Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filtr McCoy na CW?
ATLANTIS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 394
Dołączył: 19-03-2010
Post: #1
Filtr McCoy na CW?
Zajrzałem po raz kolejny do dokumentacji "Bartka". Budując swój egzemplarz zrezygnowałem z oryginalnej koncepcji filtra kwarcowego McCoy'a. SP5AHT zastosował dość specyficzne "otwarte" kwarce, przestrajane przez pocieranie gumką kreślarską albo srebrem. Natomiast dobranie dwóch par różniących się częstotliwością o 1,6kHz byłoby dość złożonym przedsięwzięciem. Zdecydowałem się więc zakupić na Allegro zestrojony filtr drabinkowy.

Dzisiaj jednak pomyślałem, że może znalazłbym pary kwarców mniej oddalonych od siebie, nadające się nie do SSB, ale do CW. Pomiaru dokonałem kiedyś, za pomocą prostego generatora na jednym tranzystorze i licznika częstotliwości. Wynik zapisałem na obudowach kwarców. Wychodzi na to, że dysponuję następującymi parami rezonatorów o tych samych (z dokładnością 10-20Hz) częstotliwościach. Otóż:

2x 9996380Hz
9996450 Hz i 9996440 Hz
9996670 Hz i 9996680 Hz
9997240 Hz i 9997230 Hz
9997540 Hz i 9997520 Hz

Które z nich nadawałyby się do sklecenia odpowiedniego filtra/filtrów CW?
Ktoś z was zna się na teorii budowania takich filtrów? W opisie budowy Bartka nie napisano zbyt wiele, a Google nie mówią mi nic konkretnego. Jakie parametry musi posiadać obwód LC wchodzący w skład takiego filtra? Na podstawie czego określa się jego impedancję?
22-12-2010 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,205
Dołączył: 23-08-2009
Post: #2
RE: Filtr McCoy na CW?
Odpowiedź nie jest prosta. Problem w tym, ż e kwarce powinny posiadać odpowiednią różnicę między rezonansem równoległym i szeregowym, a więc pomiar częstotliwości w prostym generatorku nie wystarcza.
Dużo wiedzy na ten temat jest na Krasnodarze, są tam metody pomiarów kwarców i odpowiednie programy do obliczeń. Linków nie pamiętam i nie mam w tym momencie czasu na szukanie - ale warto bo to kopalnia wiedzy, może ktoś inny się pokusi, zachęcam.
23-12-2010 10:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 14-12-2009
Post: #3
RE: Filtr McCoy na CW?
http://www.cqham.ru/quartz_filters.htm
Jak pisze Henryk .Przestrajamy tylko złotem!!!np z obrączki ślubnej hi lub złoty ząb przodka hi.
Gumka (siarka) ,ołówek (grafit odpada) -to niszczenie kwarcu!!i niestabilność.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2010 0:51 przez SP5CII.)
27-12-2010 0:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #4
RE: Filtr McCoy na CW?
Koledzy,

przestrajanie przez nanoszenie czegokolwiek wydaje mi sie ze jest nietrwałe.

Jesli ktoś chce zbudować McCoy-a to proszę o informację jakie mają być kwarce do filtra i piltów - puszukam i jest 95% szansa ze znajde cos na zakres 8MHz.
Oddam za darmo pod warunkiem opublikowania wyników na forum.

73! Artur sp2qca
28-12-2010 7:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #5
RE: Filtr McCoy na CW?
(27-12-2010 0:45)sp5cii napisał(a):  http://www.cqham.ru/quartz_filters.htm
Jak pisze Henryk .Przestrajamy tylko złotem!!!np z obrączki ślubnej hi lub złoty ząb przodka hi.
Gumka (siarka) ,ołówek (grafit odpada) -to niszczenie kwarcu!!i niestabilność.

nie tylko :-) w górę papierem ściernym a w dół srebrzymy. Zamiast srebrzenia można jodować, ale to mniej trwały i pewny sposób.
wypróbowane praktycznie w czasach kwarców kanałowych na ukf-fm.

MAc
mrn
28-12-2010 12:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 14-12-2009
Post: #6
RE: Filtr McCoy na CW?
Napisałem co jest najstabilniejsze a badałem swoje filtru w komorze klimatycznej lata 75-80 gdzie przechodziły starzenie radary ( -20+80 C).Wykonywałem na kwarcach od 10RT.Zgadza się papierem 0 w górę, złoto w dół - było niezawodne. Jodowanie przy kwarcach mających okładki z innego materiału i srebrzenie wpływ siarki -same problemy.Odstęp pary kwarców 1.8kHz pilot od dolnej 600Hz a potem pojemnością ustawiało się na zboczu.Wykonywałem 4kwarcowe i 8 kwarcowe filtry.potem jak PZK rozprowadzało PP9 przesiadłem się na ten filtr.Tak samo dla cw-odstęp 300Hz-500Hz
73!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2011 22:54 przez SP5CII.)
30-12-2010 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #7
RE: Filtr McCoy na CW?
Witam.
Czytając te posty przez moment poczułem się jak w latach 70 ubiegłego wieku. Ale tak się filtry robiło 40 lat temu, a teraz zamawia się kwarce i po robocie. Chociaż koszt takiego zamówienia może być wyższy od gotowego filtru. Zastanawia mnie tytuł posta "Filtr McCoy na CW", a odpowiedzi mówią o wykonaniu filtru na SSB, o bramce ponad 2kHz. Tak po prawdzie to ja nigdy nie słyszałem o wąskim filtrze McCoy na cw. Na CW to proponuję wykonać filtr drabinkowy. Kwarce jednakowe i jak masz NWT, to zestrojenie jest bezproblemowe.
30-12-2010 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości