Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Icom756 wymiana LCD
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #1
Icom756 wymiana LCD
Witam....
Posiadacze IC756 borykają sie z wadą fabryczną wyświetlacza LCD "Sanyo DG24321" .
Jeśli zachodzi potrzeba wymiany znalazłem rozwiązanie jest nim nowy LCD firmy -WinStar WG320240D-TMI-TZ-.
Niech was nie zwiedze bogata oferta producenta tylko WG320240D-TMI-TZ ma odpowiednie wymiary i wbudowany przetwornik -25v. Jak wiadomo przetwornica -30v w ic756 jest powodem zakłóceń odbiornika, po wymianie wyłączamy. Dlatego zastosowałem nowszy doskonalszy LCD z Winstar-a . Co najważniejsze podświetlany LED więc druga przetwornica do zasilania zimnej katody została wyłączona. Na dzień dziejszy pracują dwa takie Icom756.Blush
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage

WinStar --
.pdf  WG320240D-TMI-TZ-------.pdf (Rozmiar: 624 KB / Pobrań: 2885)

PROSZĘ NIE PISAĆ W TYM POŚCIE O NAPRAWACH WYŚWIETLACZA SANYO ! Angry
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2011 21:00 przez 3FAZY.)
31-07-2011 16:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 30-04-2011
Post: #2
RE: Icom756 wymiana LCD
Witam.
Możesz podać źródło wyświetlacza i cenę .
Mam dwóch znajomych z tymi problematycznymi wyświetlaczami , może dało by się im pomóc w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam
Andrzej SQ1GU
09-08-2011 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #3
RE: Icom756 wymiana LCD
OK...
Pełna nazwa ---WG320240D-TMI-TZ---
Podaje link do firmy handlowej gdzie kupiłem.POLECAM.
http://www.unisystem.pl/ea/strony/produk...=&idk=1751
Mam nadzieje że nie zostanie to potraktowane jako naruszenie regulaminu.Rolleyes
12-08-2011 18:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 30-04-2011
Post: #4
RE: Icom756 wymiana LCD
Dzięki za info.
A powiedz jeszcze czy tą płytkę pośredniczącą ze złączem to sam robiłeś czy jest ona wyjęta z czegoś ?
13-08-2011 10:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #5
RE: Icom756 wymiana LCD
Płytkę ze złączem jest wyjęta ze starego LCD i kabelki zalane klejem. İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2011 8:26 przez 3FAZY.)
15-08-2011 2:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6HFT Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 20-10-2011
Post: #6
RE: Icom756 wymiana LCD
Witam
Zbyszku cieszę się że wreszcie znalazl się ktoś w SP , kto poradzil sobie z tym problemem, chwała Tobie za to. bo rozwiązanie jest fantastyczne i przystępne finansowo . Mam jeszcze dodatkowe pytanie , w temacie wymiany:
po pierwsze jak wylączyleś przetwornicę 30V,
po drugie ,czy w tej wersji jest możliwość regulacji opcju wyświetlacza, jak przy orginale ( myśle, że nie, ale czy nie da się tego jakoś rozwiązac).
To na razie tyle. W imieniu posiadaczy starego , ale dobrego ic-756
SERDECZNE DZIĘKI
pozdeawiam Jurek SP6HFT & IZ1QXW
22-10-2011 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 30-04-2011
Post: #7
Photo RE: Icom756 wymiana LCD
Witam. Własnie zakończyłem operację wymiany wyświetlacza w IC756. Pomimo że to nie oryginał udało mi się podłączyc tak aby działała regulacja kontrastu i podświetlenia (bez nadmiernych modyfikacji i przerubek).


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage
23-12-2011 0:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GU Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 13
Dołączył: 30-04-2011
Post: #8
RE: Icom756 wymiana LCD
Trochę więcej szczegółów:
Przed wymianą wyswietlacza ustawiamy jasnosć i kontrast na 50%
Nowy wyświetlacz podłączamy poprzez płytke posredniczącą ponieważ ma inne złącze. Gniazdo do tej nowej płytki mozna pozyskać ze starego wyswietlacza (najpepiej wytutowac za pomocą HotAir) Po włączeniu radia musimy ustawić kontrast wyśwetlacza , VR-150 na płycie sub-logic unit ( jedyny peerek).
Zakres regulacji kontrastu nowego LCD jest bardzo duży (10% to pełna skala) dolutowywujemy więc do układu scalonego IC151A opornik 330k pomiedzy nóżkami 1 i 2 .
Nowy LCD ma podświeltenie LED więc wyłączamy generator wysokiego napięcia poprzez odlutowanie zasilającej nogi transformatora L101 a w to miejsce podłaczamy plus podświetlenia wyświetlacza przez opornik 56ohm a minus gdzieś obok do masy.
Zakres regulacji podswietlenia jest bardzo mały, a by go zwiększyć dodajemy opornik 1k równolegle do R103(10k).


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

.pdf  TopLayer.pdf (Rozmiar: 5.17 KB / Pobrań: 869)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2011 1:54 przez SQ1GU.)
29-12-2011 1:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8GUM Offline
Jacek
**

Liczba postów: 72
Dołączył: 13-12-2009
Post: #9
RE: Icom756 wymiana LCD
Dzięki za opis, pewnie wielu kolegom się przyda Smile Ja mam IC746 i tam jest mniejszy problem, żadziej występuje, ale można spotkać w dobrej cenie pierwsze wersje IC756 z niesprawnym wyświetlaczem.
29-12-2011 10:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6HFT Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 20-10-2011
Post: #10
RE: Icom756 wymiana LCD
Witam,
Jestem już po wymianie wyświetlacza w radiu i chciałbym się podzielić z kolegami paroma swoimi spostrzeżeniami w tym temacie.
Po pierwsze regulacje jasności oświetlenia zrealizowałem usuwając dławik L102 i podpinając się pod kolektor tranzystora Q103. Ledy wyświetlacza połączane są przez rezystor 68Ohm co daje możliwość regulacji napięcia od 2,9V do 3,3V. Pomiar ten jest przy napięciu zasilającym radio ok. 13,8V. Pamiętajmy, że napięcie zasilania może się zmieniać ,gdy zasilamy radio z innego źródła ,i ledy wyświetlacza mogą różnie świecić. Rozwiązanie kolegi Zbyszka SP9QZW nie powoduje tego gdyż ledy zasilane są z napięcia stabilizowanego 5V.
Po drugie napięcie ujemne które służy do ustalenia kontrastu pobrałem z radia i nie robiłem w tym układzie żadnych przeróbek. Zakres zmian napięcia jest tak duży, że nie ma takiej potrzeby i działa to bardzo sprawnie.
Po trzecie, co jest moim zdaniem bardzo ważne, a do tej pory nie zostało nigdzie wymienione: przy kupnie wyświetlacza musimy zwrócić uwagę na jego polaryzację. Jeżeli chcemy patrzeć na wyświetlacz który stoi poniżej naszego wzroku potrzebujemy oznaczenie L. Jeżeli zaś radio będzie stało powyżej naszego wzroku, a chcemy, żeby wyświetlacz był dobrze czytelny wybieramy oznaczenie I. Na przykład WG320240D-TTI TZ litera I oznacza, konieczność patrzenia z dołu, żeby go dobrze czytać. Wbrew pozorom jest to bardzo ważne, a sprzedawcy nie zawsze nas o tym informują.
Życzę udanych przeróbek.
Pozdrawiam, Dosiego Roku.
Jurek SP6HFT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2012 17:34 przez SP6HFT.)
04-01-2012 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości