Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Icom756 wymiana LCD
SQ5ABF Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 26-03-2012
Post: #11
RE: Icom756 wymiana LCD
W takim razie gdy trx jest poniżej wysokości wzroku to powinienem stosować WG320240D-TTL TZ - z tym że w ofercie tej firmy takiego nie znalazłem, no chyba że trzeba do nich zadzwonić i się o konkretny model spytać. Można prosić o jakieś sugestie lub link gdyby się okazało że nie potrafię znaleźć.
Pozdrawiam
Artur SQ5ABF
29-03-2012 8:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #12
RE: Icom756 wymiana LCD
İmage İmage İmage İmage İmage

Witam....
Typ katalogowy wyświetlacza podany prze zemnie nie jest Przypadkowy!
Czytelnoś jest lepsza niż w orginalnym LCD,co widać na foto,
nie ma znaczenia czy spoglondamy na LCD na wprost ,z góry,zboku a nawet z podłogi.


-wyłanczamy kontrast z ic756
-wyłanczamy -30v zasil. ic756
-montujemy stabilizator +5v i rezystor do podświetlenia 33-36 oHm
Raz ustawiony kontrast będzie właściwy dla każdego poziomu podświetlenia LCD
a tagże zapewna dobrą czytelność w dziennych i nocnych warukach.

Doceniam inwencje tórczą Kolegów.
Pozdrawjam sp9qq
22-07-2012 14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2CDK Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 05-01-2012
Post: #13
RE: Icom756 wymiana LCD
Witam

Dzięki pomocy Zbyszka udało mi się wymienić wyświetlacz w IC-756.
Płytkę pośredniczącą pozyskałem ze starego wyświetlacza. Samego wyświetlacza nie mocowałem na dystansach lecz wykorzystałem mocowanie orginalne. Trzeba troszkę pobawić się pilnikiem w nowym wyświetlaczu, ale jest to do zrobienia ( wyświetlacz przykręcony dwiema orginalnymi śrubkami czego nie widać na zdjęciach ).
W ramce metalowej spiłowałem 2mm blachy dzięki czemu mogłem wyświetlacz przesunąć w lewo (stoi bardziej na środku).

Kontrast rozwiązałem na potencjometrze 20k . Raz ustawiony nie trzeba zmieniać. Do podświetlenia LCD wykorzystałem napięcie z przetwornicy ( regulacja podświetlenia z menu) z której usunąłem cewkę i trafo ( na zdjęciu rezystor 68ohm tymczasowy trzeba wsadzić kilku watowy bo ten się za bardzo grzeje ).

Dziękuje jeszcze raz Zbyszkowi dzięki niemu to rozwiązanie z wyświetlaczem WINSTAR-A jest bardziej ekonomiczne no i radio wygląda znacznie lepiej.

Pozdrawiam
SQ2CDK Tomasz
Witam

Kilka dodatkowych fotek

Pozdrawiam
SQ2CDK
SCHEMAT POŁĄCZEŃ

winstar gniazdo sanyo
1 5
2 6
3 7
4 8
5 9
6 1
7 2
8 3
9 4
10 12
11 11 zwora-/
12 potencjometr /
13 potencjometr /
14 10 potencjometr zwora -/


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2012 17:29 przez SQ2CDK.)
15-08-2012 17:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2CDK Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 05-01-2012
Post: #14
RE: Icom756 wymiana LCD
Jeszcze jedna fotka. Smile


Załączone pliki Miniatury
İmage
26-08-2012 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #15
RE: Icom756 wymiana LCD
Witam....
Dziękuje serdecznie wszystkim którzy czynnie uczestniczyli nad rozwiązaniem problemu LCD.
Zdjecia i opisy z pewnością pomogą innym przy wymianie wyświetlacza.

Pozdrawiam Zbyszek SP9QQ

İmage





İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-12-2012 8:16 przez 3FAZY.)
11-12-2012 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #16
RE: Icom756 wymiana LCD
Włodek SP5ATS przesyła zdjęcie.
İmage

WG320240D-TTI-TZ
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2012 14:30 przez 3FAZY.)
22-12-2012 14:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #17
RE: Icom756 wymiana LCD
Koledzy mamy naśladowców NU5K i jego Receiver IC .

İmage
13-01-2013 22:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 12-12-2009
Post: #18
Tongue RE: Icom756 wymiana LCD
Ale to jest Icom IC9000!
Zdaje się, że w oryginale na display użyto w nim lampy obrazowej. Jeżeli NU5K przerobił to na LCD to musi być naprawdę niezłym fachowcem..
____________________
Ryszard


# nie IC9000 tylko IC R9000 ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2013 19:48 przez SP9FYS.)
14-01-2013 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3FAZY Offline
SP9QQ
*

Liczba postów: 32
Dołączył: 23-06-2011
Post: #19
RE: Icom756 wymiana LCD
(14-01-2013 19:48)SP9FYS napisał(a):  Ale to jest Icom IC9000!
Zdaje się, że w oryginale na display użyto w nim lampy obrazowej. Jeżeli NU5K przerobił to na LCD to musi być naprawdę niezłym fachowcem..
____________________
Ryszard


# nie IC9000 tylko IC R9000 ...

ICOM IC R9000 ma zwykły monitor CRT (320x234 pixel). "AV",
włożył wtyczkę sygnału RCA (cinch) i podłączył zasilanie do TFT LCD 5"display .
Przyznaje pomysł dobry.


İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-01-2013 10:37 przez 3FAZY.)
15-01-2013 10:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości