Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAG-LOOP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 610
Dołączył: 30-07-2011
Post: #61
RE: MAG-LOOP
(14-07-2019 16:43)SQ8NZD napisał(a):  Witam

Moja antena mag-loop coś nie chce odbierać. Stoi w domu pod oknem a sygnał się nie podnosi w żadnym paśmie KF....
....
Różnica polega jedynie na tym, że zastosowałem 3 a nie 5 pętli.
Proszę o radę.

Adrian, uważasz, że jak postawisz ją blisko przy kaloryferze ( jak na załączonym zdjęciu ) oraz nie wykonasz jej zgodnie z projektem, to będzie cudownie działać ??

Prosisz o radę. Zacznij odwzorowywać projekty zgodnie z ich założeniami konstrukcyjnymi. Sam sobie rzucasz kłody pod nogi i chcesz, aby ktoś inny te kłody usuwał.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2019 0:13 przez SQ8MVY.)
15-07-2019 0:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
****

Liczba postów: 721
Dołączył: 11-02-2011
Post: #62
RE: MAG-LOOP
OK. Moja antena ma stojak, który trytytkami przywiązałem do poręczy balkonu.
Podgłosiłem Kenwooda, pokręciłem kondensatorem antenowym iii nic. Na każdym paśmie cisza włącznie z 160m.

Może należy w niej zastosować tylko jedno kółeczko a nie 5 czy 3 ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2019 6:08 przez SQ8NZD.)
21-07-2019 6:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 28-05-2010
Post: #63
RE: MAG-LOOP
(21-07-2019 6:08)SQ8NZD napisał(a):  Może należy w niej zastosować tylko jedno kółeczko a nie 5 czy 3 ?
Może ...
Może określ np dipmetrem rezonans tego co zbudowałeś i będzie wiadomo czy zwiększyć indukcyjność czy zmniejszyć, znaczy się 5 lub 3 kółeczka a może 1, bo i jak podałeś: Kondensator 256pF czy coś koło tego.
Jakby nie było zbudowałeś obwód LC, strojący się bardzo ostro i można też przegapić punkt rezonansu.
Ignorowanie i próby zmuszenia praw fizyki do swojego punktu widzenia raczej nie przyniosą pozytywnych efektów.
21-07-2019 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TERMOMIKS Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 71
Dołączył: 22-10-2017
Post: #64
RE: MAG-LOOP
(28-11-2014 12:27)3Z9N napisał(a):  Tutaj taki mały przykład, jak na magnetic loop-ie zrobionym z grubego koncentryka, z mocą 5W można zrobić łączność DX-ową (Włochy - Argentyna)...
https://www.youtube.com/watch?v=AD2jsd8ZtDo
Potwierdzam swoją łącznością z Italią na fi 90 cm, magloop SSB - 10m. Bezproblemowa łączność moja antena na poręczy balkonu, najgorsze miejsce z możliwych.
30-04-2020 16:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HZX Offline


Liczba postów: 1
Dołączył: 26-03-2012
Post: #65
RE: MAG-LOOP
Mam Magloopa z RG213.Pasma od 40 do 10m.Sterowanie albo ręczne albo zdalne.Fotki na mojej stronie.
Pracując mocą 10-20 W z anteną w pokoju Europa bez problemu (CW/SSB) a przy dobrych warunkach trafiają się i DXy.
Przy antenie na zewnątrz nie ma żadnych problemów z pracą DXową.
Czasem używam jej indoor.Nawet przy kiepskich warunkach nie ma większych problemów z ciekawymi łącznościami( parę tysięcy kilometrów) również na niższych pasmach 40 i 30m


Smile

www.qsl.net/sp9hzx
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2020 21:02 przez SP9HZX.)
08-06-2020 12:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości