Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #71
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
OK :-) Rozumiem że podejmiesz się
- opracowania założeń ( zakresy "łapania" aproksymacji)
- wprogramowania tego
- przetestowania
- optymalizacji
- doposażenie protokołu o stosowne komunikaty
- udokumentowania
- opublikowania :-)

uffff ale się rozpisałem...
29-10-2010 23:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #72
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jak tylko czas pozwoli, to na pewno Big Grin

--= SWL SP6-01-396 =--
30-10-2010 0:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,066
Dołączył: 02-02-2009
Post: #73
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Nowa wersja softu do eATU8_v1_02_sp5fcs:
- parametry transmisji kanału szeregowego 2400Bd, 8, N, 1;
- początkowa nazwa i numer urządzenia A1;
- skrzynka zgłasza się komunikatem eATU ver.1_02;
- każdy poprawny rozkaz (oprócz 'M') jest potwierdzany eATU ok

#A1F28000[cr].......................- { Frequency } ustaw dopasowania dla podanej częstotliwości
#A1I[cr].................................. - { Init } inicjowanie eATU, zerowanie komórek pamięci ( RAM + EEprom );
#A1M001C003L007F03600[cr] - { Memory } dane dla komórki nr 001
#A1N2[cr]............................... - { Numer } zmiana numeru urządzenia z 1 na 2;
#A1S[cr]..................................- { Save } zapis komórek pamięci do EEpromu;
#A1TC003L007[cr]................. - { Tuner } nowa nastawa tunera
#A1WC007L000[cr] ................- { Wake up } nastawa startowa po włączeniu zasilania

Komórki pamięci (rozkaz 'M' ) mogą być ładowane bezpośrednio z pliku, wysyłanie znaków[cr,lf] nie przeszkadza, sterownik potwierdza odbiór pojedynczym znakiem '.', na końcu pliku warto dać rozkaz zerowania nastaw skrzynki. Poszczególne komórki mogą być dowolnie modyfikowane bez naruszenia danych w innych pamięciach.
Jeśli chcemy zachować na stałe nastawy wpisane do pamięci musimy użyć rozkazu 'S' przed wyłączeniem zasilania, w przeciwnym razie dane zostaną utracone a istniejące nastawy w EEpromie pozostaną bez zmian.


Pamiętajmy, że to jest prosty sterownik i dla przyśpieszenia pracy nie sprawdzam zakresów wysyłanych nastaw np. jak podacie c260 to skrzynka ustawi tylko tyle ile mieści się na 8 bitach czyli 004.


Załączone pliki
.hex  eATU8_v1_02_sp5fcs.HEX (Rozmiar: 7.2 KB / Pobrań: 575)

73 Adam
02-11-2010 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #74
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
jakby ktoś szukał kondensatorów w TME ( dobrane pod dostępność magazynu )

10pF x 4
22pF x 4
39pF x 4
39pF x 8

100pF x 4 + 120pF x 2
270pF x 4 + 100pF x 2
470pF x 4 + 330pF x 2
1000pF x 4 + 560pF x 2

A dla poszukujących przekaźników u piekarza

:-)
04-11-2010 14:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #75
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
500v wystarczy?
Na wszelki wypadek na rezystorach kupiłem 1,5kV
04-11-2010 16:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #76
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
... łączone szeregowo.... czyli 1000 V...

zawsze conajmniej 4 kondensatory tworzą jedną pojemność

czyli 100pf >>

---100---100---
---100---100---

==============

dużego wyboru nie mają - w nawiasach sztuki.. :-(

kondensatory ceramiczne 10kv (7)
kondensatory ceramiczne 1kv (7)
kondensatory ceramiczne 3kv (15)
kondensatory ceramiczne 4kv (6)
kondensatory ceramiczne 500v (38)

Kurna nie mogę znaleść takiego fajnego linku ze sklepem kondensatorowycm :-( chyba go na HM widziałem - ale teraz nie mogę znaleźć... :-(
04-11-2010 16:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 757
Dołączył: 29-08-2009
Post: #77
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(04-11-2010 16:27)SP3SWJ napisał(a):  Kurna nie mogę znaleść takiego fajnego linku ze sklepem kondensatorowycm :-( chyba go na HM widziałem - ale teraz nie mogę znaleźć... :-(

rezystory.net?

MAc/mrn
04-11-2010 19:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #78
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
TAK :-) ten link....

Kontrolnie policzyłem bo zasiałes u mnie zwątpienie...

... dla 100 W i 1000V na kondensatorach - odpowiadało by to 10 000 Z anteny ....czyli szeregowe łączenie 500V nie jest złe..

Zresztą lepsze 4 kondensatory na 500 V niż jeden na 1000 - bo przy tym samym gabarycie rozproszą więcej ciepła..

Jak będa strzelać to sie je wymieni na 3kV łączone szeregowo Big Grin
(04-11-2010 16:22)sp9mrn napisał(a):  500v wystarczy?
Na wszelki wypadek na rezystorach kupiłem 1,5kV

a jaki zestaw ukompletowałeś w "szeregu" z dostępnego asortymentu ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2010 21:01 przez SP3SWJ.)
04-11-2010 20:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #79
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Koledzy, nie straszcie tymi kilowoltami Big Grin.
Jarek jak Ty to liczysz, że taki kosmos napięciowy Ci wychodzi.

Otwierałem parę fabrycznych radyjek 100W i nigdy kondensatorów więcej niż na 500V nie widziałem (może oszczędzają). G6ALU w opisie PA-150W zaleca w filtrach LPF mikowe 500V. Wiem, że to jest skrzynka, która może pracować z wysoką impedancją anteny ale wtedy zapomnij, że PA odda ci 100W.
Moim zdaniem przy max impedancjach anteny do 2000 omów 500V no max 1000V zupełnie wystarczy. I tak wcześniej pojawi się niedopasowanie i stopień mocy zacznie ograniczać moc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2010 11:00 przez HM_DIPOL.)
07-11-2010 10:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #80
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(07-11-2010 10:53)hm_dipol napisał(a):  Koledzy, nie straszcie tymi kilowoltami Big Grin.
Jarek jak Ty to liczysz, że taki kosmos napięciowy Ci wychodzi.

Otwierałem parę fabrycznych radyjek 100W i nigdy kondensatorów więcej niż na 500V nie widziałem (może oszczędzają). G6ALU w opisie PA-150W zaleca w filtrach LPF mikowe 500V. Wiem, że to jest skrzynka, która może pracować z wysoką impedancją anteny ale wtedy zapomnij, że PA odda ci 100W.
Moim zdaniem przy max impedancjach anteny do 2000 omów 500V no max 1000V zupełnie wystarczy. I tak wcześniej pojawi się niedopasowanie i stopień mocy zacznie ograniczać moc.

Pamiętaj że napięcia kondensatorów przewidujesz na warunki EXTREMALNE :-)

Jak liczę ... z podstawowego wzoru na P= U*U/R ... :-) chyba go Big Grin znasz .

Nie będę cie przekonywał dlaczego C na maksymalnie duże napięcie bo to nie jest na kilka linijek tekstu. Dodam że zamiast jednego C 10pF 500V - lepiej użyć 4 sztuki łącząc szeregowo- równolegle. Otrzymujesz w efekcie 10 pF na 1000V. Pamiętaj że w fizycznym kondensatorze jest zawsze w środku "rezystor" który powoduje się grzanie kondensatora... itd itd... więcej sztuk - większa moc jakamoga jako ciepło oddać. Oczywiście zwiększaja sie indukcyjności układu - nie ma nigdy nic za darmo...

Każdy zrobi jak uważa.... Ja uważam że cena C jest na tyle mała że mnie stac na 4 sztuki C zamiast jednej... nawet jak bym miął na 1500V też zrobię "kwartet" :-)

:-) W końcu to PROTOTYP ... i "fanie" będzie jak ktoś zastosuje na 250 V i przekona się że .... ( i tutaj niecenzuralne słowa ... Angel )
07-11-2010 19:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości