Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomoc Raspberry PI
SQ8J Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 17-03-2011
Post: #1
Pomoc Raspberry PI
Panowie,
potrzebuję pomocy przy konfiguracji Raspberry PI , próbuję odpalić jeden z programów ( VirtualHere) zgodnie z tutorialem (https://youtu.be/KDbOFftyEww ) ale coś mi to nie działa... docelowo ma to pracować z SDRPlayem , zdalnie po sieci , ale sie nie łączy...
może ktoś by się znalazł kto byłby mi w stanie pomóc ....żeby to uruchomić
program emuluje port USB po LAN, wtedy SDRplay jest widoczny jakby był podłączony do USB do lokalnego kompa

Pozdrawiam
73, Jakub SQ8J
22-05-2021 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 712
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: Pomoc Raspberry PI
Możesz coś więcej napisać co nie działa, co się nie łączy ? Jakieś logi. Jaką wersję systemu masz na malince 32bit czy 64 bit ?
Nic nie wspominasz o tym, czy zakupiłeś licencję dla VirtualHere, czy sprawdzasz wersję próbną.

Jakie adresy IP masz na urządzeniach ( serwer i klient ). Czy są w jednej podsieci, jeżeli testy robisz w swojej sieci LAN....

Aby wyelinimować problem z adresacją czy zaporą, uruchom serwer oraz klienta na malince w różnych oknach terminala. Będziesz widział, czy klient podłączy się do serwera.

Dal testów uruchomiłem u siebie, bez oglądania tutoriala.
Lewe okienko - uruchomiony serwer
Prawe okienko uruchomiony klient. Jak widać działa ok i wykrywa urzązenia USB serwowane przez serwer. Co prawda uruchamiałem na Kubuntu, ale nie ma to znaczenia.
İmage

73 Paweł
22-05-2021 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8J Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 17-03-2011
Post: #3
RE: Pomoc Raspberry PI
Cześć Paweł
dzięki za odzew, to może po kolei
obraz na malinę ściągnąłem ze strony sdrplay.com, nie potrafię Ci powiedzieć jaka to jest wersja 32 bit czy 64...
VirtualHere testuje w wersji próbnej, w tej wersji program obsługuje jedno urządzenie i to by mi wystarczyło
co do adresów IP to oba kompy są w tej samej podsieci i pingi przechodzą,
ja próbowałem podłączyć się do serwera, który jest na malince, z kompa z Win 10

mógłbym udostępnić Ci dostęp do maliny tam jest wgrany VNC , jakby chciało Ci się zerknąć.....
do kontaktu mam messengera, whatsupa , skype mogę podać ewentualnie nr telefonu

pozdrawiam
Jakub
23-05-2021 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości