zmiany RIT-a +/- 32khz.
Wyłączenie RIT-a nie zeruje jego nastawy, po ponownym włączeniu RIT ciągle jest ustawiony na 1,05khz. Takie rozwiązanie pozwala wykorzystywać funkcję RIT-a do pracy ze splitem. Korespondenta słuchamy na RIT-cie a nadajemy na częstotliwości podstawowej radia. Przy nadawaniu nastawa RIT-a nie ma wpływu na częstotliwość nadawania. Chwilowe wyłączenie RIT-a pozwala również słuchać na własnej częstotliwości nadawania.
Na pierwszym zdjęciu po prawej stronie menu konfiguracji nastaw radia.

AF - ON/OFF filtr akustyczny
NF - ON/OFF notch filter
VOX - ON/OFF VOX-a
CFG - zmiana konfiguracji na paśmie (CFG1, CFG2)
AGC- szybkość automatyki (szybka, wolna)
FAST- ON/OFF szybsze przestrajanie VFO (mnożnik ustawiany w SetUp-ie, domyślnie x20)
SAVE- zapis pełnej konfiguracji radia na aktualnym paśmie


Na drugim zdjęciu po prawej stronie widoczne menu szybkiego wyboru pasm. W menu dostępnych jest 6 podstawowych pasm, klawisz WARC przywołuje menu wyboru pozostałych pasm.
Pasma możemy zmieniać na dwa sposoby. "Pukamy" w górny odczyt częstotliwości, który zmienia kolor na niebieski. W tym stanie pasma możemy zmieniać głównym enkoderem. Ponowne "puknięcie" w górną częstotliwość zatwierdza wybrane pasmo i ustawia radio wg. konfiguracji na paśmie. Jednocześnie po prawej stronie pojawia się menu z klawiszami do wyboru pasma.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

73 Adam
14-07-2012 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #146
RE: Synteza SPHM DDS
Bardzo nowoczesny i ciekawy projekt aż szkoda wkładać go do prostej homodyny.
Mam dwa pytania, ile filtrów kwarcowych będzie obsługiwał ten sterownik, na rejestrze są dwa bity do sterowania filtrów a na przykładowych ekranach wydawało mi się, że były różne szerokości dla CW/SSB ?
Czy synteza ma ograniczenia przestrajania do pasm amatorskich, czy jest możliwa praca poza pasmami ?
15-07-2012 9:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,067
Dołączył: 02-02-2009
Post: #147
RE: Synteza SPHM DDS
Synteza pozwala na pracę poza pasmami amatorskimi (odbiór i nadawanie). Po przestrojeniu radia poza pasmo nastawa częstotliwości jest wyświetlana w czerwonym kolorze aby ostrzec użytkownika o tym fakcie (przykład na zdjęciu). Praktycznie możemy przestroić radio w sposób ciągły z jednego pasma na drugi ale będzie problem ponieważ sterownik sam nie przełączy filtrów BPF, LPF. W aktualnej wersji nie ma możliwości zmiany zakresów poszczególnych pasm, może uda się to zrobić w kolejnych wersjach.

Sterownik pozwala na sterowanie 4 filtrami kwarcowymi, po dwie szerokości na CW i dwie na SSB. Wyświetlane szerokości są umowne dla CW (0,4khz, 0,8khz) dla SSB (1,8khz, 2,4khz). Dwa bity na rejestrze sterującym wystarczą to sterowania, jeden bit określa grupę filtrów (CW/SSB) drugi określa szerokość filtru (wąski/szeroki). Przy większej ilości rejestrów ( opcja dla Husara) będzie możliwość wyprowadzenia 4 bitów sterujących.

Czy szkoda tej syntezy do Husarka ?
Każde radio powinno mieć "to coś" aby było rozpoznawalne i charakterystyczne.
Dlatego wszystkie moduły Husarka są projektowane od podstaw aby były na swój sposób oryginalne i charakterystyczne dla tej konstrukcji. Front radia, sposób zobrazowanie informacji oraz podstawowe elementy sterowania decydują o ostatecznym wyglądzie radia oraz jego funkcjonalności. Trudno będzie Husarka z tą syntezą pomylić z inna konstrukcją.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
15-07-2012 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #148
RE: Synteza SPHM DDS
Czy starczy pamięci na prosty SWEEP ... czyli przemiatamy zadane pasmo i obrazujemy odczyty Smetra ... w efekcie mamy analizator widma (oczwiście trzeba nie za szybko by odpowiedź ARW nie fałszowała "pomiarów"

o coś takiego chodzi jak w >>>>TO3DSP (link)

İmage

Wyciszamy głośnik ... i obrazujemy zajętość pasma :-)
15-07-2012 16:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
K2KP Offline
Arek
***

Liczba postów: 114
Dołączył: 06-07-2009
Post: #149
RE: Synteza SPHM DDS
Jarek,
Jezeli chodzi o TO3DSP i jego autora to on teraz pracuje nad nowym trx-em o nazwie NEON mozna znalezc troche zdjec u niego na stronie.Calkiem niezle sie ten trx zapowiada.

Pozdrawiam
Arek AC2FC
15-07-2012 19:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,214
Dołączył: 23-08-2009
Post: #150
RE: Synteza SPHM DDS
Moim zdaniem w panelu syntezy byłby to przerost formy nad treścią.

Choć zrobienie tego w zaproponowany sposób wydaje się być dosyć proste, to nie uzyskujemy i tak widoku bieżącej sytuacji a jedynie w momencie skanowania.

Nie należy zapominać, że ta synteza jest do homodyny!
W homodynie mamy dostępne sygnały I Q. Wystarczy wyprowadzić na odpowiednie gniazda i to wszystko. Podłączamy laptopa i cieszymy się obrazem widma o wiele doskonalszym niż ten, który można uzyskać na małym ekraniku. Nie trzeba też przerywać pracy TRXa i skanować częstotliwości - obraz widma obserwujemy na bieżąco.

Drugie możliwe rozwiązanie to analizator widma na oddzielnym procesorze bazujący również na sygnałach I Q.
Takie rozwiązanie było już dyskutowane na tym forum, a kolega SP9FKP miał wykonany prototyp: http://sp-hm.pl/thread-568.html
Tu też nie trzeba nic skanować i dostajemy bieżący obraz sytuacji na paśmie, który przecież zmienia się bardzo dynamicznie i może być zupełnie inny podczas skanowania niż w momencie nasłuchu.

Planowany jest dalszy rozwój konstrukcji, a wtym również DSP...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2012 19:27 przez SP2JQR.)
15-07-2012 19:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości