Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka przy antenie
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #31
RE: Skrzynka przy antenie
Adam - a co myślisz o tym procku montowanym "podobnie" jak to jest w PCtach ?? co dawałem linka....

mozna tez sklonowac to rozwiązanie - lepsze bo ma JTAG
Idea
Adam
- no twój link z modułem - WYPAS i tani 51 PLN !!! MM-A128M1
- SMD jest łatwiejsze do lutowania niz przewlekane - tylko trzeba to pokazać !!
- LCD w głownym sterownki całkiem zbędny - ale.... ale jeżeli zostanie WOLNY port to wiadomo że można tam coś zapiąć..
- Do uruchamiania RS232 i hyperterminal sa wystarczające i lepsze od LCD bo na ekranie PC zmieści się więcej danych historycznych
- dane z RS232 można przechwytywać do pliku i potem na spokojnie analizować - mozna użyc Terminala co ma definiowane przyciski lub MACRA


ADE - dlatego pomysł na - standardowo RS232C i nakładane moduły "konwersji" i zdefiniowanie użycia kabli - w tabelce użycia kabla dla pętli będzie takie samo jak dla LAN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2010 19:02 przez SP3SWJ.)
04-09-2010 18:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #32
RE: Skrzynka przy antenie
Wiele problemów można uniknąć (zwłaszcza przy założeniu, że skrzynka jest wyniesiona poza pomieszczenie radiostacji) czyniąc ją autonomiczną. Chodzi mi o to, by całkowicie wyeliminować z procesu strojenia sygnał własnego nadajnika. Aby to zrealizować trzeba wyposażyć skrzynkę w źródlo sygnału pomiarowego (np. DDS lub klasyczny PLL z nastawą). Wtedy nastawiamy zdalnie częstotliwość pracy i czekamy na sygnał gotowości od skrzynki. Nastawę robimy ręcznie lub "podsłuchujemy"komunikaty z procesora transceivera.
Zalety:
  1. bezpieczeństwo transiwera,
  2. bezpieczeństwo elektroniki skrzynki,
  3. praktycznie brak zakłóceń na paśmie w trakcie strojenia zwłaszcza w pile-up'ie,
  4. oszczędzamy styki przekaźników, często podpalane przy łaczeniu "pod napięciem"

Wady:
  1. większe skomplikowanie układu,
  2. przy recznym wprowadzaniu dość uciążliwe

Co do interfejsu, moim faworytem jest znany z motoryzacji standard CAN, o szczegółach można poczytać tutaj.
04-09-2010 19:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 05-04-2010
Post: #33
RE: Skrzynka przy antenie
Co do SMD.
Moim zdaniem stosowaie takich elemenów powinno być uzasadnione.
Elementy RC i małe półprzewodniki a i owszem. Ale wielonóżkowy proc i ew ekspandery i drivery ? Łatwiej chyba DILa podstawce dać . Nie każdy sobie radzi z czipami QFP. A i serwisować i uruchamiać łatwiej. Cool

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
04-09-2010 20:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,049
Dołączył: 02-02-2009
Post: #34
RE: Skrzynka przy antenie
(04-09-2010 18:51)sq6ade napisał(a):  Do transmisji wysarczy UART ale via transoptory w pętli prądowej.
Świetna odporność na zakłócenia i separacja galwaniczna.

Na odległość do 50m wystarczy "goły RS232" i nie będzie problemu. Udawało mi się w terenie łączyć przyrządy pomiarowe na kablu do 200 i 2400Bd to chodziło. Pętle prądowe pozwalają wykonać transmisję nawet na parę km, są odporne na zakłócenia ale mają parę istotnych wad:
- na długich liniach generują duże zakłócenia,
- szybko siada prędkość transmisji,
- są problemy z komunikacją do wielu Slave;
Na większe odległości RS485 podparty opto izolacją jest optymalny.

Jeśli stosujemy nowoczesną komunikację cyfrową to proponuję aby protokół komunikacyjny zapewniał pełną obsługę rozbudowanego pola antenowego (anteny, przełączniki antenowe, rotory, tunery, itd). Nic nas to nie kosztuje, to tylko adresy i nazwy urządzeń a będzie od razu jednolicie, bo kabel i zasilanie i tak wyciągamy w teren. Mam tu trochę doświadczeń z systemami pomiarowymi odsługiwanymi poprzez RS485 w systemie przepytywania.
Przykład:
zapytanie : soh,"AT01T",crc,eot AT-antena tuner, nr01, rozkaz-test urządzenia
odpowiedź: soh,"AT01T",statusy,crc,eot
Zamiast prostego potwierdzania wykonania rozkazu skrzynka powinna podawać pełną ramkę z danymi pomiarowymi (moc, SWR, itd), lub wyniki auto testów;

Dlaczego tak istotny jest RS485?
Przy tym interfejsie każde urządzenie może odbierać nie tylko ramki adresowane do niego ale również do innych urządzeń. Powiedzmy, że komputer wysyła ramkę do zmiany numeru anteny która adresowana jest do wydzielonego przełącznika antenowego . Warto aby w takiej ramce była informacja o aktualnej częstotliwości pracy radia (z CAT). Tuner może odebrać taką ramkę i według danych historycznych dla nowej anteny i aktualnej częstotliwości zmienić nastawy bez udziału sygnału nadajnika. Taki mechanizm zdecydowanie przyśpieszy strojenie oraz zredukuję ilość zakłóceń. To tylko taki prosty przykład. W wolnej chwili postaram się zaproponować rozbudowany protokół wymiany danych pomiędzy sterownikami.
Skoro ma być na światowym poziomie to czemu nieWink?

73 Adam
04-09-2010 21:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 234
Dołączył: 27-06-2009
Post: #35
RE: Skrzynka przy antenie
(04-09-2010 21:28)sp5fcs napisał(a):  to tylko adresy i nazwy urządzeń a będzie od razu jednolicie.
Nazwa (rodzaj) urządzenia to nic innego jak rozszerzenia pola adresowego.
Jeśli ograniczymy ilość urządzeń do [1+97+broadcast], to wystarczy proste
pole '00'..'99' ('00'-master, '99'-broadcast) - jak w Dokumencie.

(04-09-2010 21:28)sp5fcs napisał(a):  [...]Zamiast prostego potwierdzania wykonania rozkazu skrzynka powinna podawać pełną ramkę [...]
Tak, jeśli jest o nie pytana. W przypadku prostej komendy do PrzełącznikaAntenowego
(typu: "włącz antenę nr 5") nie ma co oddawać - wystarczy potwierdzenie.

(04-09-2010 21:28)sp5fcs napisał(a):  [...] postaram się zaproponować rozbudowany protokół wymiany danych pomiędzy sterownikami. [...]
Adam, Ty mówisz o komunikacji pomiędzy tunerami?(!) Rolleyes

Jeszcze raz odnośnie łącza komunikacyjnego - zróbmy równolegle wszystkie warianty:
1. RS232 + opto (kto nie chce - lutuje zwory) - wbudowane w PCB
2. RS485 + opto (dla bardziej wymagających i większych odległości) - jako nadstawka (z wszystkimi "szykanami" zabezpieczającymi)
3. proste 4 druty (4-Wire) - czyli pokrosowane łącze z p. 1 (ale z opto) - bez żadnego protokołu
4. wyprowadzone piny do nadstawki, gdzie można wstawić cokolwiek (np. Jarkowy Ethernet ;-) )

Czy to tak możemy 'zafiksować'?

Zobacz dokument Założenia Projektowe.

(Aha, jeszcze odnośnie CAN: super sprzęg! - mam go w każdym moim sterowniku od 15 lat - tylko że:
- mało odporny przy większych odległościach
- nie wiem, jak się zachowuje w obecności pola w.cz. (zakładamy wersje z max PWR do 500W)
- potrzebne wcale nie tanie specjalizowane kostki (a co najmniej driver'ów)
Zatem moim zdaniem: raczej nie...)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2010 8:11 przez 3Z6AEF.)
04-09-2010 22:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 466
Dołączył: 05-04-2010
Post: #36
RE: Skrzynka przy antenie
Cytat: Pętle prądowe pozwalają wykonać transmisję nawet na parę km, są odporne na zakłócenia ale mają parę istotnych wad:
- na długich liniach generują duże zakłócenia,
- szybko siada prędkość transmisji,
- są problemy z komunikacją do wielu Slave;
Na większe odległości RS485 podparty opto izolacją jest optymalny.

Odnośnie zakłóceń - dostrojenie to raczej jakieś sekundy - potem cisza na linii.
Prędkość transmisji może być nawet 300 bps bo po diabła więcej.
A po co wiele SLAVE ?
CAN ? VAN ? itp. ... Hamszak <> dach to nie samochód ani skrzyżowanie uliczne i eksetera Wink

p.s.
W swoich pomysłach podpatruję profesjonalistów - czasami jestem na to skazany starając się dopasować się do cudzych pomysłów sprzętowych. Pewnie lepszych od amatorskich bo kolesie co biorą grubą kasiurę za profi projekty nie podchodzą tak lekko do tematu jak amatory.
Temat z prądową pętlą transmisji zaciągnołem od speców z Radmora
odnośnie grata z którym walczę jak mam czas:
http://sq6ade.republika.pl/3007.html
Tam właśnie transmisja ze zdalnym panelem odbywa się w taki sposób.

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2010 23:20 przez SQ6ADE.)
04-09-2010 22:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 389
Dołączył: 18-06-2009
Post: #37
RE: Skrzynka przy antenie
Witam

Wildze że pomysłów dużo, co do RS485 to wystarczy RS232 konwersja na RS485 ( np MAX485 prosta aplikacja i działa ) i można do 1200m bez żadnych problemów oraz obaw że coś będzie zakłócać w systemach przemysłowych gdzie mamy do czynienia z zakłóceniami to ten interfejs daje sobie rade. A co do protokołu to coś jak modbus mamy adres dla każdego urządzenia w sieci dajemy konkretne zapytanie do urządzenia o odpowiednim adresie a reszta urządzeń nasłuchuje. System sprawdzony działa od wieków. I myślę że i tu się sprawdzi chyba że ktoś stworzy jakiś swój protokół i użyje RS485.

Pozdrawiam

Andrzej
04-09-2010 23:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 652
Dołączył: 20-03-2010
Post: #38
RE: Skrzynka przy antenie
SMD - czemu nie ?? - dobre parametry dobra powtrzalność ...

Procesor - wersja na płytce podstawce - albo kolega ci zlutuje - albo kupisz gotową - zrobimy klona jednej z fabrycznych - pinologia

Zapewne Cie to zdziwi jak się dowiesz, że wiele ludzi co porywa się na budowę MAX6 lub MAX4 to ich pierwszy kontakt z SMD a do tego maluteńkie SMD 0603 i MEGA128. A najlepsze jest to że mniej problemów z uruchomieniem maja "modelarze" Big Grin a więcej "elektronicy" Confused


RS232C jako interfejs podstawowy i macierzysty bo:
- łatwy do diagnozowania
- Prawie każdy ma do niego narzędzie diagnostyczne- PC
- Spokojnie dalekie zasięgi jak pisał Adam
- prosty i jasny do zaprogramowania na procka i na PC


RS485 - TAK jako rozszerzenie urządzenia - zmian a warstwy fizycznej - tylko "mediakonwerter" do fizycznie gadającego RS232. Protokół nadal ten sam.

Nakładki INTERFEJSÓW na PCB pozwola na rózne - nawet RS422 - ważne byśmy mieli DRUTY PRZEMYSLANE

Adam - Zaproponowany protokół obsłuży ci co chesz - Wszyscy go słuchają - ale wyłuskuja komendy tylko dla niego i z numerem adresata.
Tak jak pisał Waldek - podstawowe sprawy załatwiamy komendami na które są krótkie zwięzłe odpowiedzi, jak chcesz więcej info - dopytasz inna komendą

Zastosowanie RS232 i RS485 nie wyklucza by ATU słuchało komend do Przełączników - ale jednak bym inteligencje umieszczał w MASTER STACJI i to ONA powina wykonac odpowiednia sekwencje sterowania urządzeniami SLAVE. Jak dasz za dużo inteligencji w SLAVE zaczna sie kłopoty...

CAN - odpada - w autach pracuje no fajnie al enie znam przykładów z technik wcz na duże odległości..... ale dlaczego auto mi ześwirowało ( centralny zamek) jak pracowałem 100W... po kilku dniach zaczął działac normalnie sam z siebie....

Moja skrzynka FC40 jest sterowana przez RS232TTL :-) na 15 metrów kablem nieekranowanym LAN - kabel lezy razem z kablem RF w jednym peszlu...

ADE - pętla prądowa TAK - dlatego będa nakładki - mediakonwetery. Jak się ktoś uprze to pewnie BT postawi w trybie przezroczystym ( no problem) - to jest własnie zaleta RS232

Sprzęt "profesjonalistów" jest często celowo zagmatwany bo:
- będzie ciężki do hakowania
- bo konstruktor lubi dane procki
- bo maja do tego narzędzia diagnostyczne
- bo normy tego wymagają
- bo jego kompilator ma gotowe biblioteki
- bo akurat miał taka płytę ewaluacyjną
- bo specjalizowane scalaki załatwiają dużo spraw - ale nie podchodź do niego bez testera za 10k Euro

=============

Jednostka Domowa - wersja BIG:
- Duży procek M128... na takiej samej podstawce jak jednostka "podwórkowa"
- Dwa porty COM - jeden do ATU drugi do radia i CAT
- dużo pinów na wyswietlacz
- pełna klawiatura. i klawisze funkcyjne (numery anten - szybki wybór )
- prekonfiguracja na kilku PINACH..

W procka ( ma duża pamięć) można by wgrać program zarówno ATU jak i KONSOLI jako jeden - ale podczas startu procek na podstawie PINÓW KONFIGURACYJNYCH rozpoznaje gdzie jest włożony i się uruchamia w odpowiednim trybie.

==============

Kilka słów o współpracy z radiem :-) Jakiś czas temu obmyśliłem taka funkcję - napewno dobrze działała by z F897 bo to radio ma dwa porty CAT.
1. Skrzynka jest masterem dla radia
2 tryb strojenia TUNE START - naciskamy na ATU
3. ATU odczytuje nastawy radia
4. odstraja się o 2khz
5. redukuje moc i ustawia FM
6. nadaje stroi....
7. wraca na QRG sprawdza zestrojenie
8 przywraca nastawy na radiu

Inna opcja której obenie mi brakuje... :-) skrypt strojący.. :-) czyli:

Skrzynka przestraja radio po wszystkich zdefiniowanych banach i zestraja nam ATU co 20 kHz... my sobie pijemy Kawke a skrzynka nam stroi stroi stroi.... na koniec mamy raport co gdzie zestroiła a gdzie nie :-)

Kolejna sprawa... Skrzynka idzie na tryb NA WPROST.... i jak wyżej...cała sekwencja... pomiary - ATU jak Prosty Analizator SWR zdjął nam pomiary anten,,, ( nie mylić z VNA)


:-0 .... Wracamy do ATU.... bo na jednostkę DOMOWĄ i jej rozwijanie przyjdzie CZAS.


Także jeżeli projekt będzie się rozwijał - będę odtajniał moje kolejne pomysły...

Bo strojenie automatyczne współbierzne- to wręcz Standard w takiej konstrukcji - anie coś nad czym trzeba się zastanawiać...


Tych zdjęc jeszcze nie linkowałem - pierwsze póby z ATU na nowej lokalizacji - VNA jest podłaczone - a Skrzynka sama sie przestraja jak kręcę gałka TRX ( z pamieci ). Jeżeli takie pomiary wykonywałbym ze skrzynką SGC230 to musiał bym ciagle sie przełączac i "pstrykać" PTT, Tak na marginesie pamięci i pomiar QRG w tej skrzynce działają bardzo szybko.

Czy ktoś z was używa/uzywał skrzynki zewnętrznej ?

=====================

Andrzej -sq1gyq - własnie w miedzy czasie napisałem o 485 jako tylko mediakonwererze Big Grin

Co do modbusa... my potrzebujemy własny prosty przejrzysty dedykowany protokół do naszych urzadzeń. Coc tak prostego i skutecznego jak komendy AT - ale dodane pole adresowania.

To pozwoli na dachu posiadać ci :
- 10 takich skrzynek ATU
- 10 przełączników anten
- 10 przełączników kabli (oj powstanie taki MUX )
- i jeszcze 70 innych urządzeń na tym samym "skrętku"


... jeszcze troszke to do Profibusa dojdziemy....
Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin

Ale fajny opisik RS232 i innych znalazłem ;-) hihi

http://www.siongboon.com/projects/2006-0...unication/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2010 23:48 przez SP3SWJ.)
04-09-2010 23:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #39
RE: Skrzynka przy antenie
Rozumiem, że projekt ma postać otwartą i będą dostępne projekty druków oraz oprogramowanie w postaci źródłowej.
Sprawa interfejsu i komunikacji zastała wystarczająco wyjaśniona i czas na podobną dyskusję na temat części radiowej.

Jarek, pomysł z kluczowaniem przekaźników bistabilnych jest dobry, 2*8 lub 3*8 załatwi sprawę a piny procesora można lepiej wykorzystać do innych celów.

Najbardziej interesują mnie pomiary bo najmniej wiem na ten temat. Jarek jaki układ pomiarowy proponujesz, może jakiś szkic, schemat, projekt do analizy. Przy okazji dla mnie i wielu kolegów trochę wiedzy na ten temat. Większość z nas ma doświadczenia z prostym miernikiem SWR i mocy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2010 10:34 przez HM_DIPOL.)
05-09-2010 9:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #40
RE: Skrzynka przy antenie
Zgadzam się za przedmówcą, samo sterowanie, komunikacja z nim, to raczej może jeszcze poczekać.

Ja też proponuje najpierw dobrać elementy do części radiowej, wybrać układ pomiarowy i nawet korzystając z przełączników, dobrze przetestować.

Nie wiem czy, ktoś wspomniał o tym ale warto na pewno zrobić kilka komórek pamięci na zapamiętywanie ustawień. Jedno naciśnięcie i nastawy skrzynki i wybrana antena już jest.

Już nie mogę się doczekać pierwszych efektów pracy.
05-09-2010 10:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości