Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monitor ramek APRS
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 471
Dołączył: 05-04-2010
Post: #11
RE: Bascom
Pomyśl o funkcji TUNE - aby wysłać z AVRka do współpracującego TRXa z interfejsem szeregowym komendę ustawienia parametrów na wybrany obiekt RPT - to by było coś Wink

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
13-08-2010 17:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #12
RE: Monitor ramek APRS
Rysiu przyjrzałem się dzisiaj Twoju programowi i mam uwagę.

Nie do samego działanie programu tylko bardziej do braku kilku linii które utrudniają kompilację innym, a ktoś mało doświadczony może w ogóle nie wiedzieć dlaczego u niego nie działa.

Powinieneś zawrzeć na początku programu takie :

$regfile - plik z danymi o rodzaju procesora
$crystal - częstotliwość kwarcu oscylatora
$baud - szybko transmisji szeregowej

te linie oczywiście odpowiadają odpowiednim pozycją w menu Options, ale jeśli przekazujesz tylko sam listing programu lub plik bas, trochę tego brakuje.

Brak tych linie jeszcze nie jest tak kłopotliwy jak tych poniżej:

$hwstack - wielkość stosu sprzętowego
$swstack - wielkość stosu programowego
$framesize - wielkość ramki

Dlaczego o tym mówię?

Przy standardowych ustawieniach kompilatora jest to odpowiednio 32, 8 i 24 bajty, co razem procesorowi 90S2313 który ma 128 bajtów RAM-u,
zabiera połowę pamięci, dzięki czeku pozostaje tylko 63 bajty. Natomiast zmienne w twoim programie potrzebują 97 bajty, co oczywiście podczas kompilacji powoduje wystąpienie błędu.
Można również dołożyć do projektu plik .CFG który zawiera informacje o konfiguracja z menu Options.

To samo tyczy się konfiguracji pinów LCD, o których już wspomniał Heniek-Dipol

Nie wiem jakie masz doświadczenie w pisaniu, ale nawet nieźle Ci Ten wyszedł. Oczywiście można poprawić go tak, że oszczędziło by to z 10-20% pamięci ma program, ale ważne że się zmieścił Tobie i działa Smile

PS. Ja planuje też zrobienie pewnego urządzenia do APRS-u, a wymaga to trochę większego procesora i zewnętrznej pamięci RAM.

--= SWL SP6-01-396 =--
26-03-2011 20:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MDD Offline
Rysiek
****

Liczba postów: 378
Dołączył: 01-02-2009
Post: #13
RE: Monitor ramek APRS
Masz racje uwagi są w 100% słuszne, do projektu wrócę jak tylko ogarnę temat innego projektu. Oczywiście zmienię procesor i parę rzeczy.

Lista "fjuczerów" którą przewiduje:

Kod:
1. Funkcjonalności

    lista stacji usłyszanych znak czas typ stacji (F-fixed M-mobile odległość)    


                (SQ9MDD-10 1207 F 19)
                (SQ9MDD-9  1208 M 25)
    F     - Fixed
    M     - Mobile
    O    - Object
  

    lista stacji usłyszanych znak częstotliwość (format Kenwoda) typ stacji


                (SQ9MDD-10 434.075 F)
                (SQ9MDD-9  439.375 M)

    podgląd stacji powtórzonych przez digi
    podgląd ramek realtime (z możliwością wstrzymania)
    podgląd własnych ustawień i bikonów (komunikacja z innymi modułami.)
    podgląd wiadomosci

    radar (biper gdy jakaś stacja typu M jak moving w odległości mniejszej niż xx km)
    radar znajomych - lista ‘favourites’, bipniecie gdy sie pojawia w zasięgu
    konfiguracja radar zasieg value = 0 radar off, value 1 do 99 wartości w km
    konfiguracja radar intensywność, 0 = jednokrotnie, 1 = zawsze
    konfiguracja radaru all albo lista znajomych
    move alert (biper gdy zdefiniowany znak zmieni pozycję)
    auto wygaszanie podswietlen w czasie dnia (On/Of)
    informacja o ramce: znak, godzina, ścieżka, status, kompas, prędkość

...przede wszystkim nie zakłócać...
26-03-2011 22:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości