Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dotyk Mchf rs-958
SP2G Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 07-02-2021
Post: #1
Dotyk Mchf rs-958
Witam, jestem początkującym krótkofalowcem świadectwo zdałem w zeszłym roku. Kupiłem RS-956, mchf rev 0.6 uszkodzony. Po wymianie procka ożył. Nie działa mi dotyk na wyświetlaczu. Czy musze go jakoś włączyć w opcjach? Na pcb nie ma rezystora r32a, na pcb obok niego opis"SPI:1 p16;0"(na schemacie jest) . Na płytce wyświetlacz wolne miejsce na rezystor? podpisane SPI. Drugie moje pytanie brzmi od czego jest opcjonalna pamięć 24lc1025 ? Bootloader i firmware najnowszy od DF8OE Pozdrawiam Grzegorz SP2G .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2021 23:17 przez SP2G.)
07-02-2021 21:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: Dotyk Mchf rs-958
W dokumentacji m0nka v0.6 podane jest, że:

R33a i R34a - opcja do podpięcia dotyku pod alternatywne piny procka
R30a, R31a oraz R32a - opcja dla podpięcia interfejssu SPI LCD-ka ( LCD w trybie SPI a nie równoległym)

Interfejs dotyku z LCD idzie przez R30, R31, R32, R33, R34 do procka.
Sprawdź, czy na module LCD jest wlutowany kontroler dotyku - XPT2046 oraz, czy na powierzchni LCD naklejona jest warstwa dotyku.

Na aukcjach widzę, że niektóre modele nie posiadają doryku lub domyślnie jest wyłączony.

24LC1025 służy do przechowywania konfiguracji radia.

Pozwyższe informacje podaję na podstawie schematów mchf v0.6. A czy pan chińczyk zrobił to dokładnie tak jak podaje schemat.....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-02-2021 22:58 przez SQ8MVY.)
07-02-2021 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2G Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 07-02-2021
Post: #3
RE: Dotyk Mchf rs-958
XPT2046 Pokazuje mi się w menu więc podejrzewam że jest. Na wyświetlaczu znajduję się warstwa dotyku.
07-02-2021 23:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #4
RE: Dotyk Mchf rs-958
Ok, skoro w menu jest widoczny kontroler, to wykonaj teraz kalibrację dotyku.
Do kalibracji wchodzisz poprzez dotknięcie ekranu i włączenie zasilania. Poczekaj chwilkę tak do pojawienia się informacji o kalibracji a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami. Każdy z pojawiających się krzyżyków należy naciskać po trzy razy.

Zapoznaj się z manualem przy okazji oraz z informacjami w temacie o m0nka tu na forum.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021 0:00 przez SQ8MVY.)
08-02-2021 0:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2G Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 07-02-2021
Post: #5
RE: Dotyk Mchf rs-958
Boję się że to jednak nie to. Kalibracja nie startuje, a przy włączeniu testu przycisków nie pokazuje żadnych koordynacji. A gdzieś czytałem że powinien jakieś pokazywać. Po zlutowaniu zworki r32a, urządzenie startuje, ale jak by ekran zawiesza się na widoku startowym.
08-02-2021 0:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #6
RE: Dotyk Mchf rs-958
Jeżeli LCD skonfigurowany jest do pracy z interfejsem równoległym, to nie ma być zworki R32a oraz R30a i R31a.

Sprawdź, czy na linii IRQ (TP_IRQ) przy dotykaniu ekranu coś się pokazuje.

73 Paweł
08-02-2021 0:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2G Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 07-02-2021
Post: #7
RE: Dotyk Mchf rs-958
Dwa są wlutowane tylko r32a nie jest. Na IRQ domyślam się że idzie 0/1 ? Czyli sprawdzić to oscyloskopem ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021 2:24 przez SP2G.)
08-02-2021 2:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #8
RE: Dotyk Mchf rs-958
Tak sprawdź oscyloskopem lub analizatorem logicznym. możesz również podglądnąć linie CLK, MOSI i MISO. Tam podczas dotykania ekranu muszą latać dane. Skoro XPT2046 jest widoczny w menu, więc CLK, MISO oraz MOSI są sprawne.

Linia IRQ jest linią wyjściową z XPT2046. Jeżeli uległ uszkodzeniu procek, to być może uszkodziła się również IRQ w XPT2046. W STM-ach przy uszkodzeniach często lubią się zwierać porty do VCC. Trzeba to sprawdzić.

Jest jeszcze taka możliwość, że uszkodzona jest tasiemka od panelu dotykowego, która wchodzi do XPT2046.

XPT jest popularnym układem występującym w większości chińskich małych LCD z dotykiem. Jak posiadasz pod ręką jakiś, to możesz go podmienić ostatecznie.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021 6:53 przez SQ8MVY.)
08-02-2021 6:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2G Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 07-02-2021
Post: #9
RE: Dotyk Mchf rs-958
W więc tak, podczas pomiaru lini IRQ( ciągle jest na niej jakiś sygnał, nawet bez dotyku) przyjrzałem się ekranowi, i nie wygląda on na hy28b. Od dołu pcb wyświetlacza wchodzi taśma od samego lcd. Nigdzie nie widziałem aby hy28a/b tak miał. Dodatkowo jest jakiś kondensator na płytce wyświetlacza którego w wyżej wymienionym modelu nie ma. Zauważyłem też że zworka r32a na pcb mchf'a jest przy pamięci 24lc1025 a nie pod wyświetlaczem, jak to jest na zdjęciu które znajduję się w paczce od m0nka. Poniżej wrzucam kilka zdjęć dotyczących tematu:
https://megawrzuta.pl/filesgroup/0dc34bb...e5f77.html
https://megawrzuta.pl/filesgroup/376b0e4...2ba87.html
09-02-2021 1:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #10
RE: Dotyk Mchf rs-958
Witam,

Podanie, że jest jakiś sygnał na IRQ, tak naprawdę nic nie mówi. Jaką amplituda tego przebiegu jest? Stany na TP_IRQ powinny być jednoznaczne. Poziom logicznego "0" - naciśnięty dotyk, poziom logicznej "1" - nie naciśnięty dotyk - taki opis znalazłem w nocie katalogowej kontrolera dotyku. Poziom "1" logicznej uzyskiwany jest wewnętrznym rezystorem pullup. Niekiedy taki pullup dokładany jest dodatkowo na linii.

Rezystor R32a zostaw w spokoju. Jeżeli jest obraz na LCD to nim nie należy się interesować - jak nie był wlutowany, to tak ma być.

Co do LCD. Jeżeli jest na tym samym sterowniku co oryginał ( hy28b ) i ma dokladnie taki sam rozkład sygnałów na złączu, to musi działać.
Pamiętaj, że to radio to chinski klon m0nka, więc może coś być pozmieniane na PCB, więc opis od oryginału może się nie zgadzać w 100%. Tylko producent wie co miał na myśli, robiąc to radio.

Wracając do dotyku. Bardzo często w wyświetlaczach w klonach była uszkodzona tasiemka od dotyku. Należy to sprawdzić.
Jeżeli jest to inny model LCD, jak opisujesz, poszukaj dokumentację od niego. W dokumentacji powinna być rozpiska sygnałów na złączu LCD. Ze schematem w ręku sprawdź, czy sygnały od dotyku dochodzą do odpowiednich pinów procka.

Na fotki nie patrzyłem. Nie mam ochoty przekopywać się przez tone reklam na dziwnych serwisach....

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2021 9:45 przez SQ8MVY.)
09-02-2021 8:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości