Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synteza SPHM DDS
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 02-11-2010
Post: #131
RE: Synteza SPHM DDS
Zmiana nastawy w Si 570, która objawia się mniejszym, lub większym stukiem w głośniku następuję w zależności od częstotliwości generowanej. I tak jak napisał kolega SP1UJB na 3,5 MHz są one bardzo blisko siebie. Sprawdziłem i zarówno w syntezie 4Z5KY jak i PA0KLT zmiana podziału w homodynie, gdzie VFO jest dzielone przez 4, następuje na 3,5 MHz co 15kHz. Jest to wartość, kiedy kręcimy gałką w jedną stronę. Po zmianie nastawy w Si mamy jakby okno w którym można przestrajać się +/- 15 kHz bez żadnych ubocznych skutków. Wraz ze wzrostem częstotliwości to okno się powiększa i tak dla 7 MHz wynosi +/- 25kHz , a dla 14 MHz +/- 50kHz . W załączeniu nagranie dokonane dzisiaj o 7,52 na 40m. Przestrajałem homodynę od 7.166 do 7.200 a następnie w dół do 7.000 MHz. Powinno być słyszane kilka stuków ze zmiany nastawy Si. Są one na poziomie trzasków atmosferycznych i jak wcześniej pisałem praktycznie niesłyszalne . Pozdrawiam, Janusz.


Załączone pliki
.mp3  40m.mp3 (Rozmiar: 457.65 KB / Pobrań: 632)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2012 8:11 przez SP5BMP.)
06-07-2012 8:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #132
RE: Synteza SPHM DDS
Bardzo wąski zakres przestrajania generatora Si570 uzyskany w kilku znanych projektach syntez zniechęcił mnie do tego stopnia, że zarzuciłem pierwsze prace rozpoczęte przed rokiem. Przy projektowaniu sterownika syntezy SPHM do Husara zakładałem wykorzystanie układów AD9951.
Rozpoczęcie prac nad nową homodyną, pozytywne testy generatora Si570 z prototypem, prostota aplikacji spowodowały powrót po pomysłu zastosowanie tego rozwiązania jako podstawowego VFO do Husarka.

Główny wysiłek skierowałem na zmuszenie generatora Si570 do pracy w szerszym zakresie przestrajania w celu zredukowania efektu "stuków" przy zamrażaniu generatora. Po wielu pomiarach, analizie formatów rejestrów oraz praktycznych testach udało mi się uzyskać okno płynnego przestrajania około 6 razy szersze niż w innych znanych syntezach na układzie Si570.

Aktualnie wszystkie testy wykonuję przy mnożniku VFOx4. W tej wersji oprogramowania okno przestrajania bez zamrażania (lekko zależne od częstotliwości generatora Si570 oraz ustawionej częstotliwości) wynosi:

Homodyna VFO x 4:
1,8Mhz +/- 50khz
3,5Mhz +/- 90kHz
7,0Mhz +/-180khz
14Mhz +/-360khz, przyrost częstotliwości 2 razy podwaja okno przestrajania.


Pierwsze testy przestrajania w zakresie KF-u (3...30Mhz) nie wykazały zrywania sygnału na wyjściu Si570, przestrajanie jest płynne bez dziur oraz nie wykryłem występowania efektu zamrażania po każdym impulsie z enkodera.
Jeśli testy innych Kolegów potwierdzą poprawność działania mojego oprogramowania to uzyskamy zdecydowane ograniczenie efektów "stuków" przy przestrajaniu na pasmach i pozbycie się jednej z największych wad układu Si570.

73 Adam
10-07-2012 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3IQ Offline
Bogdan
****

Liczba postów: 265
Dołączył: 23-10-2011
Post: #133
RE: Synteza SPHM DDS
Adamie, gratuluję tych osiągnięć i jestem pełen uznania ogromu prac, które już wykonałeś. Sam już doświadczyłem przy okazji budowy DC01, jak męczące są te stuki w czasie przestrajania generatora Si570. Dlatego bardzo chętnie skorzystam z Twojego projektu jak tylko będzie dostępny. Postanowiłem zaopatrzyć się w następne Si570, ale już u profesjonalnego sprzedawcy, tak aby po dostawie nie okazały się egzemplarzami klasy SAMPLE, co niestety miałem okazję wcześniej doświadczyć.
73 Bogdan, SP3IQ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2012 22:17 przez SP3IQ.)
10-07-2012 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #134
RE: Synteza SPHM DDS
Adam z numeru seryjnego wyszło mi, że mam 85dec (55hex)
http://www.silabs.com/products/clocksosc...?sid=20543
Coś oślepłem i nie mogę znaleźć postu w którym podawałeś adres Twojego...
Inny czy to samo?
MAc
mrn

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
11-07-2012 1:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 545
Dołączył: 02-11-2010
Post: #135
RE: Synteza SPHM DDS
Od kilku dni testuję sterownik do Trxa z syntezą Si570 opracowany i zmontowany przez Adama. Mechanikę wykonałem szybko, tylko do prób. Chciałbym kolegom przekazać kilka swoich spostrzeżeń. Panel ma bardzo ładną grafikę i jest przyjazny w obsłudze . Rewelacyjnie działa strojenie, nie gubi żadnych impulsów. Sprawdzałem to enkoderem magnetycznym Copal RMS20-250, którym wielokrotnie z różną prędkością kręciłem w różne strony i jak się powróci do poprzedniego ustawienia to i częstotliwość wraca do wartości wyjściowej. W bardzo prosty sposób zmienia się krok syntezy, inny można ustawić dla SSB i CW. W SetUp-ie można w szerokim zakresie ustawiać czasy przejścia z odbioru na nadawanie i z powrotem. Jest to bardzo potrzebne ze względu na stosowane różne przekaźniki jak i umożliwia sterowanie PA większej mocy, gdzie czasy przełączania są dłuższe. Zainteresuje to opracowanie na pewno wielu kolegów, gratuluję Adamie – Janusz.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
11-07-2012 8:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #136
RE: Synteza SPHM DDS
Dziękuję Kolegom za miłe słowa o projekcie. Jak widać aktualnie nie są tylko "kolorowe obrazki" jak rok temu a w pełni funkcjonalny sterownik syntezy do rozbudowanego radia.
Nie zapominajmy, że wiele pomysłów powstało podczas dyskusji z Kolegami z "Grupy Husar". Możliwości w zakresie emisji CW to głównie zasługa Janusza SP5BMP, który w licznych dyskusjach przekazał mi stosowne wymogi, wiele praktycznych wskazówek i uwag z testów a ja to przerobiłem na właściwy kod procesora.

Obecnie poprawiane są błędy wykryte w pierwszych testach i czekamy na uwagi od innych Kolegów posiadających prototypy syntezy. Sądzę, ze pod koniec wakacji będzie gotowa stabilna wersja oprogramowania do rozpowszechniania.

Dalej trwają prace nad kolejnymi funkcjami:
- obsługa Smetra i miernika SWR;
- sterowaniem automatyką;
- kluczem elektronicznym;
- sterowaniem DSP;
- sterowaniem skrzynką easyATU;
- CAT-em do komputera.
Plany są ambitne, jak czas pozwoli to będę je konsekwentnie realizował.

Adres układu Si570
Każdy układ typu Slave podłączony do magistrali I2C ma określony adres podawany na 7 bitach (Si570 adres 55 hex). Przy wysyłaniu adresu na magistralę adres jest umieszczany na najstarszych bitach, czyli tak jak byśmy go pomnożyli *2 (przesunięcie danych w lewo o 1 bit). Z naszego adresu 55 hex otrzymujemy bajt o wartości AA hex (AA <- 55). Najmłodszy bit D0 służy do podawania informacji o typie wykonywanej operacji podczas transakcji master-slave (RD/WR odczyt/zapis).

W notach aplikacyjnych znajdziemy dwa sposoby podawania adresu układów slave:
- jako 7 bitowy, dla Si570 typowy to 55 hex;
- jako 8 bitowy, przesunięty w lewo o 1 bit, dla Si570 to AA hex;

Przy sterownikach należy podawać informację w jakiej postaci należy ustawić adres. W syntezie SPHM adres układu Si570 jest podawany w postaci 8 bitowej (AA hex) i możemy go zmieniać z krokiem co 2 ponieważ adresy nieparzyste są zarezerwowane dla zapisu. Jak widać to kwestia umowy i sposobu napisania oprogramowania sterującego.

Maciek, Twój układ o adresie firmowym 55 hex w mojej syntezie ustawiasz jako AA hex i jest to dokładnie to samo.
Wszystkie układy kupowane w sdr-kit mają ten sam adres: 55 hex, na 7 bitach (AA hex na 8 bitach). Pojedyncze układu Si570 o innych adresach pochodzą moim zdaniem z próbek (darmowych, płacimy cło) lub z demontażu.
--------------------------------------
Maciek Twój układ ma taki sam adres jak mój dlatego nie przyda się do testów.

73 Adam
11-07-2012 10:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #137
RE: Synteza SPHM DDS
Ok, ja pytałem bardziej pod kątem porównania z twoim - czy mam inny adres i czy w związku z tym przyda ci się do testów

MAc

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
11-07-2012 13:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #138
RE: Synteza SPHM DDS
Przekazałem kilku Kolegom do testów pierwszą wersję oprogramowania syntezy. Oprogramowanie w tej wersji obsługuje jeden generator Si570 i konfigurację na dwóch rejestrach 74HC595. Synteza jest dość rozbudowana dlatego zabrałem sie za pisanie instrukcji obsługi. Na forum opiszę kilka podstawowych ekranów aby pokazać możliwości sterownika.

Pierwszy ekran pokazuje start sterownika, gdzie znajdziemy informację o wersji oprogramowania, aktualnym ustawieniu rodzaju radia (DC, IF) oraz wykryciu układu Si570 (brak Si570, zły adres lub błąd komunikacji). Jeśli chcemy wejść do konfiguracji sterownika ( system SetUP) musimy "puknąć" w panel dotykowy zanim zniknie ekran startowy. To jedyny moment umożliwiający wejście do menu konfiguracyjnego.

Drugi ekran pokazuje klawisze do konfiguracji parametrów sterownika. Na klawiszach znajdziemy opis ustawianego parametru a po jego naciśnięciu pojawi się aktualna wartość parametru. Zmiany dokonujemy głównym enkoderem syntezy. Po ustawieniu wymaganej wartości ponownie naciskamy klawisz co spowoduje akceptację i zapamiętanie nastawy w pamięci EEPROM.

Sterownik możemy skonfigurować do pracy z homodyną (tryb DC) lub heterodyną (tryb IF). W trybie DC nie trzeba zerować nastaw pilotów dla pośredniej. W trybie pośredniej VFO zawsze pracuje powyżej pośredniej ( f_trx+f_poś.) Do dyspozycji mamy 4 piloty (CWL, CWU, LSB, USB) oraz Shift dla CW.

TRX DC typ radia (DC-homodyna, IF-heterodyna)
Si570 adr - adres układu Si570
Si570 Fout - częstotliwość kalibracji generatora Si570
Si570 Fgen - częstotliwość wewnętrznego generatora Si570
IF to USB - częstotliwość pilota dla USB
IF to LSB - częstotliwość pilota dla LSB
IF to CW - częstotliwość pilota dla CWU (gorna wstęga)
IF to CWR - częstotliwość pilora dla CWL (dolna wstęga)
nul VFO - mnożnik dla VFO (x1, 2, 4)
frec step - krok dla enkodera przy nastawach częstotliwości (tylko w SetUp-ie)


Do przełączania nadawanie/odbiór mamy 3 niezależne wyjścia (zasilanie_RX, zasilanie_TX, przekaźnik_N/O) oraz 3 ustawiane czasy (delay_RX, delay_TX, delay_BK)

Del TX - opóźnienie włączenia zasilania nadajnika;
Del RX - opóźnienie włączenia zasilania odbiornika
DEL BK - opóźnienie dla BK
SHIFT - przesuniecie częstotliwości odbioru dla CW
FAST - mnożnik dla szybkiego przestrajania VFO;
EEPROM - przywracanie nastaw fabrycznych w pamięci EEPROM
TOUCH - kalibracja panela dotykowego;
QUIT - wyjście z trybu konfiguracji parametrów.


Trzecie zdjęcie to podstawowy ekran syntezy w trybie odbioru, po prawej stronie dynamiczne MENU przywoływane w zależności od wykonywanych funkcji (na zdjęciu menu pamięci). Górne klawisze konfiguracji radia:

AN1 - zmiana anteny
-10 - zmiana tłumika na wejści odbiornoka + wzmacniacz
LSB - zmina rodzaju modulacji CWL, CWU, USB, LSB
CF2 - zmiana numeru konfiguracji na paśmie (CFG1, CFG2) oraz przywołanie menu konfiguracji po prawej stronie ekranu


Zmiana pasma - pukamy na górna nastawę częstotliwości (bursztynową), po zmianie koloru na granatowy możemy zmieniać pasma enkoderem lub klawiszami z menu pasm. Ponowne puknięcie akceptuje wybrane pasmo i ustawia odpowiednią do niego konfigurację radia.
Dolna linia to nastawy częstotliwości zapamiętane w 10 komórkach pamięci oddzielnie na każdym paśmie.

Dolne klawisze konfiguracyjne:

RX2 - tryb wirtualnego odbiornika, pełna niezależna konfiguracja radia + dowolne pasmo
RIT - tryb RIT-a, pokazuje zmianę częstotliwości odbioru oraz wartość odstrojenia
SPLIT- tryb splitu, możliwość przestrajania zarówno odbiornika jak i nadajnika
LOCK- blokada przestrajania VFO


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Adam
12-07-2012 10:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 764
Dołączył: 29-08-2009
Post: #139
RE: Synteza SPHM DDS
Dwa pytania -
1. czy SWAP to przełączanie pomiędzy VFO?
2. jak się zrównuje częstotliwości VFO

Już tłumaczę o co chodzi - przy pracy split najczęściej będąc na VFOA zrównuję VFO B z VFO A (klawiszem), następnie swapuję VFO na VFOB, dostrajam się do częstotliwości słuchania korespondenta, wracam (swap) na VFOA i w tym momencie włączam split.

Generalnie - do czorta klikania
Pytanie jak ta procedura wygląda w Husarku? Dla mnie ważne, bo w splicie na cw pracuję bardzo dużo.


MAc

PS
podoba mi się coraz bardziej :-)

Zjazd Techniczny Burzenin 2019
5-8 września 2019r.
12-07-2012 10:33
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,068
Dołączył: 02-02-2009
Post: #140
RE: Synteza SPHM DDS
SWAP w menu po prawej stronie nie ma nic wspólnego ze splitem. Ten SWAP służy tylko do obsługi pamięci radia. Jak działa swap w splicie napiszę troszkę później przy omawianiu funkcji SPLIT (muszę zrobić kilka zdjęć).
Jeśli po prawej stronie ekranu many aktualnie inne memu klikamy na dolną częstotliwość w granatowym kolorze aby przywołać menu obsługi pamięci.

Menu obsługi pamięci:
MS - zapis nastawy częstotliwości w aktualnej komórce pamięci (MEM:00)
MR - odczyt nastawy częstotliwości z aktualnej komórki pamięci
M+ - zmiana numeru komórki pamięci w górę
M- - zmina numeru komórki pamięci w dół
SWAP - zamian częstotliwości radia z zastawą z aktualnej komórki pamięci
(f_radia = memory[nr]; memory[nr]=f_radia)
DEL - kasowanie aktualnej komórki pamięci, po kasowaniu w komórce znajduje się częstotliwość początku pasma np. 3.500khz
CRL - kasowanie wszystkich 10 komórek pamięci na aktualnym paśmie


Podczas pracy w zawodach przestrajam radio w poszukiwaniu interesujących mnie stacji, wołam bez rezultatu, zapisuję QRG do pamięci [MS], ustawiam kolejną komórkę [M+] i szukam dalej, itd. Aby nie marnować czasu na ponowne wyszukiwanie stacji których nie zaliczyłem wracam na wyszukane częstotliwości poprzez przywołanie nastaw z pamięci [MR], jeśli uda mi się zrobić łączność kasuję nastawę [DEL] aby ponownie nie wracać do tej stacji. Nowe QRG stacji zapisuję w wolne komórki pamięci skasowane po zaliczeniu łączności.
SWAP pozwala łatwo zamieniać częstotliwości pomiędzy VFO a pamięcią.

73 Adam
12-07-2012 11:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości