SP9CNN
Nowicjusz

Liczba postów: 32
|
RE: Prawidłowe uziemienie urządzeń radioamatorskich
Od jakiegoś czasu , nieco rzadziej bywam na forum. Ot życie! W odpowiedzi na twoje pytanie. Nie mam zielonego pojęcia jaka jest rezystancja mojego uziemienia. To może opisowo, używałem kiedyś antenę long wire , czy też random wire długości ok 40 do 60 m. Pod tą anteną zakopałem taśmę z nierdzewki do pakowania,takiej samej długości jako przeciwwagę i to jest to uziemienie. Antena przeminęła , uziemienie pozostało.Poza sprawami praktycznymi..może ktoś odniesie się do tematu bardziej teoretycznie, wszak wiadomo , że zwarcie przewodu neutralnego z uziemieniem powoduje brak prądu w całej chałupie .
A ja powiadam Wam! Żniwo wprawdzie wielkie, ale robotników mało.Zatem, pomóżcie Drodzy Koledzy, w żniwach na naszym skromnym krótkofalarskim poletku!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-02-2025 13:42 przez SP9CNN.)
|
|
26-02-2025 13:41 |
|
SP6XRN
Nowicjusz

Liczba postów: 24
|
RE: Prawidłowe uziemienie urządzeń radioamatorskich
Jeżeli instalacja jest wykonana w układzie TNS z zastosowaniem dodatkowej ochrony przeciwporażeniowej w posta wyłącznika różnicowo prądowego (RCD), odłączenie sieci nastąpi przy połączeniu przewodu neutralnego roboczego (niebieskiego) z obcym uziemieniem lub przy połączeniu neutralnego przewodu ochronnego (zielono-żółty).
RCD na skutek pojawienia się prądu różnicowego odłączy sieć ( ok 30mA) .
Nie świadczy to o jakości uziemienia , przydałby się pomiar rezystancji uziemienia .
Druga sprawa do czego to uziemienie :
1. Czy do ochrony przeciwporażeniowej ?
2. Czy do odprowadzenia prądów WCZ ?
Pozdrawiam
Marek sp6xrn
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2025 16:17 przez SP6XRN.)
|
|
26-02-2025 18:05 |
|