Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przekładnia do helipota
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #1
Przekładnia do helipota
Witam!
Pomysłu potrzebuję na prostą, łatwą do wykonania lub adaptacji, bezluzową
przekładnię 1/3-1/5 do "napędu" helipota w VFO.
Wiem że życzenia powyższe są tak mniej więcej jak "z ERY".Angel
Ale może ktoś już temat przerabiał, co by drzwi otwartych nie wyważać.
Kołacze się mi po głowie wykorzystanie przekładni 1/3 z kondensatora strojeniowego odbiorników Unitry.Huh
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2011 13:17 przez SP7KH.)
18-02-2011 13:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #2
RE: Przekładnia do helipota
(18-02-2011 13:14)SP7KH napisał(a):  Witam!
Pomysłu potrzebuję na prostą, łatwą do wykonania lub adaptacji, bezluzową
przekładnię 1/3-1/5 do "napędu" helipota w VFO.
Wiem że życzenia powyższe są tak mniej więcej jak "z ERY".Angel
Ale może ktoś już temat przerabiał, co by drzwi otwartych nie wyważać.
Kołacze się mi po głowie wykorzystanie przekładni 1/3 z kondensatora strojeniowego odbiorników Unitry.Huh
Witam...
Kiedyś w radzieckim Radio widziałem schemat przekładni na 3 łożyskach ,takich małych( one były dostępne do młynków do kawy z Zelmeru) ..chodziło to bez luzów , muszę odszukać ten artykuł z wymiarami i zeskanować.
P.S. Najprościej kupić na znanym serwisie Smile)) "małą nastrojkę" pełno tego narazie jeszcze jest.

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2011 19:17 przez SP8RHP.)
18-02-2011 19:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #3
RE: Przekładnia do helipota
(18-02-2011 19:33)wojtas napisał(a):  Przecież helipod ma 10 obrotów i w/g mnie przekładnia nie jest potrzebna ale warunek, że przestrajanie będzie odbywało się w miarę liniowo. W ostateczności zastosuj dodatkowy potencjometr jak w Kajmanie i będziesz mógł dostrajać się nim w granicach kilku khz.
Teoretycznie jest wszystko OK...
Dla np... 80m...wychodzi na jeden obrót 30kHz...z deka za duzo...Sad((
300K/30 ->10K a dla 300/5 -> 6K...to juz jest z przekładnią, pomijając niestabilność itp
Niby nic... dla 40m 200k/10 -> 20K , 200k/30(przekladnia) ~6.67K to juz jest do przyjecia Smile)) 360/6.67K daje 540Hz na 1 "krok" nooo itd...
P.S. "Wojtas"... liniowość jest zawsze czysto teoretyczna -> w idealnych warunkach.
W moim radiu typu Catalina uzywalem "duzej nastrojki"+1/3 kondensator od 3.5-28 zadnych luzów i pełna
płynność strojenia z dokładnością do 10Hz.Juz nie pamietam , ale glowne pokrętło miało chyba 1/5 a dokladne
1/30 co dawało z kondensatorem VFO 5x3 i 30x3...15-90 i dalej (w zaleznosci dla pasma) 24k-4k/obrót...

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2011 0:36 przez SP8RHP.)
18-02-2011 23:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #4
RE: Przekładnia do helipota
Nastrojka niestety odpada z dwóch powodów.
1-kompletnie nie pasuje do obudowy (w załączniku)
2-Helipot 1/10 i nastrojka 1/36 - to 10 krotnie za duże przełożenie.

Ale warto by ją sprawdzić z jednoobrotowym - wysokiej jakości potencjometrem
bo razem dawało by to dla 270 stopni przełożenie 1/27.
Dla zakresu 3650 - 3780 byłoby około 4,8KHz na obrót gałki.

Ale gdyby kolega odnalazł gdzieś rysunki tej sprytnej przekładni z łożysk to bym się polecał.


Załączone pliki Miniatury
İmage
19-02-2011 7:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #5
RE: Przekładnia do helipota
Widać jestem mniej zdolny manualnie - albo do normalnych TRx-ów i ich gałek przyzwyczajony.
15 KHz to już minimum 3-4 x za dużo.
Twórca tego wynalazku AVT tak zrobił bo inaczej mu się nie chciało, bo użytkownika olewa - słusznie zresztą bo i tak nic uruchomić w sposób normalny nie można.
19-02-2011 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Online
miso(michal]
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 21-09-2009
Post: #6
RE: Przekładnia do helipota
witam zaciekawiani dyskusjom na temat wartości jednego obrota sprawdziłem na swoim TEN-TEC -u z lat 70 wynosi 15KHz i dla mnie jest trocha za mało . Galka duża 45mm pozdrawiam

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
19-02-2011 21:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #7
RE: Przekładnia do helipota
Czyli nie jestem odosobniony w poszukiwaniu wygody.
Moja gałka ma w oryginale 30 mm, ale zatoczę ją co by miejsce na pierśćień z twardej gumy zrobić.
Wtedy razem z pierścieniem będzie miała 42 mm.
Właśnie na allegro pokazał się kondensator który może być idealną bazą dla mojej przekładni 1/3 z helipotem.


Załączone pliki Miniatury
İmage
19-02-2011 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1FTB Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 10-11-2010
Post: #8
RE: Przekładnia do helipota
Odnośnie przekładni z łożysk to :
A.Janeczek "Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących"
załączam "foto-scan".


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2011 23:23 przez SQ1FTB.)
19-02-2011 23:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #9
RE: Przekładnia do helipota
Na pewno byłoby super - problemem jest wielkość wyświetlacza.
Miejsca ci na niego w tej skrzyni niewiele.
Okienko ma wymiar 50 x 28 mm i trzeba jeszcze by pi razy oko po 4-5 mm na maskę z każdej strony zostawić, to zostaje 42 x 20 - w sam raz na wyświetlacz LCD 2x8.
Niestety CB miało tylko dwie cyfry.
Gdyby była jakaś prosta synteza bez wodotrysków to w późniejszym czasie do pomyślenia.
I Tak Taurus w tej obudowie to rozwiązanie tymczasowe.
W międzyczasie może się trafi - za normalne pieniądze - jakaś uruchomiona płytka z filtrem fabrycznym PP-9, wtedy można pomyśleć.
I tak ekonomicznie jest to bez sensu - bo gotowy TEN TEC SSB 50W z modułami na podstawowe pasma bez WARC był na giełdzie za 1000zł.
Ponadto za około 800 zł idzie zanabyć YAESU FT-7 - wystarczy zewnętrzną skalę do niego i jest fabryka QRP.
Tylko że ja nie znam "ekonomicznego" hobbyBlush - ale są też granice.Sad
20-02-2011 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Online
miso(michal]
***

Liczba postów: 133
Dołączył: 21-09-2009
Post: #10
RE: Przekładnia do helipota
No Panowi Ten-Tec bil podani jak przykład 15KHz na obrót a tak dla jasności posiadam Ten-Tec OmniD SSB 100w i trocha
a cena grubo poniżej 1000 zł
a na Ten Tec -u leży
Piligrim obok fm2008 na 2/70cm dla jasności
pozdrawiam


Załączone pliki Miniatury
İmage

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2011 12:41 przez SQ6IYY.)
20-02-2011 12:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości